“babydeals
Baby

De ontwikkeling van de baby stimuleren

Jouw kleine baby leert meteen vanaf de geboorte al ontzettend veel. Het meeste gaat onbewust, maar naarmate de baby ouder wordt, leert hij ook bewust. Baby´s vinden het heerlijk om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Op het moment dat de baby 1 jaar is, heeft hij of zij al twee keer meer hersenvolume dan vlak na de geboorte, met ontelbaar veel verbindingen tussen de hersencellen. Daarom is het goed om deze hersenen te triggeren door steeds meer nieuwe dingen te leren en daarmee de ontwikkeling van de baby stimuleren.

beste babyfoon bol.com

Hoe kan je de ontwikkeling van de pasgeboren baby stimuleren?

Het lijkt misschien dat jouw pasgeboren baby alleen maar wil slapen en eten, maar dat is niet zo. Je baby wilt vanaf het moment van de geboorte ook leren. Jij als ouder hebt dan de taak om zoveel mogelijk ruimte te bieden en zo de ontwikkeling van de baby stimuleren. In het begin is dit nog heel subtiel natuurlijk, want heel veel kan je baby niet. In de eerste 6 maanden kun je de ontwikkeling van de pasgeboren baby stimuleren door:

  1. Veel zingen en praten tegen de baby

    Hoe klein je baby ook is: praten en vooral zingen helpt heel erg om de taalontwikkeling te stimuleren. Vooral zingen vind je baby geweldig en geeft daarom een sterke stimulans om woordjes te leren. Baby’s luisteren het liefste naar liedjes waarin woordjes en melodieën zich veel herhalen zoals ‘Hoedje van papier’ of ‘In de maneschijn’.




  2. Naar speeltjes kijken

    Laat jouw baby veel naar speeltjes kijken door deze op een korte afstand te houden en heen en weer te bewegen. Je kunt ook een mobiele ophangen. Zo leer je jouw kind de oogspiertjes trainen

  3. Voorkeurshouding vermijden

    Als je de baby afwisselend met het hoofdje naar rechts en naar links neerlegt kan je een voorkeurshouding vermijden

  4. Op de buik leggen

    Leg je baby in de eerste weken 3 keer per dag 1 tot 5 minuten op de buik om de nekspiertjes te trainen. Je baby leert zo tevens om naar rechts en naar links te kijken.

    Let er wel op of je baby het hoofdje rechtop kan houden. Na de eerste weken kan je deze tijd uitbreiden naar 3 tot 5 keer per dag 20 tot 30 minuten. Blijf er wel altijd bij en laat je baby niet op de buik in slaap vallen!

baby oefenen met zitten

Grove motoriek stimuleren baby

Je kan de motoriek stimuleren door je baby geregeld, onder toezicht, op het buikje te leggen. Wanneer jouw baby 3 of 4 maanden oud is, gaat hij of zij naar dingen grijpen. Jouw haren, oorbellen en ketting zullen dus niet veilig zijn! Deze grijp reflectie van je baby kun je stimuleren door je baby speeltjes te geven die je baby kan vasthouden.

Je kunt ook de motorische ontwikkeling van de baby stimuleren door spel. Ga bijvoorbeeld eens samen op jullie buik op de grond liggen en rol een bal heen en weer. Je baby zal de bal gaan volgen wat goed is voor de ontwikkeling van de oogspieren. Tegelijkertijd worden de nekspiertjes getraind omdat je baby het hoofdje rechtop moet houden.

  • Omrollen stimuleren

    De volgende stap in de ontwikkeling van de baby is het omrollen. Omrollen gaat je baby leren zodra hij 5 maanden oud is. Het omrollen is de eerste stap naar kruipen en vervolgens lopen. Probeer het omrollen van de baby zoveel mogelijk te stimuleren. Dit kan je doen door met de voetjes van de baby te spelen, speelgoed wat verder weg te leggen of kruis het ene been over het andere.

  • Oefenen met zitten

    Wanneer de baby 6 maanden oud is, is jouw baby bijna sterk genoeg om te kunnen zitten. Mits de baby het hoofdje goed rechtop kan houden. Omdat het de eerste paar keren nogal eens mis kan gaan, is het goed om je baby te laten zitten om een zee van kussens. Mocht de baby omvallen, dan valt hij zacht.

