“header
Baby

Sprongetjes van de baby

We hebben allemaal soms onze dag niet, maar baby’s kunnen wel eens dagen hun dag niet hebben. Herken je dit: jouw baby is ineens huilerig, humeurig en hangerig? De enige momenten dat je baby tevreden is, is in je armen? De baby slaapt in één keer niet meer zoals voorheen? Grote kans dat jouw baby dan in een sprongetje zit. Een sprongetje is een grote mentale ontwikkeling. Lees hier alles over sprongetjes van de baby!

Sprongetjes van de baby bestaan ze echt?

Dat baby´s sprongetjes meemaken schijnt echt waar te zijn al is er een hoop om te doen geweest zoals je hier en hier kunt lezen. De sprongetjes van de baby werden ontdekt door Frans Plooij en zijn vrouw Hetty, beide wetenschappelijk onderzoekers met een achtergrond in biologie, pedagogiek, psychologie en antropologie.
In een onderzoeksproject volgden zij moeders zeer nauwkeurig. De moeders hielden een dagboek bij over hun baby´s. Daarnaast observeerde Hetty baby´s door hele dagen door te brengen bij verschillende gezinnen. Uit de gegevens van het onderzoeksproject ontdekten ze de sprongetjes van de baby´s.


Dit houdt in dat baby´s op specifieke momenten wat lastiger kunnen zijn en grote mentale veranderingen doormaken. De bevindingen en alle informatie over sprongetjes van de baby zijn te lezen in het onderstaande boek. 

Vandaag de dag is het boek Oei ik groei! al ruim 25 jaar een succes. Het boek is in 20 talen vertaald en helpt ouders enorm om het gedrag van hun baby te begrijpen.
ei ik groei sprongetjes boek

Sprongetjes van de baby herkennen

Ik had nog nooit van sprongetjes van de baby gehoord, totdat ik tegen een vriendin zei dat mijn baby ineens anders was; meer huilen en niet alleen willen zijn. Ik begreep totaal niet waar dit vandaan kwam. Ze zei tegen mij dat mijn baby misschien in een sprongetje zat, en verhip: ze had nog gelijk ook.

beste babyfles banner

De sprongetjes van de baby kan je herkennen aan de hand van de 3 H’s: huilerig, hangerig en humeurig. Ik merk het doordat mijn baby veel aandacht nodig heeft, het liefst de hele dag op de arm ligt, niet alleen wilt zijn en eigenlijk de hele dag een handvol is. Andere signalen van sprongetjes van de baby

 • Vaker aan de borst willen (soms zonder echt veel te drinken).
 • Stiller zijn of minder beweeglijk.
 • Vaker, harder en langer huilen.
 • Wisselend humeur.
 • Veel lichaamscontact zoeken.

Niet elke baby vertoont dezelfde signalen, sommige maar een paar, andere bijna geen. Ook de duur verschilt. Sommige sprongetjes duren 2 weken, maar dat betekent niet dat je baby twee weken lang een handvol is.

banner babypark sale

Welke mentale sprongetjes maakt een baby?

In totaal zijn er 10 sprongetjes van de baby. Onderstaand in het kort een uitleg van de sprongetjes van de baby.

Sprong 1: Sensaties

 • Wanneer? Ongeveer 5 weken na de uitgerekende datum (dus niet de geboortedatum!).
 • Wat leert je baby? Tijdens deze sprong veranderen er een aantal dingen. De stofwisseling van je kind maakt een rijping door, je baby gaat echte tranen produceren, de hoofdomvang neemt toe en er verandert wat in de regulering van de zin in eten.
 • Wat kan je baby? Na deze sprong zal je merken dat je baby een beetje ‘wakker’ wordt op deze wereld. Je hebt meer contact met je kleintje en je baby ziet meer. Ook gaan baby’s vanaf deze sprong echt glimlachen.

Sprong 2: Patronen

 • Wanneer? Rond de 8 weken na de uitgerekende datum.
 • Wat leert je baby? Je baby gaat nu patronen waarnemen. Zowel buiten het lichaampje als binnenin. Patronen zijn te vinden in visuele dingen zoals jouw gezicht, een schilderij of kleurrijke speeltjes.


  Patronen in het lichaam zijn spierspoeltjes en gewrichten. Maar patronen zijn ook hoorbaar of waarneembaar met andere zintuigen zoals proeven, ruiken en aanraken.
 • Wat kan je baby? Na deze sprong van de baby zal je merken dat je baby het hoofdje beter overeind kan houden, je baby draait het hoofdje naar geluid, begint tegen speeltjes te slaan en eraan te voelen en je baby ontdekt de handjes en voetjes.

