sale kleertjes header
Baby

Zomertijd of wintertijd: Tips bij het slapen en voeden van de baby!

Tegenwoordig doen al onze smartphones automatisch de tijd aanpassen. Je kunt gewoon voor het slapen gaan je wekker zetten en je weet zeker dat je op tijd wakker wordt. Dat geldt voor ouders, maar niet voor onze kinderen. Helaas! Zomertijd of wintertijd, de klok een uur verzetten kan de baby behoorlijk in de war brengen en zijn ritme verstoren. Hoe ga je daarmee om bij het slapen en voeden van de baby?

hema rompers

Hoe zit het ook alweer bij zomertijd en wintertijd?

“Voor in het jaar gaat de klok vooruit” en “achterin het jaar gaat de klok achteruit”. De enige manier waarop ik het kan onthouden. Voor veel volwassenen is dat een kwestie van klok verzetten en weer doorgaan.

Maar sommige mensen kunnen er echt last van hebben. Het verschil is dat wij het begrijpen en kunnen omschakelen. Baby’s en kinderen hebben vaak een paar dagen nodig om te wennen. En je kunt het ze nog niet uitleggen, het is puur een gevoelskwestie.




Klok verzetten en het voeden en slapen van de baby

Jouw baby voelt aan dat er iets veranderd is. Bij zomertijd voelt het voor je baby te vroeg aan om naar bed te gaan. In de wintertijd voelt het later aan.

Veel ouders kiezen ervoor om gewoon verder te gaan alsof er niets aan hand is. Dit kan prima, maar het duurt vaak een paar dagen voor iedereen eraan gewend is. Maar er zijn ook andere manieren om de baby te laten wennen aan zomertijd of wintertijd:

  • De klok stapsgewijs verzetten

    Er zijn ook ouders die stapsgewijs de klok verzetten, figuurlijk dan. In de week voorafgaand aan het moment dat de klok verzet wordt passen zij het ritme van hun kind al aan. Gaat je kind om 19:00 uur slapen en wordt het zomertijd? Dan leg je je kind om 19:45 uur in bed, de avond er na om 19:30 uur en daarna om 19:15 uur. Uiteindelijk is 19u dan weer ‘normaal.’ Persoonlijk lijkt deze methode mij nogal omslachtig en ingewikkeld. Maar goed, ieder zijn ding.

  • Eerder wakker maken

    Maak je baby een dag voor het verzetten van de klok in zijn middagslaapje een kwartiertje eerder wakker. Zo kun je hem ook een kwartier eerder in bed leggen. (In het geval van zomertijd). Komt de wintertijd eraan? Dan doe je dit dus precies andersom.

Lees ook: Hoe kan je een baby langer laten slapen?

beste babyfoon bol.com

Tips voor de baby bij zomertijd of wintertijd en de klok verzetten!

  1. Zorg dat je baby overdag voldoende slaapt

    Zo gaat hij niet oververmoeid naar bed. Baby’s slapen ’s nachts vaak beter als ze overdag ook goed geslapen hebben.

  2. Neem je baby ’s ochtends mee naar buiten

    Lukt dat niet? Doe de gordijnen open en laat het natuurlijke licht zijn werk doen. Hierdoor zal de interne klok van je baby zich sneller aanpassen.

  3. Houd de klok van je baby aan

    Tekenen van vermoeidheid? Naar bed. (Mijn baby is inmiddels bijna 1 jaar en heeft nog steeds geen ‘strak’ ritme. Het verzetten van de klok hebben we dan bij haar ook niet gemerkt. ;-). Lees hier hoe je je baby een ritme aan kan leren!

  4. Wees flexibel

    Of je nu door gaat alsof er niets aan de hand is, of al enkele dagen van tevoren begint met de klok verzetten, je baby moet gewoon even wennen. Geef het de tijd.

  5. Zorg ervoor dat de slaapkamer donker is

    Zonnewering of verduisterende gordijnen. Dit helpt je kindje om sneller in slaap te vallen. Zeker als het zomertijd is en rond bedtijd de zon nog heerlijk schijnt.

  6. Zorg voor een liefdevol slaapritueel

    Ook voor je baby. Hoe fijner het is om naar bed te gaan voor je kindje, hoe minder strijd je (als ze ouder worden) zult krijgen.

Lees ook: Waarom worden baby’s ’s nachts wakker?

Hoe ga jij om met zomertijd of wintertijd en de klok verzetten voor de baby? Ga je dagen van tevoren beginnen om je baby vast voor te bereiden? Of zie je vanzelf hoe het gaat? Persoonlijk verander ik helemaal niets, behalve de klok dan natuurlijk. We zien wel hoe het gaat. En als we dan een dag vreselijk vroeg wakker zijn, dan is dat maar zo. Uiteindelijk komt het vanzelf weer goed.



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019