De eerste maanden drinkt je baby alleen maar melk. Vanaf 4 maanden oud mag je starten met de oefenhapjes. Als je start met de oefenhapjes is het goed om deze hapjes heel fijn aan te bieden. Langzaam bouw je op naar een grovere structuur met als doel om jouw baby leren kauwen. Hoe kan je dat precies aanpakken en hoe voorkom je dat je kind stikt in stukjes voedsel? Je leest het hier!
Baby maakt kauwende beweging en andere signalen
De eerste stap naar je baby leren kauwen, is je baby andere voedingsmiddelen aanbieden dan melk. In de eerste maanden heeft je baby een sterke zuigbehoefte wat je baby helpt om de melk naar binnen te zuigen. Kauwen kent en kan je baby niet. Dit is een vaardigheid die langzaam geïntroduceerd moet worden. Maar wanneer? Wanneer start je met de eerste stappen van zuigen naar kauwen? Nou vanaf het moment dat je kind er klaar is.
Vanaf de 4 maanden mag je beginnen met het aanbieden van vast voedsel, dit zijn de oefenhapjes. Begin met het aanbieden van deze hapjes als je het gevoel hebt dat je baby er klaar voor is. Dat kun je zien aan de volgende signalen:
- Jullie geïnteresseerd volgen als jullie aan het eten zijn.
- Het eten van jullie borden kijken<./li>
- Smakgeluidjes maken.
- Op dingen gaan sabbelen.
- Dingen in het mondje stoppen.
Bovenstaande signalen zijn een teken dat je baby klaar is voor iets anders dan alleen maar melk. Eerst bied je deze hapjes fijngemalen aan, bijvoorbeeld gepureerd. Je baby moet leren naar een lepel te happen en wat vaster voedsel door te slikken. Tevens gaat je baby leren sabbelen, wat een eerste stap is naar je baby leren kauwen.
Baby stukjes leren eten
Je baby leren stukjes te eten en dus uiteindelijk te kauwen, doe je in stapjes. Wanneer je start met de eerste hapjes is het goed deze nog heel fijn aan te bieden. Bijvoorbeeld gepureerd of goed fijngeprakt. Zo kan je baby eerst wennen aan de overgang van vloeibaar, naar iets vaster. Goede hapjes bij 4 tot 5 maanden zijn gepureerde pompoen, worteltjes, zoete aardappel of bloemkool. Iets later kun je ook wat gepureerd fruit geven zoals geprakte banaan, mango of peer.
Vanaf 6 maanden oud kan je de voeding iets grover aanbieden, zodat je baby kan leren kauwen. Hiermee kan je beginnen door de voeding niet meer te pureren maar een beetje te prakken. Je kunt ook zacht voedsel zoals banaan of gekookte peer in iets grotere stukjes aanbieden. Zorg er wel voor dat alles nog zacht is zodat het snel ‘smelt’ in het mondje. Je mag nu ook wat fijngeprakte rijst of pasta aanbieden.
Is je baby 8 maanden oud dan ga je nog een stapje verder en biedt je kleine stukjes eten aan. Als het goed is eet je baby nu al diverse soorten groenten en fruit. Vanaf deze leeftijd wordt de borst- en flesvoeding geleidelijk aan vervangen en leert je baby vast voedsel eten. Het is dan belangrijk dat je baby echt goed gaat leren kauwen. Je gaat nu ook vlees, vis of vleesvervanger introduceren. Daarnaast kan je langzaam gaan beginnen met brood, babykoekjes en soepstengels, want vanaf nu moet je baby echt gaan kauwen.
Zo kan je een baby leren kauwen!
Vanaf de 8 maanden gaat je baby steeds meer met de pot mee-eten. Je begint ook met het aanbieden van vast voedsel zoals brood, soepstengels of babykoekjes. Baby’s beginnen meestal met wat sabbelen en leren om het voedsel in het mondje te houden.
Je baby moet vervolgens leren om het voedsel met de tong naar de zijkant van het mondje te brengen zodat het vermalen kan worden tussen de kaakranden (kiezen heeft je baby nog niet). Je baby zal sabbelen en nog niet kauwen. Het is daarom erg belangrijk dat je voedsel geeft dat zacht is zoals zachte koekjes. Na verloop van tijd leert je baby om het voedsel naar de zijkant van het mondje te brengen en te kauwen.
Lees ook: Wat te doen als je baby zich verslikt of als de baby stikt in het voedsel?
Problemen bij het kauwen: De baby kauwt niet goed
Ondanks je inspanningen om je baby te leren kauwen, kan het heel goed zijn dat je baby het nog niet zo goed begrijpt. Vooral het gedeelte dat je baby het voedsel naar de zijkant in het mondje moet brengen, is nog een beetje raar. Je baby snapt dit nog niet met als resultaat dat je baby een beetje op het voedsel sabbelt en het daarna in het geheel probeert door te slikken. Dat gaat natuurlijk niet.
Het komt vaak voor dat je baby’s proestend, hoestend en kokhalzend in de stoel zitten. Sommige baby moeten zelfs overgeven of lijken te stikken. Je kunt dit voorkomen door je baby de eerste keren een beetje te helpen. Als je het voedsel geeft, duw het dan zelf naar de zijkant in het mondje. Je baby hoeft dan alleen nog maar kauwbewegingen te maken. Op den duur zal de tong het eten gaan zoeken en leert je baby vanzelf om het eten naar de zijkant te duwen en kun je jouw baby helpen leren kauwen op steeds steviger en vaster voedsel. Heb je wel eens van de Rapley methode gehoord?