header banner hema
Zwangerschapskwaaltjes

Nierbekkenontsteking tijdens de zwangerschap

Het komt wel eens voor dat vrouwen een nierbekkenontsteking tijdens de zwangerschap ontwikkelen. Vaak als gevolg van een onbehandelde blaasontsteking. Een nierbekkenontsteking moet meteen behandeld worden, omdat het anders vervelende gevolgen kan hebben. Lees hier hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen als je een ontsteking vermoedt.

startersbox zwitsal banner

Wat is een nierbekkenontsteking?

Een nierbekkenontsteking is een ontsteking aan de wand van het nierbekken. De nierbekken hebben een trechtervorm en zitten vlakbij de urineleider. Vandaar dat het vaak te maken heeft met een blaasontsteking. Een nierbekkenontsteking komt gelukkig niet heel vaak voor, maar als je er last van hebt, moet het meteen behandeld worden. Zeker als je zwanger bent!




Hoe ontstaat een nierbekkenontsteking?

De oorzaak van een nierbekkenontsteking zijn meestal bacteriën. Deze bacteriën (in de meeste gevallen de E. coli bacterie) zijn via de plasbuis de blaas binnengekomen en vanuit de blaas verder opgestegen naar de nierbekken. De bacteriën die de ontsteking veroorzaken zijn vaak afkomstig uit de darmen en soms komen ze ook vanuit de plasbuis.

In veel gevallen hebben vrouwen eerst een blaasontsteking die overgaat naar de nieren. Deze ontsteking gaat vaak onopgemerkt omdat de vrouwen het niet door hebben. De bacteriën hebben daardoor kans om verder op te stijgen naar de nier om daar dus de nierbekkenontsteking te veroorzaken.

Zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op een blaas- en nierbekkenontsteking. Als eerste hebben vrouwen sowieso een verhoogd risico omdat zij een kortere plasbuis hebben dan mannen en de buis dichterbij de anus ligt.
Ten tweede zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat de urineleiders wat verwijden waardoor bacteriën er sneller in kunnen kruipen en sneller kunnen opstijgen.

Zalando 1 75p korting banner

Wat zijn de symptomen van een nierbekkenontsteking?

Een nierbekkenontsteking kan gepaard gaan diverse symptomen. Onthoud dat je niet last hoeft te hebben van elk symptoom, soms ervaar je er maar één. Als dit is geval is moet je echt meteen contact opnemen met je verloskundige of huisarts, want een nierbekkenontsteking tijdens de zwangerschap kan echt gevaarlijk zijn en moet meteen behandeld worden. Bel wanneer je 1 of meerdere van deze symptomen ervaart:

  1. Koude rillingen : Je kunt deze rillingen spontaan krijgen. Het kan maar eventjes een paar minuten zijn en dan overgaan. Ook al heb je ze maar één keer gehad, bel meteen je huisarts!
  2. Hoge koorts : Je voelt je eerst ziek en zwak en vervolgens kan je hoge koorts krijgen.
  3. Misselijkheid : Vaak misselijk zijn en braken kan ook horen bij een nierbekkenontsteking. Dit is soms lastig omdat misselijkheid ook een veelvoorkomend zwangerschapssymptoom is. Als het sporadisch in één keer opkomt zonder dat je hier veel last van had in het eerste trimester, is dit verdacht en moet je actie ondernemen.
  4. Pijn in de rug, onderbuik, zij of aan beide kanten.
  5. Je urine is troebel : Of je hebt bloed in je urine.
  6. Je urine ruikt anders en sterker dan normaal : Als je dit opvalt dan is het echt verstandig je urine te laten testen.
  7. Pijn bij het plassen : Of je moet steeds kleine beetjes plassen.

Vaak wordt een nierbekkenontsteking of blaasontsteking niet ontdekt omdat de symptomen soms overheen komen met typische zwangerschapssymptomen zoals vaak plassen, pijn in onderrug en misselijkheid.

Vrouwen herkennen de signalen wel, maar men denkt dat het door de zwangerschap komt en niet door een ontsteking in de nierbekken. Dat is lastig, maar in dit geval is het echt goed om het zekere voor het onzekere te nemen en altijd je urine te laten testen. Zeker als het symptoom plotseling opkomt.

Hoe behandel je een nierbekkenontsteking tijdens de zwangerschap?

Neem bij elk klein vermoeden van een nierbekkenontsteking, meteen contact op met je huisarts of verloskundige. Het moet namelijk meteen behandeld worden. Als je er vroeg bij bent is een ziekenhuisopname waarschijnlijk niet nodig en kan je met een korte antibioticakuur de ontsteking verhelpen. In de meeste gevallen verminderen de klachten binnen 2 dagen. Zorg er wel voor dat je huisarts weet dat je zwanger bent, zodat je een zwangerschapsvriendelijke kuur krijgt voorgeschreven.

Wanneer de nierbekkenontsteking te ver is ontwikkeld, kan het zijn dat je in het ziekenhuis moet blijven. Daar krijg je een infuus met antibiotica en houdt men tevens je baby goed in de gaten. Meestal mag je na een aantal dagen weer naar huis.
Heb je veel pijn, dan mag je paracetamol innemen. Vraag aan je huisarts welke dosering je moet opvolgen of lees hier meer over paracetamol tijdens de zwangerschap.

Andere dingen die je zelf kunt doen als je last hebt van een nierbekkenontsteking tijdens zwangerschap

Naast een antibioticakuur kan je ook:

  • Veel drinken, hoe minder geconcentreerd je urine is hoe beter.
  • Ga altijd plassen als je aandrang voelt en plas je blaas helemaal leeg. Houd je plas niet op, want het is belangrijk dat de urine blijft doorstromen en niet te lang in de blaas blijft zitten (en dus een broedplaats voor bacteriën is).
  • Moet je vaak overgeven, drink dan over de dag verspreid kleine beetjes water, dat is beter dan meteen een groot glas drinken.


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019