header banner hema
Voeding

Baby eet weinig groente en fruit

Uit de gegevens van de gezondheidsenquête van het CBS (in samenwerking met het voedingscentrum en RIVM) blijkt dat in Nederland slechts 50% van de kinderen tussen de 1 en 4 jaar genoeg groente en fruit eten. De andere 50% dus niet! Dat is erg jammer want zo missen kinderen een aantal belangrijke voedingsstoffen. Heb jij ook last van het fenomeen: Mijn baby eet weinig groente en fruit, lees dan deze blog met uitleg en tips. Want als je op tijd begint met je baby dagelijks groente en fruit te laten eten, zal het later ook een stuk makkelijker gaan.

Beste babyfles difrax banner

Baby wil geen bijvoeding

Zodra de baby 4 maanden oud is kun je beginnen met de bijvoeding en dan loop je tegen een nieuw probleem aan: Je baby eet weinig groente en fruit. Als je erover nadenkt is dat niet eens zo vreemd. Al een half jaar lang heeft je baby heerlijk genoten van vloeibare, zoete melk. En nu kom jij in één keer aanzetten met één of ander raar prutje dat ligt op een heel raar ding en dat moet je baby ook nog in het mondje stoppen?




Hoor eens even! Je baby kent dat prutje niet en heeft ook nog nooit een lepel in het mondje gehad. Twee dingen dus waar je baby even aan moet wennen. Begin daarom rustig en pas op het moment dat je baby er klaar voor is. Dat merk je omdat je baby smakkende geluiden maakt als jullie zitten te eten of jouw eten letterlijk van je bord kijkt. Hieronder wat tips om je baby te stimuleren de hapjes te eten.

babyvoeding laag geprijsd banner

Tips bij “Help mijn baby eet weinig groente en fruit”!

  • Heel belangrijk: Maak het samen eten gezellig! Ga dus met z’n allen aan tafel zitten en laat je baby goed zien hoe jij smult van het eten. Goed voorbeeld doet volgen!
  • Begin met groentehapjes, later pas geef je fruit.
  • Begin met kleine porties op een klein lepeltje, desnoods een koffielepel.
  • Probeer de bijvoeding eens te geven vóór de echte voeding of tussendoor overdag wanneer je baby honger heeft.
  • Forceer nooit! Als je baby een paar keer wegdraait laat het dan en probeer het een paar dagen later weer.
  • Geef het voorbeeld door zelf het hapje in je mond te stoppen en te genieten.
  • Blijf hetzelfde aanbieden totdat je baby het een paar keer heeft geproefd. Bied dan pas iets anders aan. Stap niet snel over op fruit, want dan komen de groentehapjes er nooit meer in.
  • En als laatste, heb geduld, meestal wil je baby later wel wat eten.

Baby slikt hapjes niet door

Onthoud dat je baby zo’n lepel met een prakje erop maar gek vindt en ook nog niet weet wat hij of zij daarmee moet doen. Dan kan het voorkomen dat het hapje in het mondje blijft en na een paar seconden er weer uit komt. Laat je baby dus rustig wennen door hele kleine porties groente te geven.
eerste hapjes baby schema
Om het makkelijker te maken kun je het groenteprakje (kies voor 1 soort groente per keer) mengen met wat moedermelk of flesvoeding. Hierdoor zit er een wat zoetere smaak aan en wordt het ook wat smeuïger. Zorg er daarnaast voor dat als je het groentehapje zelf maakt je de groente goed fijn prakt of pureert. Helpt dit niet, dan is je baby misschien nog niet klaar voor vaste voeding.

Baby kokhalzen bij groente

Vanaf de vier maanden kan je beginnen met oefenhapjes, maar alleen als je baby er echt klaar voor is. Begin je te vroeg dan kan het zijn dat je baby een kokhalsreflex heeft tijdens het geven van de hapjes.
Bij jonge baby’s zit er voor in de mond een kokhalsreflex. Hierdoor reageert je baby op vaste voeding door het weer uit het mondje te duwen in plaats van doorslikken. Als je dit merkt kun je beter nog even wachten met de hapjes. Probeer het na een week of paar weken nog een keer.

