banner cheezzbaby 728x200
Zwangerschapskalender

27 Weken zwanger

Nu je 27 weken zwanger bent zit je aan het einde van het tweede trimester! Je kindje groeit nog een beetje in de lengte, maar zal de komende weken voornamelijk in gewicht toenemen. Op dit moment is je baby 34 centimeter en ongeveer even groot als een bloemkool. Het gewicht is al toegenomen tot 800 gram.

beste babyfoon bol.com

Dit gewicht zal in het laatste trimester nog 4 maal zo zwaar worden! Voor je baby is dit juist goed omdat hij of zij meer vetlaagjes gaat ontwikkelen. Deze laagjes gaan ervoor zorgen dat je baby warm blijft wanneer hij of zij de warmte van jouw baarmoeder heeft verlaten.

Gewichtstoename als je 27 weken zwanger bent

Je zal zelf wel merken dat je flink zwaarder bent geworden. Ga er maar vanuit dat de grammetjes er de komende weken ook nog aan blijven vliegen. Gemiddeld komen vrouwen nu rond de 400 tot 500 gram per week aan. Zolang je gezond eet hoef je jezelf geen zorgen te maken. Je bent nu reserves aan het aanleggen voor je baby. Zodra je bent bevallen zullen de kilo’s er in een rap tempo weer af gaan. Tenminste, als je niet te veel snoept of vette producten eet.

27 Weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week

brandend maagzuur tijdens zwangerschap verhelpen

De hik, wenkbrauwen en wimpertjes

Voel je soms schokkende of ritmische bewegingen in je baarmoeder? Dat is een teken dat je baby de hik heeft. Dit is een heel natuurlijk verschijnsel. Qua ontwikkeling worden nu de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ gezet. Je kindje krijgt nu wenkbrauwen maar ook de wimpertjes. Tevens ontwikkelen de oortjes nu een trommelvlies. De oogjes zijn al eventjes open gegaan. De kleur van de oogjes is grijs/blauw. Dit is bij elk ongeboren kind hetzelfde. Pas na ongeveer 6 maanden tot een jaar na de geboorte ontwikkelt de echte kleur van de ogen zich.

disneybanner

Toenemende last van maagzuur

Misschien had je al eerder last van maagzuur. Nu je 27 weken zwanger bent gaat je baarmoeder steeds meer op je maag drukken. Hierdoor komt het maagzuur meer naar boven.

Tevens zorgen de hormonen in je lichaam ervoor dat de spier die tussen je slokdarm en maag zit iets is verslapt. Het maagzuur komt in je slokdarm terecht wat zuurbranden veroorzaakt. Hier kun je in de eerste maanden van de zwangerschap al last van hebben gehad.

Wat kan je tegen brandend maagzuur doen?

  • Eet vaker op een dag minder grote porties.
  • Probeer pittig eten en citrusvruchten (sinaasappel, citroen, grapefruit) te vermijden.
  • Soms kan het helpen om wat vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Mocht dit niet helpen, dan kan je aan de verloskundige vragen of ze een geneesmiddel kan adviseren dat niet schadelijk is voor je baby. Ga dus niet zelf meteen aan de slag met tabletten tegen maagzuur van de drogist.

27 weken zwanger: Een buikband kan ondersteunen bij onder andere bekkeninstabiliteit.

buikband essalon

Last van bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit voelt aan als een pijn bij je bekken tijdens het lopen of wanneer je lang moet staan. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de banden bij je baarmoeder en je kraakbeen weker worden door de hormonen. Dit is noodzakelijk voor de bevalling want hierdoor krijgt je baby meer ruimte om eruit te komen. Vrouwen die 27 weken zwanger zijn kunnen deze pijn nu al voelen.

Als je hier erg veel last van hebt gehad bij eerdere bevallingen kan een bezoekje aan de fysiotherapeut helpen om de pijn te verzachten. Overleg even met je huisarts of verloskundige wat voor jou het beste is.

Je bent eerder vermoeid

In het begin van het tweede trimester had je waarschijnlijk nog genoeg energie. Nu je al 27 weken zwanger bent ga je langzaamaan merken dat je energie afneemt en je eerder moe bent. Ook zal je steeds meer behoefte hebben aan rust. Blijf altijd naar je lichaam luisteren en ga geen dingen doen waar je geen zin in hebt of te moe voor bent.

Als er nog taken liggen zoals de babykamer of de babykleertjes dan is het verstandig om dit nog snel even te regelen! Je vermoeidheid kan de komende weken verergeren.

Kijk ook eens naar deze winkels voor jou en je baby.

26 Weken zwanger 28 Weken zwanger

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!