luieraanbiedingen header
Baby

Kruipen op een koude vloer

Hebben jullie thuis een prachtige tegelvloer, marmer of een andere natuurstenen vloer? Dat ziet er natuurlijk geweldig uit, maar misschien had je er niet over nagedacht dat je baby veel uren gaat doorbrengen op die vloer. Natuurlijk kun je er een kleedje op leggen, maar hoe meer je baby in beweging komt, hoe lastiger het wordt. Zeker wanneer je baby na een tijdje gaat kruipen op een koude vloer. Is dat slecht voor je kleintje? En zijn er goede manieren om dit op te lossen. Lees hier het antwoord!

cheezzbaby banner

Is het onprettig kruipen op een koude vloer?

Waarschijnlijk heb je zelf niet zoveel last van de koude vloer, maar dat komt omdat je er niet met je hele lichaam op ligt. Als je baby gaat tijgeren, zitten of kruipen op de koude vloer zijn er meer punten op het lichaam in contact met de vloer. Dat kan vrij fris aanvoelen voor je kleintje, met name in de winter. Daarnaast is een stenen vloer natuurlijk vrij hard. Daarom is het wel verstandig om een tijdelijke oplossing te zoeken tegen deze koude vloer.

Het is overigens niet slecht voor je baby om te kruipen op een koude vloer. Er werd eerst weleens gedacht dat men een blaasontsteking kon krijgen van een koude vloer of dat kinderen er ziek van werden. Maar dat is niet het geval.

Je wordt niet ziek van een koude vloer, je wordt ziek omdat je bent besmet met een virus terwijl je weerstand laag was. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en die zijn niet meer aanwezig op een koude vloer dan op een warme vloer. Een koude vloer is dus niet schadelijk voor de gezondheid van je baby, hoogstens wat onprettig.
Vloerkleden of tapijt voor het kruipen over de vloer

Vloerkleden of tapijt voor het kruipen over de vloer

Als je een koude vloer hebt, is het niet nodig om je baby altijd in de box te zetten. Een speelkleed is een ideaal instrument om lekker te spelen op de koude vloer, zonder dat de billetjes of het rugje te koud worden. Er zijn diverse speelkleden verkrijgbaar.
Is je vloer erg koud, schaf dan een dikker speelkleed aan.

Er zijn speelkleden verkrijgbaar die extra dik en stevig zijn. Zoals de speelkleden die je bij boxenland kunt kopen.

Je kunt ook een stuk tapijt op de vloer leggen of matrasjes van bijvoorbeeld Ikea. Het werkt hetzelfde, alleen ziet het er iets minder leuk uit dan de speelkleden voor kinderen. Maar goed, dat ziet je kind natuurlijk niet!

kniebeschermer baby kruipen

Handig tijdens het kruipen! Zo beschadigen de knietjes niet meer!

Samen spelen op de vloer

Wat je ook kunt doen om de vloer wat speelvriendelijker te maken, is er foamtegels op leggen. Deze helpen ook tegen kruipen op een koude vloer. Foamtegels zijn tegels die je aan elkaar kunt maken als een soort van puzzel. Zo is jouw baby ook meteen beschermd als hij of zij omvalt. Het lastige is alleen dat de foamtegels snel loslaten, waardoor je een paar keer per dag alles weer aan elkaar moet maken.

prenatal banner weekaanbiedingen

Een laatste tip voor samen spelen op de vloer en je baby laten kruipen op een koude vloer: doe je baby een maillot of een romper met pijpjes aan onder een broek. Zo heeft je baby dubbele bescherming en blijven de beentjes warm op de koude vloer.

Lees ook deze blog: Zo kan je je huis babyproof maken!

Isoleren van de koude vloeren met subsidie

Je baby op een koude vloer laten kruipen is niet ideaal. Maar daarnaast is een koude vloer ook niet echt energiezuinig.

Waarom zou je niet twee vliegen in één klap slaan? Bijvoorbeeld je vloer isoleren zodat je kleintje een warmere ondergrond heeft én je energie bespaart. Wist je dat je vanuit de overheid een subsidie krijgt als je jouw vloeren gaat isoleren?

Waar je mogelijk recht op hebt als je de vloeren gaat isoleren:

  • Je betaalt slechts 6% BTW op het arbeidsloon bij isolatie.
  • Met de VvE kun je 20% van de kosten van vloerisolatie terugkrijgen. Kijk wel goed naar de voorwaarden.
  • Mogelijk heeft je gemeente nog verschillende subsidies

Bekijk hier meer regelingen voor isolatie en duurzame energie voor jouw woning.

tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019