“Je kunt wel zwanger zijn!”, is een uitspraak die ik op mijn werk een aantal keren gehoord heb tijdens mijn zwangerschap. Al vrij snel had ik last van vergeetachtigheid en verstrooidheid. Het gekke is dat ik er echt niets aan kon doen. Het is een van de bijkomstigheden van zwanger zijn: zwangerschapsdementie. Maar hoe kom je er aan en kom je er ooit weer vanaf? Welke dingen vergeten de meeste vrouwen vaak tijdens de zwangerschap? Lees de tips die mij geholpen hebben 😉
Waarom worden veel vrouwen vergeetachtig tijdens de zwangerschap?
Daar gaan we weer: zwangerschapshormonen. Zoals alles wat met een zwangerschap te maken heeft kunnen we de hormonen ook dit keer de schuld geven.
Zoals het hormoon progesteron. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de innesteling van de bevruchte eicel. Ook de groei van de baarmoeder en de melkproductie heb je hieraan te danken. Maar dat is niet alles: het tast je hersenen aan. Tijdelijk weliswaar, maar toch.
Zelfs gezonde, niet zwangere vrouwen die progesteron toegediend kregen konden plotseling slechter gezichten onthouden en herkennen. Ook choline is een boosdoener. Dit is een voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersendelen van jouw baby.
Het is dus belangrijk dat je kindje hiervan genoeg binnen krijgt, alleen blijft er dan vaak te weinig over voor jezelf. Ook hier kan je brein (en dan vooral het geheugencentrum) hinder van ondervinden. Wat vaker een eitje eten kan het tekort aan choline wel iets verminderen.
Wat zijn dingen die vrouwen het vaakst vergeten tijdens de zwangerschap?
Eerlijk? Eigenlijk alles wat niet met de baby te maken heeft. Je baby heeft prioriteit 1 en al het andere is bijzaak. Je geheugen laat dan ook al snel alles varen wat niet met de baby of de komst van de baby te maken heeft.
De kans is groot dat je echt niet vergeet om kraamhulp te regelen, babykleertjes te kopen en de commode in te richten.
Maar de container aan de weg zetten, die afspraak met de tandarts of die ene vergadering? Ja, die schiet er bij in. In het Engels wordt zwangerschapsdementie niet voor niets vertaald als “Baby brains”.
Het onthouden van nieuwe feiten is iets wat moeilijker gaat, ook je reactievermogen en werkgeheugen gaan op een lager pitje. Verstrooidheid is ook een leuke bijkomstigheid. Ik heb echt al eens geprobeerd het blok kaas in de keukenla de stoppen en de kaasschaaf in de koelkast. Of mijn autosleutels teruggevonden in de vaatwasser.
Het gaat weer over hoor, maar dat kan, mede door slaaptekort, wel duren tot 32 weken na de zwangerschap.
Tips tegen vergeetachtigheid!
Je kunt natuurlijk de schuld bij de zwangerschap leggen en vergeten wat je vergeet. Als je die laatste maanden toch nog productief wilt zijn op je werk kunnen de volgende tips je een beetje helpen.
-
Rust!
Goed slapen betekent tijd voor je hersenen om op te laden. En ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens een eerste zwangerschap kan je de slaap nog wel pakken, als je tenminste nog lekker kunt liggen. Maar als er al een (paar) kind(eren) rond lopen wordt dit een stuk lastiger.
-
Vraag hulp
Vraag of je omgeving je wilt helpen om dingen te onthouden. Kan je meteen iemand anders de schuld geven als je het toch vergeet. En laat je peuter helpen met zoeken als je weer eens iets kwijt bent.
-
Maak lijstjes
Schrijf alles op. Echt, alles. Zorg dat je een notitieblokje en pen bij je hebt, of je telefoon met notitiefunctie. Op mijn computer heb ik een functie met ouderwetse post-its.
Alles wat je moet doen of waar je aan moet denken schrijf je op en dan kun je heerlijk ouderwets vinken. Moet je het wel meteen opschrijven, voor je het vergeet. 😉
-
Eet vette vis
De essentiële vetzuren die in vis zitten zijn goed voor je geheugen.
-
Vaste plekken
Zorg dat je zoveel mogelijk spullen op vaste plekken bewaart. Je sleutels aan het haakje, je telefoon in je tas. Scheelt een hoop gezoek. Hopelijk.
Wat je verder kunt doen? Omarm het, neem er genoegen mee, het is nu eenmaal zo dat zwangere vrouwen veel dingen vergeten tijdens de zwangerschap. Lach erom als je weer een rare frats uithaalt en vestig je hoop op het feit dat het echt weer beter wordt. Ook voor deze vergeetachtigheid geldt: het is een fase, het is een fase.
Lees ook: Een baby op komst? Wat moet je nog doen!