“babydeals
Verzorging

Draagdoek knopen, hoe doe je dat?

Je baby in een draagdoek dragen kent vele voordelen. Zo voelt je baby zich geborgen, blijft hij in contact met zijn moeder (net zoals in de baarmoeder), is je baby beschermd, en stimuleer je de ontwikkeling van je baby. Voor jou als moeder is het ook heel handig. Je hebt je handen namelijk vrij om andere dingen te doen, terwijl je toch je baby kunt troosten en in de gaten kunt houden. Win-Win dus! Wil je ook je baby gaan dragen, dan moet je natuurlijk wel weten hoe moet je een draagdoek knopen? Je leest hier de meest voorkomende methode en manieren voor het knopen van een draagdoek. Tip: ben je een beginner? Begin dan altijd met je baby op je buik te dragen!

banner vitamine-D kind

Draagdoek knopen pasgeboren baby

Je kunt je baby vanaf dag 1 al heerlijk dragen in je draagdoek. Als je de draagdoek goed knoopt, wordt het gehele lijfje van je kleine spruit voldoende ondersteund en is het dus helemaal veilig. Als je een beginner bent, draag je baby dan eerst op je buik. Zorg er wel eerst voor dat je voldoende hersteld bent van de bevalling en je lichaam het aan kan.

Als je jouw baby vanaf de geboorte gaat dragen, is het belangrijk dat je baby in de juiste houding ligt. Je baby moet rechtop in de draagdoek ‘zitten’ zodat je baby goed kan ademen. Daarnaast is deze houding ook goed voor de ontwikkeling van het lichaampje. Je pasgeboren baby moet eigenlijk altijd in een kikkerhouding gedragen worden.

Dit houdt in: gezichtje naar jou toe, de heupjes in een spreidpositie en knieën opgetrokken tot de hoogte van de navel. Het ruggetjes staat iets bol en de schoudertjes iets naar voren. De armpjes liggen tegen de baby aan met de vuistjes bij het mondje. Uiteraard moet de nek en het hoofdje goed ondersteund worden. Dit kun je doen door de doek altijd goed aan te trekken. Draag een pasgeboren baby niet liggend!
draagdoek knopen baby op buik

Laat je alsjeblieft altijd goed informeren over draagdoeken en laat iemand je voordoen hoe je de draagdoek kunt knopen!

Draagdoek knopen met baby op je buik

Als je een geweven doek hebt, kan je de draagdoek als volgt knopen zodat je jouw baby op je buik draagt:

 1. Houd de draagdoek voor je en zorg ervoor dat je in het midden staat. Rimpel nu de doek op zodat het een brede strook wordt. Houd de doek voor je navel.
 2. Trek de doekbanen naar je rug, kruis ze en haal ze over je schouders naar voren. Controleer goed of de doek niet gedraaid zit.
 3. De doekbanen hangen nu over je schouders naar voren. Zorg dat de banen niet teveel in je nek liggen. Pak je baby op en leg hem tegen je schouder aan. Laat je baby leunen tegen je lichaam en schuif vervolgens het lijfje voorzichtig naar beneden. Haal de beentjes onder de horizontale baan die op je buik zit. Het hoofdje van je baby moet onder je kin zitten. Ribbel de onderkant van de doek iets omhoog zodat je een mooi zitje voor je baby creëert. Je baby moet in de kikkerhouding zitten. Dit betekent dat de beentjes hoger dan de billen zitten.
 4. Wil je ook een draagdoek voor je baby? Alle grote merken draagdoeken vind je hier

 5. Haal de doek nu voorzichtig over het rugje omhoog tot het nekje. Blijf de billen en rug goed ondersteunen. De doek bedekt je baby nu van de billen tot het nekje. Trek de banen die over je rug lopen nu wat strakker zodat je baby stevig tegen je aan ligt.
 6. Als je baby goed en stevig tegen je aan ligt, trek je de banen die over je schouders hangen langs het lijfje van je baby naar beneden. Trek de banen over de beentjes heen, maar houd ze naast de billen. Kruis vervolgens de banen onder de billen door. Haal hierna de stof onder de voetjes door naar achteren.
 7. Knoop op je rug een dubbele knoop. Controleer of je baby stevig in de doek ligt en je de doek comfortabel kunt dragen.

Wil je het echt goed doen? Check dan dit filmpje over draagdoek knopen met je baby op de buik!