Tip: Wees voorbereid!
Nu je baby met vaste voeding begint is de kans dat de baby zich verslikt of stikt in een hapje een stuk groter geworden. Weet jij wat je moet doen?
Lees daarom deze blogs over: “Wat te doen als een baby zich verslikt?” en “Wat te doen als een baby stikt” En wees voorbereid!

Als je jou baby hapjes geeft is het heel belangrijk dat je een kleine lepel gebruikt en de lepel niet te diep is. Laat vervolgens de lepel op de tong en onderlip rusten. Duw het dus niet naar binnen, dan kan je baby gaan kokhalzen.

Baby 7 maanden eet geen groente

De eerste oefenhapjes bestaan uit geprakte groente of fruit. Na al die maanden alleen maar melk drinken, is de overstap naar fruit, maar met name naar groente heel groot. Babymelk of moedermelk heeft altijd een zoete smaak. Groente smaakt bitter. Dat kent je baby niet en daarom zal het in het begin voor je baby erg wennen zijn. De kans is groot dat je baby de groente niet wil eten, maar het fruit wel omdat dit ook lekker zoet is. Toch zijn ook de groente heel belangrijk. Als je start met de bijvoeding is het daarom belangrijk om eerst met de groentehapjes te beginnen en niet met de fruithapjes. Die lukken meestal wel.

Mijn baby eet weinig groente en fruit! is een veel gehoorde klacht, maar jij bent de ouder en kan er dus iets aan doen!

Als je kind het de eerste keer niet wil hebben, ga dan niet dwingen, maar probeer het de volgende dag nog een keer. Bied een aantal dagen (3 tot 5) achter elkaar hetzelfde aan zodat dat groene prutje op de lepel er steeds bekender uit komt te zien. Ook als je baby eindelijk het mondje open heeft gedaan is het goed je baby nog een paar keer aan de smaak te laten wennen voordat je overstapt op iets anders. De volgende groente bied je ook 3 tot 5 dagen achter elkaar aan. Later kun je ook beginnen met fruit.

Baby wil niet eten 9 maanden

Je baby eet weinig groente en fruit. Wat moet je dan doen? Vooral als je baby steeds ouder wordt is het steeds belangrijk dat je kind groente en fruit binnen krijgt. Als je baby van 9 maanden niet eet, kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. Zoals tandjes die doorkomen, keelpijn, vermoeidheid of gewoon niet lekker zijn. Je kunt niet verwachten dat je baby altijd eet zoals jij dat verwacht. Maak jezelf dus niet te veel zorgen en probeer te achterhalen of er misschien iets anders aan de hand is.

Onthoud daarnaast dat een kind zichzelf nooit zal uithongeren. Als je baby honger heeft dan gaat dat hapje er waarschijnlijk wel in. Ga je kind daarom geen lekkere dingen geven wanneer ze de groente niet eten. Zo leren ze het nooit.

Als je baby weigert, bied je het de volgende dag gewoon weer opnieuw aan.

Als je dit blijft volhouden en geen andere lekkere alternatieven geeft, houdt het weigeren meestal vanzelf op.

Zolang je baby goed groeit, alert en energiek is, hoef je jezelf echt geen zorgen te maken. Het komt heel vaak voor dat baby’s die wat ouder zijn dagen of weken achter elkaar niet goed eten. Als dit overgaat naar maanden is het goed om naar de huisarts te gaan. Maar eerder mag natuurlijk ook. Merk je dat je baby sloom is? Dan kun je beter meteen naar de huisarts gaan!

Rapley methode

Als je kind niet wilt eten kun je de Rapley methode een keer proberen. Dit houdt in dat je jouw baby een bordje voorschotelt met grotere stukken groente en fruit. Het zogenoemde ‘fingerfood’. Vervolgens laat je jouw baby ermee spelen en hopelijk zal je baby het vanzelf een keer in het mondje stoppen. Ben er wel alert op dat je baby de stukjes groente of fruit niet te ver in het mondje stopt, want dan gaat je baby kokhalzen. Mijn baby eet weinig groente en fruit zal dan langer duren dan je zou willen.

Nog meer tips om je baby groente te laten eten!
Soms kan je als ouder alle hulp gebruiken als je baby weinig groente en fruit eet. Daarom hebben we een aparte blog geschreven over dit onderwerp met tips om je kind groente en fruit te leren eten.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019