luieraanbiedingen header
Zwangerschapskalender

8 Weken zwanger

Je baby is al 2 centimeter groot op het moment dat je 8 weken zwanger bent. Dit is ongeveer vergelijkbaar met een bosbesje. Deze week worden de geslachtsorganen gevormd en zijn ook al zichtbaar. Ook wordt er een begin gemaakt met het skelet en oogjes. Jouw baby kan vanaf deze week al flink bewegen, maar (helaas) voel je hier nog niets van. Heb je in de voorafgaande weken last van ochtendmisselijkheid gehad? Zet jezelf dan schrap want dit kan deze week verder verergeren.

beste babyfoon bol.com

Ontwikkeling van de baby bij 8 weken zwanger

Bij de bevruchting is het geslacht van je baby al vastgesteld, maar de aanleg van de geslachtsorganen gebeurt pas wanneer je 8 weken zwanger bent. Bij jongetjes ontstaan nu de testikels. Is het een meisje dan begint in deze week de aanleg van de eierstokken.

Het begin van het skelet wordt aangemaakt zoals de beenderen en gewrichten. De baby heeft nog geen echt bot, maar alleen kraakbeen. Langzaamaan worden ook de kootjes van de vingers aangemaakt. De vingertjes zitten nu nog niet los van elkaar maar zijn verbonden met een vliesje (vergelijkbaar met zwemvliesjes). Ook heeft je baby al oogjes. De oogjes moeten wel nog verder ontwikkelen, zo heeft de baby nog geen iris en geen oogleden. Ook kan je kindje nog niets zien.

De organen van de baby zijn bijna helemaal ontwikkeld en de hersenen beginnen nu te werken. Ook het hartje start in deze week met het rondpompen van bloed.

8 weken zwanger: Volg jouw gewichtstoename en bekijk wat het gemiddelde gewicht is per week van de zwangerschap

8 weken zwanger

Zwangerschapsacné bij 8 weken zwanger zijn

Misschien had je er in week zeven al wat last van, maar week acht staat erom bekend dat veel vrouwen zwangerschapsacne krijgen. Dit wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je huid meer olie aanmaakt en daardoor vetter is.

top 5 beste babyfoons banner

Broeken gaan strakker zitten

Jouw baby is nog maar 2 centimeter groot, maar je baarmoeder is ondertussen al flink gegroeid. Ook kunnen je darmen in deze week gaan opzetten. Als je moeite hebt om het bovenste knoopje van je broek dicht te krijgen, is dat dus heel normaal! Dit betekent niet dat je bent aangekomen, maar komt door je groeiende baarmoeder en opgezette darmen.

Ben je op zoek naar zwangerschapskleding? Kijk dan eens op onze website naar aanbieders van positiekleding

Bezoekje verloskundige

Het is altijd mogelijk om een afspraak te maken met jouw verloskundige in de voorafgaande weken. Maar wanneer je 8 weken zwanger bent, is het meestal standaard dat je in deze week of in de periode tussen de 10de en 12de week voor het eerst op een officiële controle gaat.

Bereid je in ieder geval al een beetje voor op het eerste bezoek. Dit kan je doen door te achterhalen welke erfelijke aandoeningen er in jouw familie zijn, bekijk kritisch je eetpatroon van de afgelopen maanden en vraag jezelf eens af hoe jouw gezondheid ervoor staat.

Gratis zwangerschapsdozen

Wist je dat je op diverse website gratis pakketjes en zwangerschapsboxen kunt aanvragen als je zwanger bent? Dit kan een babybox of zwangerbox zijn. Deze boxen bevatten leuke tijdschriften, handige producten voor je baby en jezelf en kortingsbonnen.
Meer weten? Dit zijn de leukste gratis babydozen die kunt aanvragen.

blije doos banner

7 Weken zwanger 9 Weken zwanger

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019