Je baby is ondertussen al flink aan het groeien en begint steeds meer op een mensje te lijken. Wanneer je 7 weken zwanger bent is je baby ongeveer even groot als een erwt en groei elke dag met ongeveer 1 millimeter! Je baby begint nu handjes en voetjes te krijgen en heeft al genoeg spieren gekregen zodat het uit zichzelf kan bewegen.
Verloop van de ontwikkeling van de baby
Naast dat je baby handjes, voetjes en zelfs elleboogjes ontwikkelt, gaat de ontwikkeling van de rest van het lichaampje ook steeds verder. Per minuut worden er 100 nieuwe hersencellen aangemaakt. Hierdoor is de gehele ontwikkeling van de hersenen al bijna klaar. Ook het ruggenmerg is bijna geheel aangemaakt.
Aan het einde van de zevende week zijn alle organen gemaakt en moeten deze alleen nog op de juiste plek in het lichaam komen. Ook wordt er nu hard gewerkt aan de geslachtsorganen. Hoewel het geslacht van de baby al direct bij de bevruchting is vastgesteld, zijn de organen zelf nog niet meteen ontwikkeld. Het is bij de eerste echo dus nog niet te zien of je een jongen of meisje krijgt.
Groeiende baarmoeder bij 7 weken zwanger zijn
We hebben het in de zesde week al even aangegeven: in dit stadium van je zwangerschap begint je baarmoeder flink te groeien zodat het plaats kan maken voor je groeiende baby. Dit zorgt ervoor dat je vaker moet plassen tijdens de zwangerschap omdat de baarmoeder op je blaas kan drukken (is niet bij iedere vrouw het geval). De komende weken zal je merken dat je baarmoeder steeds meer gaat groeien. Bekijk hier het gemiddelde gewicht van vrouwen bij zeven weken zwangerschap.
Hallo hormonen!
Vrouwen die 7 weken zwanger zijn merken heel goed dat hun hormonen op hol beginnen te slaan. Dit kan je merken aan je borsten die flink gaan groeien, soms wel een hele cup! Daarnaast kan je last krijgen van puistjes en eetbuien. Denk bijvoorbeeld aan een onweerstaanbare zin in chocolade of misschien juist zin in eten dat je voorheen helemaal niet zo bijzonder vond. Het kan ook voorkomen dat je andere producten juist niet meer kunt zien of ruiken zonder misselijk te worden.
Echo bij zeven weken zwanger
Als je dit wilt of als het nodig is omdat je bijvoorbeeld zwanger bent na een miskraam, kan er in de zevende week een inwendige echo gemaakt worden. Je kunt dan het hartje zien kloppen in de vorm van een knipperlichtje. In het algemeen is het niet gebruikelijk om in dit vroege stadium van 7 weken zwanger een echo te krijgen.
In sommige gevallen kan het zijn dat je wat bloed verliest tijdens de zwangerschap. Je kunt dan een echo aanvragen om je zorgen om een miskraam weg te nemen. In principe hoeft een beetje bloedverlies niets ernstigs te zijn. Dit is of oud bloed of bloed dat is ontstaan toen het vruchtje zich ging innestelen.
7 weken zwanger: Volg jouw gewichtstoename en bekijk wat het gemiddelde gewicht is per week van de zwangerschap
Een andere oorzaak van een kleine bloeding is een gesprongen bloedvaatje tijdens de seks. Het bloed dat je verliest is vaak erg weinig zoals een aantal druppels of licht roze afscheiding. Verlies je echter meer bloed, neem dan meteen contact op met je huisarts of verloskundige.