header banner hema
Babykalender

Ontwikkeling baby 9 maanden oud

Nu je baby 9 maanden oud is, zit hij letterlijk niet stil. Waarschijnlijk kruipt je kleintje al heel wat door het huis en kan hij uit zichzelf gaan zitten. Misschien probeert hij zich zelfs al omhoog te trekken om vervolgens een eerste wiebelig stapje te maken. Kruipt jouw baby nog niet? Dat is helemaal niet erg! Lees hier meer over de ontwikkeling van een baby 9 maanden oud.

nanabeebi luiertas best beoordeeld

In het kort bij een baby 9 maanden oud

  • Je baby gaat steeds beter kruipen en zich misschien al optrekken.
  • Je krijgt lieve kusjes van je kleintje (of kopstootjes).
  • De fijne motoriek en oog-handcoördinatie wordt steeds beter.
  • Je baby kan uit zichzelf zitten.

De ontwikkeling van een baby 9 maanden oud

Een baby van 9 maanden oud maakt lichamelijk, maar ook mentaal grote ontwikkelingen mee. Zo kan je kind steeds meer begrijpen en gaat hij ook je grenzen opzoeken! Let erop dat niets in huis meer veilig is voor die kleine grijpgrage handjes, want je baby kan zich steeds sneller verplaatsen! Heb je al een eerste kusje gekregen van je baby?

prenatal banner weekaanbiedingen
  • Baby 9 maanden sprong

    Wanneer je baby 9 maanden oud is dan kan hij een sprongetje meemaken. Dit is een mentale groeispurt. Je baby leert ineens veel nieuwe dingen. Dat is ontzettend mooi om te zien, maar voor je kind kan het best vermoeiend zijn. Het resultaat is dat je baby wat huilerig en sneller moe is. Gelukkig is een sprongetje maar tijdelijk en is je kind daarna weer heerlijk vrolijk.

  • Opdrachtjes begrijpen

    Echte woordjes kan een baby van 9 maanden oud nog niet formuleren, maar je baby begrijpt wel al steeds meer. Hij begint steeds meer woordjes te herkennen en snapt zelfs kleine opdrachtjes zoals ‘Kom eens even bij mama’ of ‘Kom we gaan naar buiten’.

  • Baby 9 maanden oud voeding

    Een baby van 9 maanden oud krijgt steeds minder fles- of borstvoeding. Vaak is dit nog maar 3 keer per dag. De fles- of borstvoeding maakt plaats voor echte maaltijden. Bijvoorbeeld een broodmaaltijd en warme maaltijd. Tussendoor kan je kleintje lekker genieten van wat fruit en groenten (porties van 50 tot 100 gram).

  • Probeer de baby tijdens het eten zoveel mogelijk aan te moedigen om zelfstandig te eten. Dan is het natuurlijk wel handig als je de groenten, fruit en brood in handige stukjes snijdt zodat je baby het makkelijk in het mondje kan stoppen. Als je kindje zelf eet, prijs hem dan en laat goed je enthousiasme merken. Weigert je kleine soms om iets te eten? Biedt het een andere dag gewoon weer opnieuw aan, soms moet je baby gewoon eventjes wennen!

  • Baby kusjes

    Eén van de leukste ontwikkeling van een baby 9 maanden oud zijn de kusjes die je voor het eerst mag ontvangen van je kleintje. Oké, misschien zijn het in het begin eerder kopstootjes of raakt je baby je aan met de wang, maar de intentie is er zeker. Super schattig!

baby kleertjes banner

Baby 9 maanden speelgoed

De baby krijgt de fijne motoriek steeds meer onder de knie. Zo kan hij nu als het goed is de primitieve pincetgreep. Hiermee wordt bedoeld dat je baby iets kan vastpakken tussen de wijsvinger en duim.

Ook kan je kleintje iets in het ene handje vastpakken en doorgeven naar het andere handje. Het is heel goed om met je baby deze fijne motoriek en oog-handcoördinatie te oefenen, hier heb je een aantal speeltjes voor. Bijvoorbeeld speeltjes in- en uitpakken of figuurtjes in een bijbehorend gaatje stoppen.