  • Hand-oogcoördinatie

    Als het zicht van je baby wat meer is ontwikkeld, kan je baby steeds meer interesse tonen in speelgoed. Je kunt de hand-oogcoördinatie van je kind stimuleren door bijvoorbeeld samen te spelen met blokken. Of rol een bal naar je baby en probeer of je baby deze kan terugrollen. Laat je baby ook geregeld een voorwerp volgen en dan pakken.

Kijk hier voor het beste stimulerend speelgoed voor de baby!

cognitieve ontwikkeling van de baby stimuleren

Cognitieve ontwikkeling van de baby stimuleren

In de eerste weken vind jouw baby het vooral leuk om naar dingen te kijken. Hang dus een mobile in de box en loop met je baby op de arm of in een draagdoek door het huis. Vanaf de 3 maanden kun je jouw baby speeltjes geven die leuke kleuren hebben of geluid maken zoals een rammelaar of piepbeesten.

Ook speeltjes gemaakt van diverse soorten materiaal is heel interessant voor je kind. Misschien kan je overwegen om een babygym aan te schaffen (deze bijvoorbeeld). In deze ‘gym’ kan je diverse soorten speeltjes hangen wat erg goed is voor de cognitieve ontwikkeling van de baby.

  • Ontdekken via de mond

    Vanaf 6 maanden oud gaat je baby steeds meer onderzoeken met het mondje. Alles wat je aan je baby geeft, zal dus in het mondje verdwijnen. Let dus goed op wat er bij je baby in de buurt ligt zodat je kleintje niet kan stikken. Deze periode leert je baby ook steeds meer smaken kennen omdat je als het goed is al bent begonnen met de oefenhapjes.

  • Zingen en spelletjes

    Nog een goede manier om de cognitieve ontwikkeling van de baby stimuleren is zingen, praten, samen geluidjes maken en spelletjes spelen. Liedjes zingen met gebaren zijn altijd een succes. Maakt je baby geluidjes, doe ze na!

    Daarnaast is kiekeboe spelen ook een super leerzaam spelletje om met de baby te spelen. Zo leert je baby dat sommige dingen weg kunnen zijn, maar steeds weer terugkomen.

  • Voelboekjes

    Lees jij al geregeld voelboekjes met je baby? Dit zijn boekjes waarbij je baby verschillende materialen kan voelen in het boekje. Benoem tijdens het lezen de plaatjes en laat je kind de pagina’s omslaan.

Sociale ontwikkeling van de baby stimuleren

In de eerste weken na de geboorte is huid-op-huidcontact heel belangrijk voor je baby. Ga daarom geregeld met je baby liggen met ontbloot bovenlichaam zodat je baby lekker tegen je aan kan liggen. Huid-op-huidcontact met de baby is ook voor papa heel belangrijk!

Maak steeds zoveel mogelijk contact met je baby, door veel tegen je baby te praten en te zingen. Ga je een luier verschonen, je baby in bed leggen of in badje doen: zorg dan altijd voor oogcontact en vertel wat je op dat moment aan het doen bent. Maak ook contact tijdens het voeden en reageer op je baby als hij of zij geluidjes maakt. Bijvoorbeeld door de geluidjes na te doen, of door je baby aan te moedigen om meer geluidjes te maken.

Zeg bijvoorbeeld: ‘Oh is dat zo. En wat wil jij mama nog meer vertellen?’

Contact met anderen

Laat je baby vanaf het begin ook veel door andere mensen vasthouden zodat hij meerdere gezichten ziet en leert kennen. Vooral familie is hierbij heel belangrijk. Tot ongeveer 5 maanden oud is je kind een allemansvriend, maar hierna kan je baby steeds meer eenkennig worden en last krijgen van verlatingsangst.

Laat jouw baby altijd eerst even wennen als je in gezelschappen komt. Als je merkt dat je baby op zijn of haar gemak is, kan je anderen hem of haar laten vasthouden. Breng je baby ook geregeld een keer weg bij bijvoorbeeld opa en oma, zodat je kind leert om ook ergens anders te slapen. Hier kan je al een paar maanden na de geboorte mee beginnen.



aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019