  Daarnaast vind je baby patronen erg interessant om te zien, sta bijvoorbeeld eens stil bij een schilderij of laat je kindje naar een kaars kijken.

sprongetjes baby

Sprong 3: Vloeiende overgangen

 • Wanneer? Rond de 12de week na de uitgerekende datum.
 • Wat leert je baby? Het derde sprongetje van de baby staat in het teken van vloeiende overgangen. Eerst was alles nog houterig en ging het om vaste patronen. Nu kan je baby vloeiende overgangen waarnemen, zowel binnen als buiten het lichaampje.
 • Wat kan je baby? Je baby kan vloeiender bewegen zoals het hoofdje vloeiend draaien en minder houterig de armpjes bewegen. Over het algemeen zal je kind sowieso een stuk drukker zijn en veel spartelen en alle kanten op draaien. Misschien gaat je baby zelfs voor de eerste keer omrollen van buik naar rug!

  Ook in het gebruik van zijn of haar stem verloopt alles soepeler. De stootgeluidjes maken plaats voor langere tonen die van hoog naar laag gaan en gaat je kleintje gillen en kraaien. Rammelen met de rammelaar vindt je baby nu ontzettend leuk!.

Sprong 4: Gebeurtenissen

 • Wanneer? Tussen 14,5 en 19,5 weken
 • Wat leert je baby? In vergelijking met de andere sprongetjes van de baby, is dit een echte grote sprong. Voorheen kon je baby wel vloeiende bewegingen waarnemen, maar zag dit allemaal als losstaande dingen.

  Nu kan je baby verschillende vloeiende bewegingen, patronen en sensaties zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Het is dus eigenlijk een soort van combinatie van de vorige sprongetjes van de baby.

 • Wat kan je baby? Naar objecten grijpen en vastpakken, met speeltjes gaan slaan op bijvoorbeeld de tafel, veel spelen met bijvoorbeeld dit activity center, zelf doekjes van het gezicht weghalen. Je baby zal meer reageren op zijn of haar naam en het spiegelbeeld. Ook zal hij je gaan zoeken als hij je even niet in het vizier heeft.
baby kleertjes banner

Sprong 5: Relaties

 • Wanneer? Tussen 22,5 en 26,5 weken. Je baby is dan ongeveer een half jaar oud.
 • Wat leert je baby? Tijdens deze sprong leert je baby alles over relaties. Niet alleen de relatie tussen jullie maar ook de verbanden van het één met het ander. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tussen objecten of personen.


  Relaties zitten ook in iets laten vallen (van boven naar onder gaan) of de positie die dingen ten opzichte van elkaar kunnen innemen. Zo kan iets achter een doos zitten, maar er ook op of ervoor.
 • Wat kan je baby? Dingen optillen om te kijken of er iets onder zit, grote interesse tonen in kleine details zoals ritsen, stickertjes, plakkertjes en veters. Je baby kan wat last krijgen van verlatingsangst omdat hij door heeft dat jij wegloopt. Sommige baby’s kunnen met een beetje hulp al staan door zichzelf op te trekken.

Sprong 6: Categorieën

 • Wanneer? Meestal 37 weken na uitgerekende datum.
 • Wat leert je baby? Nu je al meerdere sprongetjes van de baby hebt meegemaakt, zal je steeds beter merken dat je baby er één doormaakt en weet je vast ook beter hoe je erop kunt reageren. Het 6de sprongetjes staat in het teken van categorieën of anders gezegd: alles in hokjes stoppen.

  Bijvoorbeeld honden van paarden onderscheiden of leren wat er allemaal in de categorie bloemen valt. Je baby gaat in deze sprong ook acties aan een ding koppelen of een ding aan bepaalde acties.

 • Wat kan je baby? Je baby leert nu bepaalde woorden kennen en laat je dat merken. Je baby gaat duidelijk maken wat ze lekker en wat ze vies vinden, hij gaat mensen imiteren en daagt anderen uit om een samen een spelletje te spelen (bijvoorbeeld kiekeboe) of samen met ze te gaan zingen.


  Sommige baby’s beginnen met het oefenen van kruipen (dat gaat in het begin nog achterwaarts). Wat overigens ook erg leuk is, is samen met je baby voor de spiegel staan. Na dit sprongetjes gaat je baby zichzelf herkennen!

symptomen sprongetjes baby

Sprong 7: Opeenvolgingen

 • Wanneer? Tussen week 41,5 en week 46,5
 • Wat leert je baby? Je baby leert om een stroom van gebeurtenissen waar te nemen en uit te voeren. Bijvoorbeeld iets eten, bestaat uit een stroom van gebeurtenissen. Eerst een vork pakken, de vork in het eten prikken, de vork naar het mondje brengen, mondje opendoen en de vork in het mondje steken.

  Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld iets ‘bouwen’ met blokken. Je baby weet nu ook dat als er een vraag wordt gesteld, er een antwoord verwacht wordt.

 • Wat kan je baby? Simpele vragen beantwoorden, ‘hap’ zeggen als hij nog wat wilt eten, dingen, mensen en dieren aanwijzen die jij benoemt, eenvoudige puzzels of simpele ringenpiramides maken. Je baby kan zelf wijzen naar de richting waar hij naar toe wilt, jouw gebaren imiteren zoals in de handjes klappen en een spelletje herhalen.

Sprong 8: Programma’s

 • Wanneer? Tussen de 50,5 en 54,5 weken. De voorgaande sprongetjes van de baby waren nog voor het eerste jaar, dit sprongetje is rond de eerste verjaardag van je baby.
 • Wat leert je baby? Je baby leert nu de bepaalde programma’s in ons dagelijks leven. Programma’s zijn ketens aan acties die nodig zijn om iets te doen. Bijvoorbeeld aankleden. Aankleden bestaat uit een aantal handelingen (schone luier, romper aan, broek aan, shirt aan).

  Je baby leert dat wanneer je ‘aankleden zegt’ dit een woord is voor al die handelingen te samen en dat deze handelingen een bepaald doel hebben: aangekleed zijn.

 • Wat kan je baby? Kleding pakken omdat ze zich willen aankleden, de jas pakken als hij naar buiten wilt, dingen opruimen door ze in een kast te leggen, iets pakken om wat duidelijk te maken. Bijvoorbeeld een cd als ze muziek willen horen, of stiften als ze willen tekenen.

  Om de programma’s nog beter te begrijpen, zal je kind je aandachtig bestuderen terwijl jij een programma uitvoert en afrond zoals opruimen, koken of jezelf opmaken.

sprongetjes dreumes

Sprong 9: Principes

 • Wanneer? Tussen 59,5 en 61,5 weken
 • Wat leert je baby? Er zijn al veel sprongetjes van de baby geweest. Nu spreken we eigenlijk over sprongetjes van je dreumes, want je kleintje is geen baby meer. In sprong 9 leert je baby de programma’s van sprong 8, soepeler en natuurlijk af te werken.


  De simpele combinaties van handelingen zijn nu meer ‘normaal’ voor je kind en hij gaat nu meer grenzen verkennen en uitproberen. Bijvoorbeeld proberen om langer op te blijven zodat het programma van ‘naar bed gaan’ uitgesteld kan worden. Of je kind kijkt hoe de autootjes van een helling kunnen rollen.
 • Wat kan je baby? Meer emoties laten zien en oefenen zoals gezichtsuitdrukkingen, de dagelijkse bezigheden naspelen zoals aankleden (pop aankleden) of winkelen. Je baby gaat ook vooruit denken en plannen maken om iets voor elkaar te krijgen en begint te begrijpen wat van hem is en wat van anderen is.

  Het kan zelfs voorkomen dat je kind met je gaat onderhandelen! Nu dat je kind de ‘programma’s’ beter beheerst wilt hij ook meer zelf doen, zoals zelf eten.

Sprong 10: Systemen

 • Wanneer? Tussen 70,5 en 78,5 weken.
 • Wat leert je baby? Na deze sprong zijn alle sprongetjes van de baby afgerond. In deze laatste sprong leert je dreumes het begrip systemen. Een gezin is bijvoorbeeld een systeem en de buren hebben ook een gezin (systeem). Je dreumes weet dat ieder systeem anders is en dat hij of zij een eigen ‘ik’ heeft. Het besef dat ieder zijn of haar eigen ‘ik’ heeft, is een belangrijk punt in de ontwikkeling van de dreumes.
 • Wat kan je dreumes? Je baby heeft een ‘ik’ en deze ‘ik’ heeft een eigen wil, kan dingen best zelf doen en wil soms bepalen wat er gebeurt. Je zal merken dat jouw dreumes je meer uitdaagt, maar aan de andere kant ook veel liefde kan tonen naar anderen.

  Daarnaast kan je dreumes gebeurtenissen herinneren, kan hij veel begrijpen wat je zegt, meer woorden zeggen, motorisch verfijnder worden en weten welke tas of jas bij welke persoon hoort.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!