luieraanbiedingen header
Baby

Sprongetjes van de baby

We hebben allemaal soms onze dag niet, maar baby’s kunnen wel eens dagen hun dag niet hebben. Herken je dit: jouw baby is ineens huilerig, humeurig en hangerig? De enige momenten dat je baby tevreden is, is in jouw armen? De baby slaapt in één keer niet meer zoals voorheen? Grote kans dat jouw baby dan in een sprongetje zit. Een sprongetje is een grote mentale ontwikkeling, zoals beschreven in het boek Oei ik Groei!

baby kleertjes banner

Sprongetjes van de baby bestaan ze echt?

Dat baby´s sprongetjes meemaken schijnt echt waar te zijn, al is er een hoop om te doen geweest zoals je hier en hier kunt lezen. De sprongetjes van de baby werden ontdekt door Frans Plooij en zijn vrouw Hetty, beide wetenschappelijk onderzoekers met een achtergrond in biologie, pedagogiek, psychologie en antropologie.




In een onderzoeksproject volgden zij moeders zeer nauwkeurig. De moeders hielden een dagboek bij over hun baby´s. Daarnaast observeerde Hetty baby´s door hele dagen door te brengen bij verschillende gezinnen. Uit de gegevens van het onderzoeksproject ontdekten ze de sprongetjes van de baby´s.

Dit houdt in dat baby´s op specifieke momenten wat lastiger kunnen zijn en grote mentale veranderingen doormaken. De bevindingen en alle informatie over sprongetjes van de baby zijn te lezen in het onderstaande boek. 



Vandaag de dag is het boek Oei ik groei! al ruim 25 jaar een succes. Het boek is in 20 talen vertaald en helpt ouders enorm om het gedrag van hun baby te begrijpen.

ei ik groei sprongetjes boek

Sprongetjes van de baby herkennen

Ik had nog nooit van sprongetjes van de baby gehoord, totdat ik tegen een vriendin zei dat mijn baby ineens anders was; meer huilen en niet alleen willen zijn. Ik begreep totaal niet waar dit vandaan kwam. Ze zei tegen mij dat mijn baby misschien in een sprongetje zat, en verhip: ze had nog gelijk ook.

banner vitamine-D kind

De sprongetjes van de baby kan je herkennen aan de hand van de 3 H’s: huilerig, hangerig en humeurig. Ik merk het doordat mijn baby veel aandacht nodig heeft, het liefst de hele dag op de arm ligt, niet alleen wilt zijn en eigenlijk de hele dag een handvol is.

Maar er zijn nog andere signalen zoals het vaker aan de borst willen of vaker, harder en langer huilen. Niet elke baby vertoont dezelfde signalen, sommige maar een paar, andere bijna geen. Ook de duur verschilt. Sommige sprongetjes duren 2 weken, maar dat betekent niet dat je baby twee weken lang een handvol is.

Lees ook: Dit zijn de beste apps voor de baby!

sprongetjes baby

Meer weten over de 10 sprongetjes van de baby?

Kijk dan eens op de website van Oei ik Groei waar je de volledige beschrijving kunt lezen van elke sprong van de baby. Je kunt natuurlijk ook gewoon het boek bestellen bij bol.com. Altijd handig om in huis te hebben als naslagwerk.

Benieuwd naar andere boeken? Dit zijn de beste boeken over baby’s!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019