header banner hema
Zwangerschap

Kraamzorg regelen en aanvragen: Hoe werkt dat?

In Nederland hebben we als enige land een hele fijne regeling: de kraamzorg. De kraamzorg staat je bij tijdens en na de bevalling. Op die manier kan je herstellen na de bevalling en wennen aan je leven met jouw baby. Lees hier wat er bij kraamzorg regelen allemaal komt kijken en wat deze fijne kraamzorg nog meer voor je doet.

beste babyfoon bol.com

Wat doet een kraamverzorgster?

Een kraamverzorgster is degene die je, vanuit de kraamzorg, komt ondersteunen na de bevalling. Sommige kraamverzorgsters staan je ook bij tijdens de bevalling. Na je bevalling zal de kraamzorg zo snel mogelijk bij jou thuis aanwezig zijn behalve als je in het ziekenhuis moet blijven.
Wat doet de kraamverzorgster allemaal voor jou en je baby:

  • De moeder verzorgen

    Een bevalling is geen eitje en na die zware taak is het heel belangrijk dat je goed kunt herstellen. De kraamverzorger zal je temperatuur van tijd tot tijd meten, je hechtingen controleren en het bloedverlies na de bevalling in de gaten houden. Mocht het nodig zijn dan helpt ze je ook met aankleden en douchen.

  • Je baby controleren

    In de eerste week wordt de temperatuur van je baby bijgehouden en wordt hij of zij regelmatig gewogen. Daarnaast controleert de kraamverzorgster of je baby goed poept, plast en drinkt.

    Mocht er iets niet goed zijn, dan zal de kraamverzorgster dit doorgeven aan de verloskundige of huisarts. Alle gegevens worden bijgehouden in een dossier en later overgedragen aan het consultatiebureau.

  • Voorlichten en helpen verzorging baby

    Mocht het je eerste baby zijn, dan zal de kraamverzorgster je voorlichten over de verzorging van je baby en je uiteraard erbij helpen. Maar ze helpt je ook als je al kinderen hebt. Zo helpt ze en geeft ze informatie over je baby een badje geven, wassen, baby verschonen en helpt ze met de borstvoeding of flesvoeding.

    Ook geeft ze voorlichting over hygiëne, veiligheid in huis, allergieën, je herstel na de zwangerschap (ontzwangeren) en wiegendood.

  • Een luisterend oor

    Niet iedere vrouw zit de gehele kraamtijd op een roze wolk. Je zal waarschijnlijk erg moe zijn, lichamelijk en geestelijk. Misschien heb je last van kraamtranen of voel je jezelf heel onzeker over je nieuwe leven als moeder. Waar je ook mee zit: een kraamverzorgster is jouw luisterend oor. Je hoeft je voor haar echt niet groot te houden.

  • Huishoudelijke taken

    Verwacht niet dat de kraamverzorgster je gehele huis gaat schoonmaken, maar misschien dat ze wel een paar lichte huishoudelijke taken op zich neemt. Ze zal er waarschijnlijk vooral voor zorgen dat alles hygiënisch blijft voor jou en je kind. Zoals het verschonen van het bed. Bespreek vooraf wanneer je de kraamzorg regelen gaat, welke huishoudelijke taken worden uitgevoerd.

hoeveel kraamzorg kan je krijgen

Hoeveel kraamzorg kun je krijgen?

Iedere vrouw heeft in Nederland recht op kraamzorg. Een groot gedeelte van deze zorg valt onder de basisverzekering. Wettelijk gezien heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Dit is verdeeld over 8 dagen. Vierentwintig uur is natuurlijk vrij weinig, daarom krijg je vaak meer vergoed van de zorgverzekering (altijd even controleren).

Ga je de kraamzorg regelen dan krijg je minimaal 24 uur zorg, maar in Nederland krijg je standaard ongeveer 49 uur. Deze 49 uur krijg je voornamelijk als je borstvoeding geeft. De uren zijn verdeeld over acht dagen. Als je flesvoeding geeft, krijg je ongeveer 45 uur, ook verdeeld over 8 dagen. Gemiddeld is dit 6 uur zorg per dag.

Soms kan het voorkomen dat je meer kraamzorg nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je complicaties tijdens de bevalling hebt gehad, je herstel niet voorspoedig verloopt, je een alleenstaande moeder bent, je een meerling hebt gekregen of flinke opstartproblemen hebt met de baby. In dat geval krijg je in overleg meer kraamzorguren. Het maximum aantal uren dat je kunt krijgen is 80.

prenatal extra korting banner

Kraamzorguren berekenen

De hoeveelheid kraamzorg die je uiteindelijk krijgt, is vaak rond de 49 uur, maar het kan hiervan afwijken. Om te bepalen hoeveel uren je krijgt, krijg je 3 maal een indicatie.

  1. Eerste indicatie

    Het eerste gesprek (intakegesprek) met de kraamzorg vindt plaats rond de 7 maanden zwangerschap. Meestal is het gesprek bij je thuis. Tijdens dit gesprek wordt het aantal kraamuren bepaald.

  2. Tweede indicatie

    Na je bevalling wordt opnieuw bekeken hoeveel kraamuren je nodig hebt. Soms kan het voorkomen dat je meer of minder kraamuren krijgt. Je krijgt bijvoorbeeld meer kraamuren als je een keizersnede hebt gehad of wanneer je baby een aangeboren afwijking heeft.

  3. Derde indicatie

    Tijdens de kraamperiode kunnen het aantal uren kraamzorg ook nog wijzigen. Dat is erg fijn want soms kan het voorkomen dat je gewoon wat extra zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld als de borstvoeding niet op gang komt of als je echt niet lekker in je vel zit.

kraamzorg uren berekenen

Wanneer kraamzorg regelen?

Kraamzorg regelen is zeker geen overbodige luxe en je hebt er dus echt baat bij. Wacht er daarom ook niet te lang mee, anders kan het voorkomen dat de kraamzorg je niet de hoeveelheid uren kan geven die je wilt. Vooral in grote steden of in vakantieperiodes kan het soms ´druk´ zijn.

Vraag daarom de kraamzorg aan wanneer je de 12 weken echo hebt gehad en deze helemaal goed was. Je weet dan zeker dat je op tijd bent. Vraag de kraamzorg uiterlijk voor je 20ste week aan.

banner babypark sale

Kraamzorg regelen hoe werkt dat?

Waarschijnlijk krijg je bij je bezoek aan de verloskundige al folders mee van kraambureaus bij jou in de buurt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je natuurlijk op internet zoeken naar kraambureaus in jouw postcodegebied.

Er zullen er meerdere zijn in jouw buurt. Je hebt waarschijnlijk al helemaal veel keus als je in de stad woont. Je zal er dan zelf één moeten uitkiezen en dat kan best lastig zijn. Vraag daarom aan vrienden of kennissen of zij misschien ervaring hebben met een kraambureau. Check ook altijd bij je zorgverzekeraar met elke kraambureau zij afspraken hebben, want dan weet je zeker dat het vergoed wordt (voor een gedeelte dan).

Als je een kraambureau hebt uitgekozen, dan moet je zelf de kraamzorg regelen door contact te leggen.

Kraamzorg vergoeding

Ga je kraamzorg regelen, controleer dan altijd of je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met het kraambureau. De kraamzorg wordt vervolgens gedeeltelijk vergoed, je betaalt zelf 4,30 euro per uur. Het is mogelijk om via de zorgverzekeraar vergoeding te krijgen voor extra kraamuren.

Lees hier meer over zorgverzekering en zwangerschap.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019