header banner hema
Beste babyproducten

Wat is de beste babygym?

Een babygym is een speelkleed met boog waar je baby onder kan spelen. Ze zien er altijd super leuk en vrolijk uit, maar is een babygym eigenlijk wel goed voor je kind? En wat is dan de beste babygym, want er zijn ontzettend veel soorten en maten verkrijgbaar. Lees hier meer over de beste babygym voor jouw kleintje.

banner billendoekjes waterwipes

Wat is een babygym?

Een babygym wordt ook wel activity-gym genoemd. Het is een speelkleed met een boog of bogen waaraan knuffels, kralen, balletjes en andere attributen hangen in diverse kleuren. Het speelkleed heeft ook allerlei vrolijke kleuren en diverse materialen waaraan je baby kan voelen zoals knisperkussentjes. Er zijn ook alleen bogen verkrijgbaar die je over je kind heen kan zetten.
Er zijn tal van babygym’s verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo heb je een houten babygym of babygym’s van plastic. Sommige maken muziek en bevatten lichtjes terwijl anderen het vrij eenvoudig houden. Sommige gyms zijn voor baby’s, anderen richten zich meer op peuters. Er zijn varianten verkrijgbaar die met je kind meegroeien. Je kunt bijvoorbeeld objecten toevoegen en er zowel liggend als staand mee spelen doordat de gym verstelbaar is.

De beste babygym voor je kind is misschien wel de gym die met je kind kan meegroeien en dus verstelbaar is. Wat een babygym leuk maakt, is dat je baby van alles kan ontdekken dat zich binnen handbereik bevindt. Denk aan geluidjes horen, kleurtjes zien en verschillende materialen voelen.

Is een babygym goed voor de ontwikkeling?

Er zijn voor- en tegenstanders als het gaat om babygyms. Tegenstanders geven aan dat een babygym teveel prikkels bevat waardoor je baby overprikkeld raakt. Daarnaast zou de babygym je baby niet stimuleren om in beweging te komen omdat alle speeltjes boven je kind hangen.

Voorstanders geven aan dat de beste baby gym juist goed is voor de ontwikkeling. Doordat je baby verschillende kleuren kan zien, geluidjes kan horen en materialen kan voelen, worden de zintuigen goed gestimuleerd. Daarnaast leert je baby grijpen wat de coördinatie en motorische ontwikkeling bevordert. Als je baby steeds meer gaat ontdekken op het kleed en meer gaat bewegen om bijvoorbeeld dat ene speeltje te pakken aan de andere kant, traint je baby de spiertjes.
tips beste babygym

Babygym tot welke leeftijd?

Een pasgeboren baby moet je echt nog niet onder zo’n drukke babygym leggen. Je baby ziet waarschijnlijk de helft niet en wil toch alleen maar slapen. Vanaf de 3 maanden gaat je baby beter zien en interesse tonen in objecten. Het is dan een mooi moment om de babygym langzaamaan te introduceren. Hang het nog niet meteen helemaal vol, maar begin met één of twee objecten en bekijk hoe je baby hierop reageert. Zorg ervoor dat de baby-gym boven de borst van je baby hangt.

De beste babygym heeft objecten binnen het bereik van je baby hangen zodat er naar gegrepen kan worden. Let hierop, want het komt vaak voor dat alles te hoog hangt. Heb je een baby gym gekocht, hang dan eerst knuffels op en bouw dit later uit naar objecten die geluid maken en licht geven (hoeft trouwens niet hoor).

Als laatste: laat je kind niet de hele dag onder de babygym liggen, dan heeft je kind totaal geen rust. Stel jezelf maar eens voor dat jij de hele dag onder speeltjes ligt die gaan rammelen als je beweegt. Haal het weg als je kind er niet meer mee speelt, moe lijkt te zijn of huilt. Het is beter je kind niet onder de baby-gym te leggen als het bijna tijd is om te gaan slapen. Door al die prikkels kan het zijn dat je baby over de slaap heen gaat en daardoor juist oververmoeid wordt.

cheezzbaby banner

Wat is de beste babygym?

Er is nog geen goed onderzoek verricht naar babygym’s, dus ik weet niet precies welke de beste babygym is. Wat ik je wel kan vertellen dat de beste activitygym volgens bol.com de Fisher Price 3 in 1 Muzikale Activity gym Rainforest Friends is. 4,5 sterren uit 114 beoordelingen door ouders!
beste babygym fisher price

Tip: Dit is de best beoordeelde activity gym van Fisher Price door ouders! 4,5 sterren uit meer dan 140 beoordelingen!

Verder is het kiezen van de beste baby gym voor jouw kind een persoonlijke keuze. Je moet bekijken wat jij mooi vindt en vindt passen bij je kind en misschien ook wel een beetje bij jouw interieur.

Tips bij het kopen van een activity gym

Als je er één gaat kopen, let dan wel op de volgende punten:

 • Stevigheid

  Zorg ervoor dat de babygym stevig is, zeker als je het gebruikt voor oudere kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat de gym stabiel staat, zodat het niet kan omvallen als je kind aan objecten trekt.

 • Subtiele geluiden

  Let erop dat de geluiden niet te hard zijn, anders schrikt je baby daar telkens van.

 • Afwerking en losse onderdelen:

  Een goede baby gym heeft geen scherpe randen (alles is rond) of kleine losse onderdelen die eraf getrokken kunnen worden.

 • Aanpasbaarheid

  Een goede activitygym kan je zelf aanpassen zoals objecten eraf halen of toevoegen. Zo past de gym goed bij de ontwikkelingen van je kind. Blijf altijd goed letten op de reactie van je baby, je kunt beter te weinig aan de gym hangen dan je baby overprikkelen.

kleertjes sale 70
vadersschapsverlof 2019