Draagdoek knopen rug

De knoopmethode die je gebruikt wanneer je jouw baby op je rug wilt dragen heet de rucksack-knoopmethode. Dit is een goede methode om in te zetten als je baby te zwaar wordt om op je buik te dragen. Deze knoopmethode kan alleen toegepast worden bij een geweven draagdoek.

Als je ervaring hebt met draagdoeken knopen dan kun je jouw pasgeboren baby al meteen op je rug dragen. Zorg er altijd voor dat het hoofdje en nekje goed ondersteund worden. Ben je nog een beginner, begin dan eerst met je baby op je buik te dragen.
Zo kun je de draagdoek knopen voor op je rug:

 1. Leg de draagdoek op een tafel en leg je baby in het midden van de draagdoek. Zorg ervoor dat de bovenkant van de doek net boven het nekje ligt. De onderkant van de draagdoek moet bij de beentjes komen.
 2. Pak de onderkant van de doek en maak een soort van zitje door de doek tussen de beentjes te halen. De doek moet tot het middel komen. Als het goed is liggen er nu aan weerskanten van je baby twee lange banen.
 3. Pak nu je baby op. Dit doe je door met één hand het nekje en rug te ondersteunen en met de andere pak je de twee lange banen.
 4. Kijk hier voor een groot assortiment draagdoeken voor je baby

 5. Leg je baby nu op je linkerschouder. Blijf je baby goed ondersteunen. Pak vervolgens de rechterbaan en haal deze over je rechterschouder naar voren. Je baby moet nu ongeveer in het midden en hoog op je rug hangen. De beide banen moeten over je schouders hangen. Controleer eerst of je baby een goed zitje heeft.
 6. Draai de linkerbaan nu een paar keer en klem het vast tussen je knieën. Draai nu de rechter baan een paar keer en haal deze onder je oksel door naar je rug. De baan moet over het eerste beentje van je baby gaan en onder het tweede been door en vervolgens haal je de baan weer naar voren. Doe nu hetzelfde met de linkerbaan. Dus onder je oksel door naar achteren. Over het eerste beentje en onder het tweede beentje en weer naar voren. De doeken hebben nu een kruis gevormd waar je baby op zit.
 7. Knoop de twee uiteinden nu met een dubbele knoop op je buik.
Kleertjes.com korting banner

Bekijk dit filmpje voor het draagdoek knopen op de rug

Stretch draagdoek knopen

Heb je een stretch draagdoek? Bekijk dan hier hoe je deze het beste kunt knopen:

 1. Houd de draagdoek voor je, waarbij je ervoor zorgt dat je voor het middelste gedeelte staat.
 2. Rimpel de doek nu helemaal op tot een lange strook. Controleer goed of de doek niet gedraaid zit.
 3. Houd de doek voor je navel en haal beide doekbanen naar je rug. Kruis ze over je rug en haal ze over je schouders weer naar voren. Zorg dat de banen goed over je schouders liggen (niet teveel in je nek)
 4. Plaats je baby in het gedeelte op je buik en zorg dat de beentjes goed zitten (zie filmpje)
 5. Haal de banen onder het middenstuk (de buikband) door
 6. Kruis de banen ook aan de voorkant en haal de banen weer naar je rug waar je een dubbele knoop maakt. Je kunt ook de banen naar voren halen en daar een knoop in doen.

Bekijk ook dit filmpje over het stretch draagdoek knopen

Draagdoek knopen heup

Een andere populaire manier van een draagdoek knopen is op de heup. Je draagt je baby dus op de heup zonder dat je al het gewicht op je arm hebt. Voor baby’s is op de heup gedragen worden een stuk interessanter omdat ze dan lekker om zich heen kunnen kijken.

Je baby op de heup dragen gaat heel makkelijk met een ringsling, maar kan ook zonder als je een lange doek hebt. Je kunt je baby vanaf de eerste dag al op de heup dragen. Zorg er dan wel voor dat het nekje en hoofdje goed ondersteund is.

Zo kun je de draagdoek knopen op de heup

Draagdoek knopen gezicht naar voren

Het is eigenlijk beter om je baby niet met het gezichtje naar voren te dragen. Het beste is altijd dat je baby met het buikje tegen jouw buik aan ligt of tegen jouw rug. Nooit met het rugje tegen jouw buik. Deze manier van dragen schijnt niet goed te zijn voor het rugje en de heupen van je kind.

prenatal banner weekaanbiedingen

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!