header luiers van pampers met 50% korting
Baby

Kleur ogen van de baby

De grote vraag als je zwanger bent is misschien wel: hoe gaat je baby eruit zien, op wie gaat hij of zij lijken en wat wordt de kleur ogen van de baby? Wat het ook is, je baby is sowieso prachtig. Ga daar maar vanuit, want om echt antwoord te krijgen op je vragen moet je nog even geduld hebben.

beste babyfoon bol.com

De meest duidelijke gelaatstrekken zijn pas later goed te zien. En daarnaast verandert de kleur ogen van de baby in het eerste jaar nog. Meer weten over hoe de kleur van de ogen kan veranderen of wil je voorspellen wat de kleur wordt? Lees deze blog!

Kleur ogen van de baby bij de geboorte

De kleur ogen van de baby van blanke ouders zijn altijd blauw bij geboorte. Ook al hebben jullie beide bruine ogen, dan zijn die van je baby nog steeds blauw. Dat komt omdat je baby in de eerste maanden nog geen pigment in het oog heeft. Het pigment gaat ze de komende maanden ontwikkelen.




Waarom de kleur dan blauw is en niet wit? Nou naast het feit dat witte ogen er super freaky uitzien, heeft het alles te maken met lichtverstrooiing. Wit licht bestaat uit een heel scala aan kleuren, door lichtverstrooiing wordt alleen de kleur blauw zichtbaar. Daarom is de lucht blauw, is zeewater blauw en zijn de kleur ogen van je baby ook blauw.

Hebben jij en je partner een getinte huid dan dragen jullie al eerder wat pigment over aan het kleintje. Je baby heeft dan geen blauwe ogen, maar lichtgrijs of lichtbruin. De ogen worden de maanden erna nog donkerder.
kleur ogen baby bij geboorte

Kleur ogen veranderen

Na de geboorte zorgen onder andere de genen en het licht ervoor dat er meer pigment in de ogen komt en de ogen dus gaan kleuren. Afhankelijk van de hoeveelheid pigment, kleuren de ogen donkerder of niet. Het stofje melanine is verantwoordelijk voor het pigment.

Dit zit ook in je huid en je haren. Hoe meer melanine je hebt, hoe donkerder de ogen. Weinig melanine betekent blauwe ogen, wat meer melanine wijst op groene, grijze, hazel of amber kleur ogen van de baby. Veel melanine wijst op donkerbruin of bijna zwarte kleur ogen.

banner billendoekjes waterwipes

Kleur ogen baby 3 maanden

De kleur ogen van je baby verandert niet meteen in de eerste maanden. Als je baby 3 maanden oud is, kan de kleur van de ogen nog heel veel veranderen. De meeste veranderingen in kleur vindt plaats tussen de 6de en 9de maand. Maar ook na de 9 maanden kan de kleur nog wijzigen. Bij de eerste verjaardag kun je wel ongeveer de kleur vaststellen, al schijnt het dat het bij sommige kinderen nog kan veranderen tot het 6de jaar!

Bij baby’s van getinte ouders vinden er minder grote veranderingen in de kleur ogen plaats. Heeft je baby bruine ogen of grijze ogen, dan blijft die kleur hetzelfde alleen worden de ogen nog iets donkerder.
kleur ogen erfelijkheid

Kleur ogen erfelijkheid

Een hele grote bepalende factor van de kleur ogen van de baby zijn de genen van de ouders en de voorouders. In deze genen ligt onder andere vast hoeveel melanine je baby gaat aanmaken. Ook de verhouding van het melanine ligt vast. De ontwikkeling van de kleur van ogen is eigenlijk best ingewikkeld.

Er zijn namelijk vele variaties mogelijk. Zo heb je felle blauwe ogen, blauwe ogen gemengd met groen of bruin, of bruine ogen met groene spikkeltjes. Kijk maar eens goed in de ogen van je ouders en broer/zus. Je zal al snel zien dat ze allemaal net wat anders zijn. Dat komt dus omdat het in de genetica meerdere kanten op kan gaan.

Kan je de kleur ogen baby voorspellen?

Wat wordt nu de kleur ogen van je baby? Ben je heel benieuwd dan kun je door middel van onderstaand schema de kleur van de ogen een beetje voorspellen. Maar houd er rekening mee: de genetica van ogen is vrij complex. Pin mij er dus niet op vast!

Standaard ‘regels’

Om de kleur van ogen te voorspellen zijn er een paar ‘regels’. Die zijn:

  1. Bruin is dominante kleur

    De bruine kleur is dominant over groen en blauw. En groen is weer dominant over blauw. We hebben het hier over het gen bruin. Dit gen komt bij 75% van de mensen voor. Hebben jullie allebei bruine ogen, dan is de kans vrij groot dat je baby ook bruine ogen krijgt. Maar, dat hoeft niet.

    De kleur van onze ogen wordt door meerdere genen bepaald, namelijk die van je beide ouders. Ieder van jullie geeft 1 gen over aan je kind. Misschien heb jij van je ouders een blauwe en bruine gen gekregen. Aangezien bruin dominant is, heb jij bruine ogen. Het is echter mogelijk dat je jouw kind niet het bruine gen, maar het blauwe gen doorgeeft. Dan kan je kind dus blauwe ogen krijgen. Al is die kans niet heel groot hoor.

  2. schema kleur ogen baby voorspellen

  3. Allebei blauwe ogen, dan blijft het blauw

    Blauw + Blauw = blauw. Waarom dat is? Let op! Blauw is recessief. Dit betekent dat je alleen blauwe ogen krijgt als je geen andere dominante kleur in je genen hebt. Je hebt dus geen groen of bruin meegekregen van je ouders. Dit betekent dat je alleen de kleur blauw doorgeeft aan je kind, en je partner dus ook. Daarom krijgt jouw kind blauwe ogen.

Toch blijft de genetica super ingewikkeld en bestaat er nog steeds de kans dat je kind een andere kleur krijgt.

Schema voor kleur ogen van de baby voorspellen

Hieronder vind je een schema om de kleur ogen van de baby te voorspellen:

Kleur ogen ouders Kleur ogen van de baby
Bruin + Bruin Waarschijnlijk bruin, kleine kans op blauw of groen
Bruin + Groen Waarschijnlijk bruin, mogelijk groen, soms blauw
Bruin + Blauw Waarschijnlijk bruin, maar blauw of groen kan ook
Groen + Groen Waarschijnlijk groen, soms blauw
Groen + Blauw Waarschijnlijk groen, mogelijk blauw
Blauw + Blauw Hoogstwaarschijnlijk blauw



top 5 beste babyfoons banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019