“waterwipes
Baby

Wat is zuigverwarring en wat kan je ertegen doen?

Borstvoeding kan prachtig zijn als het allemaal lekker loopt. Hoe bijzonder is het dat jij met je lichaam je baby kunt voeden. Dat je baby kan groeien op jouw melk? Maar helaas gaat borstvoeding geven niet altijd bij iedereen even gemakkelijk. Het kan ook zo zijn dat het juist wel goed op gang kwam, maar je baby ineens niet meer lijkt te weten hoe hij moet drinken. Dat noemen we zuigverwarring. Wat je er aan kunt doen lees je hier!

cheezzbaby banner

Wat is zuigverwarring?

Een ding is heel belangrijk om te weten over zuigverwarring: het is niet zo dat je baby niet aan de borst wil drinken. Hij weet alleen niet meer hoe! Dus voel je niet persoonlijk afgewezen door je kindje. Als je baby last heeft van zuigverwarring is hij erg onrustig aan de borst. Of hij wijst meteen je borst af zodra hij in de buurt komt.

Het aanleggen aan de borst gaat moeilijk en je kindje raakt overstuur. Dit is heel moeilijk, zowel voor jou als moeder als voor je baby. Jij wilt immers het beste voor je kindje en het is eng om te bedenken dat hij misschien te weinig voeding binnen krijgt.

Lees ook: Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?

Hoe ontstaat zuigverwarring bij een baby?

Meestal ontstaat zuigverwarring door een combinatie van borstvoeding en kunstspenen. Dus als je bijvoorbeeld kolft en dit in een fles aan je baby geeft. Of als je kindje een fopspeen krijgt. Door het gebruik van die kunstmatige spenen weet je baby simpelweg niet meer hoe hij aan de borst moet drinken. Dit noemen we ook wel tepel-speenverwarring.

Het kan zelfs al ontstaan door een keer je baby een speen aan te bieden. Maar vaak gebeurt het geleidelijker. Bij sommige baby’s ontstaat zuigverwarring al in de baarmoeder. Bijvoorbeeld doordat je baby veel op zijn duim, lip of tong heeft gezogen. Voor drinken aan de borst heeft je baby een andere techniek nodig dan voor drinken uit een fles. Zijn mondje moet wijder open en hij gebruikt zijn tong om de melkstroom af te remmen.

banner vitamine-D kind

Hoe voorkom je het? Tips bij zuigverwarring!

  1. Hoe jonger je kindje is, hoe groter de kans op zuigverwarring

    Probeer een hele jonge baby dus het liefst alleen aan de borst te laten drinken en biedt de eerste weken liever geen fopspeen aan.

  2. Heeft je kindje bijvoeding nodig?

    Doe dit dan liever via cupfeeding (een klein bekertje), met een lepeltje of via sondevoeding. Zo krijgt je baby niet alsnog een speen aangeboden en wordt de verwarring niet nog groter. Door gekolfde voeding te geven blijft je melkproductie op gang, wat het aanleggen uiteindelijk weer makkelijker maakt.

  3. cupfeeding medela softcub

    Super handig en zonder te knoeien. Je kan hem hier bestellen.

  4. Huid- op huidcontact is heel belangrijk!

    Leg je baby met alleen een luier aan op je ontblote bovenlijf. In de winter kunnen jullie samen onder een deken kruipen. Door het huid op huidcontact stijgt je prolactine spiegel, wat belangrijk is voor de melkproductie. Soms gaat een baby spontaan weer aan de borst en heeft hij geen last meer van zuigverwarring.

  5. Is je baby in de eerste weken juist alleen een fles gewend?

    Misschien omdat je om medische redenen niet in staat was om borstvoeding te geven? Dan kan een tepelhoedje zoals deze werken voor de overgang naar de borst. Zo lijkt je tepel meer op een ‘speen’.

  6. Lees ook: Wat is een tepelhoedje? Hoe en wanneer gebruik je deze?

  7. Laat bij het aanleggen ruimte vrij bij het hoofdje

    Zo kan je baby naar achteren kan buigen en ontstaat het ‘mond-open’ reflex. Door je kindje met zijn hoofd op je borst te duwen, ontstaat juist het ‘mond-dicht’ reflex.

  8. beste babyfles banner
  9. Probeer aan te leggen als je kindje nog niet hongerig is

    Je baby moet het opnieuw leren en als hij honger heeft, heeft hij daar het geduld niet voor. Praat zachtjes tegen hem en wrijf over zijn ruggetje. Lukt het niet? Voed dan op een andere manier, niet te veel. Dan kun je het snel weer proberen.

  10. Neem een therapeutisch bad

    Ga in lekker warm water liggen met je kindje op je buik. Hij zal hopelijk zelf naar je borst op zoek gaan en anders help je hem een beetje. Het warme water doet je kindje denken aan de baarmoeder en kan er voor zorgen dat hij nu wel wil drinken.

  11. Probeer je baby eens aan te leggen als hij slaperig is

    Maak hem wakker door de onderkant van zijn voetjes te masseren met je duimen. Soms drinken baby’s makkelijker en beter in de nacht, als alles rustig en donker is.

Lees ook: Hoe vaak drinkt een baby de eerste dagen na de geboorte?

Beste babyfles difrax banner

Zuigverwarring is heel vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Je baby leeft en groeit immers alleen van melk. Dus is het heel belangrijk dat hij wel genoeg binnen krijgt. Ben je bang dat je kindje niet genoeg drinkt? Houd dan goed het aantal plasluiers van de baby in de gaten. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met het consultatiebureau of een lactatiedeskundige.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019