“waterwipes
Mamma

Thuis werken met een baby? Lees deze tips!

“Werk en privé gescheiden houden.” Dit was tot twee jaar geleden een veel gehoorde uitspraak. Inmiddels is deze uitspraak bijna middeleeuws, want veel mensen werken tegenwoordig thuis. En als je thuis werkt, is het eigenlijk onmogelijk om werk en privé gescheiden te houden. Sterker nog, alles loopt op een gegeven moment door elkaar heen, of je dat nu wil of niet. Thuis werken met een baby, is het te doen? En zo ja, hoe?!

prenatal extra korting banner

Vanuit huis werken met kleine kinderen is lastig!

Thuis werken, we zijn er inmiddels bijna allemaal wel mee geconfronteerd. De een vindt het geweldig, de ander vreselijk. Zelf heb ik het geluk dat ik ‘gewoon’ naar kantoor kan (ik heb mijn eigen kantoor) en dat de kinderen naar de noodopvang mochten. Maar ook ik heb er een paar dagen thuis werken met een baby en peuter op zitten, omdat een van de kinderen ziek was.

En ik vond het dus een drama! Voor ik was ingelogd en alles klaar had staan was de baby weer wakker. Natuurlijk sliep ze op die thuiswerkdagen amper en zat ik dus vooral ’s avonds achter mijn computer. Maar dat zeg ik, voor mij was het een noodgeval. Hoe doe je dat als je wekelijks (meerdere) dagen thuis werkt en de kinderen ook thuis zijn?

libido banner

Tips hoe je kan thuis werken met een baby of peuter!

  1. Benut je tijd goed

    Ligt je baby of peuter op bed? Ga dan aan het werk. Dit is het moment waarop je even vol aan de bak kunt, zonder gestoord te worden. Gaat je peuter even met een buurkindje spelen? Mooi, kun jij weer even iets nuttigs doen. Ook als je kind(eren) zich spontaan zelf vermaken, kan je proberen om even stiekem achter de laptop te kruipen.

  2. ”Kinderruil”

    Kan je met familie iets regelen qua opvang? Misschien kan jouw baby op dinsdag naar je schoonzus en kan hun peuter op woensdag bij jullie? Check eens bij vriendinnen of buren of er iets te ruilen valt. Zo help je elkaar en kan je in ieder geval een dag rustig werken.

  3. Leg jullie agenda’s naast elkaar

    Moet je partner ook thuis werken? Of juist niet? Leg wekelijks jullie agenda’s naast elkaar en kijk of je elkaar ergens kunt helpen. Als de een op de baby let, kan de ander werken en andersom. Zo puzzel je misschien een mooie werkweek in elkaar.

  4. Maak afspraken met je werkgever

    Geef duidelijk aan dat je het moet rooien met een baby of peuter in huis. Spreek af of je ook buiten kantoortijden mag werken. Misschien kan je ’s avonds als je baby in bed ligt een paar uurtjes inhalen, waar je overdag niet aan toe komt?

  5. Maak je werkplek babyproof

    Bijvoorbeeld naast de box. Dat klinkt misschien onlogisch, maar als de baby lekker in de box speelt en jij zit vlakbij houdt hij het waarschijnlijk langer vol. Contact met mama is altijd fijn en jij kunt zo gemakkelijk een nieuw speeltje aan je kindje geven, of het muziekje nog een keer aanzetten. Scheelt je 10 keer op en neer lopen.

    Heb je toevallig een barretje of statafel in huis? Dan is werken met de baby in de draagzak ook prima te doen. Jouw baby lekker dicht tegen je aan en ondertussen staan achter je laptop. Ook lopend telefoontjes plegen kan prima met je kindje in de draagzak.Heb je er nog geen? Lees hier waar je op moet letten bij een draagzak kopen.

  6. Negeer de social media

    Heb je enig idee hoeveel tijd er op gaat aan Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn? Maar ook aan het meteen checken van elk Whatsappje wat binnen komt. Boycot de sociale media! Zet de meldingen uit op je telefoon, of nog beter, leg hem ver bij je vandaan. Zonder afleiding werk je een stuk geconcentreerder.

  7. Neem er genoegen mee dat het anders loopt

    Op je echte werkplek heb je een routine, je krijgt misschien meer werk gedaan en je hebt vaste tijden waarop je bijvoorbeeld pauze houdt. Leg je er bij neer dat het thuis werken met kleine kinderen anders gaat. Je kunt niet aaneengesloten 8 uur werken met een baby in huis, dat is onmogelijk.

    Neem wat vaker een (kortere) pauze. Loop even een blokje om met je kindje in de wagen, misschien slaapt hij daarna weer even. Maak dingen die echt af moeten af op een moment dat het lukt. En geef naar je werkgever duidelijk aan als het allemaal even niet lukt.

  8. Werk op andere tijden

    Werk je normaal gesproken drie dagen in de week? Kijk dan of je die uren anders kan en mag (en wil) verdelen. Misschien kun je elke dag iets doen, zodat je wel al je werk gedaan krijgt?

Lees ook: Mag je na zwangerschapsverlof eerder beginnen met werken?

Thuis werken met een baby is een uitdaging. Maar probeer er ook de voordelen van in te zien. Is jouw baby om 5 uur klaar wakker? Dan hoef je nu niet tot 8 uur te wachten voor je naar je werk ‘mag’. Go with the flow. En geniet vooral van de extra tijd die je met je baby hebt. Ook hoef je je niet te irriteren aan vervelende collega’s. Heb je altijd goede koffie en kan je gewoon je pyjamabroek aanhouden. Wat wil een mens nog meer?



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019