Nu je baby meer begrijpt is het trouwens ook een goed moment om hem te leren opruimen. Leer je kind dat hij na het spelen de spulletjes weer in de bak doet. Leuk speelgoed voor een baby 9 maanden oud: ballen, stapelblokken, badspeeltjes, boekjes die geluid maken, speelgoed dat geluid en licht maakt, duwspeelgoed, muziekinstrumenten zoals een trommel, auto’s en vrachtwagens, poppen en speelgoedtelefoons.

speelgoed banner

Steeds beter kruipen en eerste stapjes

Je baby kan als het goed is steeds beter kruipen en zal heel het huis doorsjezen. Het is nu dus echt nodig dat je huis babyproof is, want je baby zal sneller zijn dan je denkt! Zorg dat alle schoonmaakmiddelen veilig zijn opgeborgen, check of de stopcontacten beveiligd zijn en controleer je woning op scherpe randjes.

Behalve kruipen, gaat je baby zich ook steeds meer optrekken. Denk aan de spijlen van de box, de tafel, maar ook gordijnen zijn niet altijd veilig! Als je baby zich kan optrekken zal het niet meer lang duren voordat de eerste stapjes worden gezet! Deze stapjes zullen zijdelings gezet worden terwijl je baby ondersteund wordt door de tafel, kast of jouw been.

baby 9 maanden oud kruipen veilig

Baby 9 maanden kruipt niet

De leeftijden waarop kinderen gaan leren kruipen en lopen, verschillen heel erg. Sommige baby’s gaan al lopen vanaf de 9 maanden oud, anderen wachten ermee tot ze anderhalf jaar oud zijn. Dat geldt ook voor kruipen. Sommige baby’s slaan het kruipen over en beginnen meteen met lopen. Andere baby’s kruipen niet, maar schuiven op de billetjes vooruit. Maak je geen zorgen als jouw baby wat ‘achter loopt’, ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Het enige wat je kunt doen is je baby op een leuke manier blijven stimuleren.

Baby 9 maanden slapen

Een baby 9 maanden oud slaapt ongeveer 14 uur per dag en kan ’s nachts al 9 uur achter elkaar in dromenland verkeren. Helaas geldt dit niet voor ieder kleintje. Vooral niet als je baby gaat dromen. Baby’s van 9 maanden oud kunnen namelijk onrustiger slapen en beginnen met dromen. Als je baby onrustig slaapt is het niet nodig om hem wakker te maken, een aai over het wangetje of bolletje is vaak al genoeg.

Hoe gaat het met mama, papa of de ouder?

Je hebt misschien al gemerkt dat je lieve kleine baby, soms wat minder lief is. Een baby van 9 maanden oud begrijpt steeds meer en gaat ook steeds meer jouw grenzen opzoeken. Dat kan voor jou als ouder soms lastig zijn. Wanneer moet je nou echt optreden?

Baby’s van 9 maanden oud hebben steeds meer begeleiding nodig. Geef dus altijd duidelijk je grenzen aan en laat merken dat je baby iets niet mag. Blijf altijd consequent! Probeer daarnaast ook te vermijden dat je telkens ‘nee’ tegen je kind moet zeggen. Laat spullen waar je baby niet aan mag komen daarom niet op tafel liggen.

Heeft je baby iets gedaan wat niet zo’n kwaad kan, negeer dit gedrag dan. Bijvoorbeeld wanneer je baby sokken uit een la heeft gehaald. Ruim het op en besteed er verder geen aandacht aan, anders gaat je baby straks beseffen dat hij of zij dingen kan doen om je aandacht te krijgen.

Als een baby 9 maanden oud is, kun je ook proberen met je kind te communiceren middels handgebaren. Zo leert je baby eerder om iets duidelijk te maken. Lees hier meer over baby gebarentaal.

baby kleertjes banner

Tip van de maand bij een baby 9 maanden oud

Wist je dat baby’s gek zijn op rijmpjes? Alle zinnen en liedjes met rijmpjes worden beter onthouden dan andere zinnen. Dit kun je dus prima inzetten om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren. Pak er daarom wat boekjes met rijmpjes bij en lees elke avond wat voor. Hoe vaker je voorleest, hoe meer je kind gaat herkennen!

Een zeer succesvol spelletje om met je baby te spelen is Paardje in Galop. Zet je baby op schoot en zing het liedje. Vergeet het racepaard, de boerenknol en gat in de weg niet!

Interessante blogs om te lezen

Interessante blogs om te lezen als je kind 9 maanden oud is.

Baby 8 maanden oud   Baby 10 maanden oud

zwitsal 40p korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019