“babydeals
Zwangerschapskwaaltjes

Blaasontsteking tijdens zwangerschap

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap komt helaas redelijk vaak voor. Grote kans dus dat ook jij niet bespaard blijft. Op zich is een blaasontsteking ongevaarlijk, maar het is wel belangrijk om snel te behandelen zodat het niet overgaat in een nierbekkenontsteking. Om het te behandelen, moet je natuurlijk wel weten dat je het hebt. Daar gaan we je bij helpen.
Lees in deze blog wat een blaasontsteking is, waarom de kans op een blaasontsteking tijdens zwangerschap groot is, hoe je het kunt behandelen en (belangrijker) kunt voorkomen.

davitamon mamavitaal banner

Wat is een blaasontsteking

Als je een blaasontsteking hebt is er een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. De ontsteking ontstaat door bacteriën, meestal de E. coli bacterie. Deze bacteriën komen in de blaas via de plasbuis. Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Het wel is nodig deze te behandelen, anders kan het overgaan in een nierbekkenontsteking.
blaasontsteking tijdens zwangerschap

Blaasontsteking begin zwangerschap

Blaasontsteking tijdens het begin van de zwangerschap komt regelmatig voor. Sowieso komt dit vervelende kwaaltje bij vrouwen eerder voor dan bij mannen. Dat komt omdat de plasbuis bij vrouwen korter is en dichterbij de anus zit. In het begin van de zwangerschap kan de blaasontsteking veroorzaakt worden door die fijne zwangerschapshormonen. Hierdoor wordt de blaaswand wat slapper en verwijden de urineleiders waardoor bacteriën sneller erin kruipen. Daarnaast moet je vaker plassen omdat je nieren sneller werken.

sale banner

Blaasontsteking einde zwangerschap

Op het einde van je zwangerschap is de kans dat je een blaasontsteking krijgt weer groter. Doordat je baarmoeder (en meer naar het einde je baby) op je blaas drukt moet je vaker naar de wc. Je zal telkens kleine beetjes eruit plassen. Maar aangezien je baarmoeder en je lieve schatje ook nog eens de blaas een beetje wegdrukken blijft er wat urine achter. Bacteriën houden van deze achtergebleven urine, waardoor het dus een prima voedingsbodem wordt.

Een andere reden waarom zwangere vrouwen sneller een blaasontsteking krijgen is door het feit dat de urine van zwangere vrouwen meer zuren, hormonen, mineraalzout en voedingsstoffen bevat.

Blaasontsteking zwanger worden

Je kunt in principe gewoon zwanger worden terwijl je een blaasontsteking hebt. De ontsteking bevindt zich namelijk op een andere plek, namelijk bij je blaas. Toch is het beter om de blaasontsteking zo snel mogelijk te behandelen, het liefst voordat je probeert zwanger te worden.

Symptomen van een blaasontsteking tijdens zwangerschap

Eén van de meest herkenbare symptomen van een blaasontsteking is vaak moeten plassen. Maar dat is iets wat zwangere vrouwen sowieso al veel moeten doen door de zwangerschap. Om die reden is het soms moeilijk te bepalen of er nu sprake is van een blaasontsteking of iets anders. Let daarom ook op de volgende symptomen:

 • Veel plassen waarbij je maar kleine beetjes eruit plast.
 • Pijn in je onderbuik of rug (net onder je ribben).
 • Mogelijk wat pijn tijdens het plassen (al voelen sommige zwangere vrouwen dit niet).
 • Je urine is wat troebel of er zit wat bloed in.
 • Je urine ruikt anders.

Blaasontsteking tijdens zwangerschap gevaarlijk

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap is niet schadelijk, maar als deze niet behandeld wordt kan het overgaan tot een nierbekkenontsteking en dan ben je verder van huis. Een nierbekkenontsteking gaat gepaard met hoge koorts, braken en pijn rond de nieren. Een ander gevaar van een blaasontsteking is dat het in je laatste trimester vervroegd weeën kan opwekken. Let dus altijd goed op de symptomen zodat je op tijd actie kunt ondernemen.

Blaasontsteking tijdens zwangerschap behandeling

Vermoed je een blaasontsteking dan kun je naar je huisarts gaan. Die zal je urine onderzoeken en je vervolgens een antibioticakuur meegeven. Waarschijnlijk een kuur met amoxicilline, deze medicatie is namelijk niet schadelijk voor de baby. Meldt altijd aan je huisarts dat je zwanger bent. Meestal ben je na 2 dagen verlost van je blaasontsteking.
Ook is de kans op een schimmelinfectie aanwezig. Deze kan met een crème behandeld worden, maar raadpleeg ook hier weer de huisarts of de apotheek wat mogelijk is.

blaasontsteking voorkomen

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap voorkomen

Een blaasontsteking tijdens zwangerschap voorkomen zal misschien niet helemaal gaan, maar met onderstaande tips kan je de kans erop wel verkleinen:

 • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
 • Stel het plassen niet uit.
 • Probeer de blaas volledig leeg te plassen. Blijf bijvoorbeeld eventjes nadruppelen.
 • Ga na het vrijen meteen naar de wc om te plassen.
 • Producten met cranberries helpen om een blaasontsteking tijdens de zwangerschap te voorkomen zoals cranberrysap.
 • Er zijn ook voedingssupplementen ter voorkoming van blaasontsteking te koop.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!