header banner hema
Mamma

Tips voor het uitslapen met kinderen! Onmisbaar voor ouders

Vroeger dacht je niet na over uitslapen, je zette gewoon geen wekker. Werd je wakker en vond je het te vroeg (of was je te brak?) dan draaide je je om en sliep verder. Waarschijnlijk is dit nu een droomochtend voor je en een reden om de kinderen uit logeren te sturen. Uitslapen met kinderen, kan dit? Als je middenin de tropenjaren zit, wordt het waarschijnlijk lastig, maar je kunt wel proberen om in plaats van 6 uur wakker worden, een uurtje (of twee) op te schuiven. Lees onze tips voor het uitslapen met kinderen!

beste babyfoon bol.com

Acht tips voor het uitslapen met kinderen!

 1. Een slaaptrainer in de vorm van Nijntje, schaapje of aapje

  Kan ook een lampje zijn wat je op een timer aansluit. Als je peuter maar weet hoe het werkt. Nijntje en het aapje doen bijvoorbeeld hun oogjes open en het schaapje kleurt groen. Je peuter hoeft dus geen klok te kunnen kijken. Leg je kind uit hoe het werkt en spreek af dat hij pas uit bed mag komen als de wekker wakker is. Houd je hier ook aan.

  Is je kind te vroeg op je kamer? Breng hem dan rustig terug naar bed en laat zien dat de wekker nog niet wakker is. Word niet meteen boos. Komt je kind pas uit bed als de wekker is gegaan? Dan zet je hem 5 minuten later. Dit kun je blijven doen. Kijk hier voor een overzicht van de beste slaaptrainer voor je peuter!

 2. Vertel je kind dat hij zelf weer kan gaan slapen

  En dat jij ook wel eens wakker wordt, maar je dan gewoon weer omdraait, je ogen weer dicht doet en weer in slaap valt.
 3. Vast slaapritme

  Natuurlijk mag je kind in het weekend of de vakantie best iets later naar bed. Maar kinderen gaat nu eenmaal het beste op de 3 R’en (Rust, Reinheid en Regelmaat). Dus ook de regelmaat van bedtijd is belangrijk als jij wilt uitslapen.

  Als jij je kind om 22u naar bed laat gaan, in plaats van 19u, dan is hij echt de volgende ochtend niet 3 uur later wakker (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Probeer de bedtijd dus vast te houden, een half uurtje later kan prima, maar als je geen oververmoeide kinderen wil, ga je niet veel verder dan dat.

 4. banner billendoekjes waterwipes

  Lees ook: Mijn peuter wil slapen met licht aan! Hoe pak je dat aan?

 5. Zorg dat je peuter het niet koud krijgt

  Misschien niet een tip waar je gelijk aan denkt als je wilt uitslapen met kleine kinderen, maar een hemdje onder de pyjama kan net het verschil maken. Natuurlijk hoef je geen 6 pyjama’s bij je kind aan te trekken. Om 5 uur ’s ochtends is het op zijn koudst en de kans is aanwezig dat je peuter hierdoor wakker wordt.

 6. Verduisterende gordijnen kunnen het verschil maken!

  De meeste kinderen worden wakker door de overgang van donker naar licht. Is de kamer goed donker en blijft hij goed donker? Dan is de kans groot dat ze hier in ieder geval niet wakker van worden.

 7. Middagdutje skippen

  Hoe heerlijk dat middagdutje ook is voor jezelf, maar op een gegeven moment is je kind er klaar voor. Wordt hij elke ochtend te vroeg wakker en slaapt hij ’s middags nog heerlijk? Laat het middagdutje eens weg.

  Bereid je wel even voor op hele chagrijnige namiddagen, dan is je peuter waarschijnlijk echt moe. Leg je kind daarom ook op tijd in bed ’s avonds.

 8. Belonen als hij lang genoeg in bed blijft liggen

  Veel kinderen zijn erg gevoelig voor het beloningssysteem. Je kunt er dus voor kiezen om je peuter bijvoorbeeld een sticker te laten plakken als hij lang genoeg in bed is gebleven, of in ieder geval jou niet wakker heeft gemaakt. Zo stimuleer je je kind ook om te gaan ‘uitslapen’.

 9. Geef je kind boven eten en leg hem weer terug in bed

  Met baby’s kan je dat zeker nog wat extra slaaptijd geven. Die slapen vaak weer rustig verder.

Kijk hier voor nog meer tips hoe je een peuter kan laten uitslapen!

Als de kinderen groter worden is er weer iets meer ruimte voor een slaapje in de ochtend. Onze kleuter van vier gaat inmiddels zelf naar beneden, als ze aan ons gevraagd heeft of dat mag. Ze smeert een cracker en pakt wat drinken en gaat lekker met de barbies spelen.

Met een baby die na haar ochtendfles vaak nog even slaapt, lukt het dan soms zomaar om ‘pas’ om half 9 beneden te zijn. Ook de Ipad biedt uitkomst, heel pedagogisch verantwoord, ik weet het. Maar een half uurtje filmpjes laten kijken zodat jij nog even je ogen dicht kan doen mag best af en toe. Heb jij nog meer tips voor het uitslapen met kinderen?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019