sale kleertjes header
Mamma

Fulltime baan en moeder zijn! Hoe doe je dat?

In Nederland is het nog steeds heel normaal dat je minder gaat werken op het moment dat je moeder wordt. Maar er zijn ook vrouwen die moeder zijn én een fulltime baan hebben. Hoe doen die moeders dat? En zou je er zelf voor open staan om fulltime te werken naast jouw gezin? Lees onze tips!

beste babyfoon bol.com

Fulltime baan én moeder zijn!

Op LinkedIn zie ik vaak berichten voorbij komen over het moederschap en een carrière. De ene vrouw vindt het vreselijk dat er aan haar gevraagd wordt hoe zij haar kinderen combineert met haar werk. Terwijl de andere vrouw zich af vraagt waarom die vraag nooit aan haar man gesteld wordt.

Mannen werken fulltime, dat is ‘normaal’, ook als ze vader zijn. Maar als je als moeder fulltime werkt, word je daar vaak ook op aangekeken. “Je krijgt toch geen kinderen om ze de hele week weg te brengen?” hoor je vaak. Maar waarom moet jij als moeder je carrière opzij schuiven en kan je partner zonder discussie gewoon verder werken? Doe waar jij je goed bij voelt en als dat fulltime werken is? Dan is dat zo. Je kunt een geweldige moeder zijn naast jouw baan, zeker met onderstaande tips.

kleertjes sale 70

Zes tips hoe je fulltime baan en moeder zijn kan combineren!

 1. Maak bewuste keuzes!

  Wat vind je echt belangrijk? Denk daar van tevoren goed over na. Wil je bijvoorbeeld elke dag samen eten als gezin? Of de kinderen zelf naar bed of naar school brengen? Richt je werkweek dan zo in dat dit mogelijk is. Zo kun je doen wat je belangrijk vindt in combinatie met je baan.

 2. Neem een schoonmaker

  Zeker als je partner ook (fulltime) werkt. De hele week werken en er voor de kinderen zijn lukt niet als je ook nog de bedden moet verschonen en de badkamer moet poetsen. Lees hier waarom steeds meer ouders kiezen voor hulp in de huishouding!

 3. Laat de boodschappen bezorgen

  Elke supermarkt heeft tegenwoordig een bezorgservice. Verzin eens per week wat er de komende week gegeten wordt en bestel alles. Ben je in een keer klaar en grijp je nooit mis. Of kies een aantal dagen voor een maaltijdbox of gebruik een van deze tips als je weinig tijd hebt om te koken met kinderen.

 4. Geef grenzen aan op je werk

  Je mag dan wel fulltime werken, maar je hebt ook een gezin. Dat betekent dus dat je niet zomaar elke avond tot laat kunt overwerken, maar misschien kan je nog wel thuis iets doen als de kinderen slapen? Geef ook op je werk aan wat jij belangrijk vindt, wanneer je misschien niet bereikbaar bent en wanneer je die uren weer inhaalt.

 5. Leg de agenda’s naast elkaar

  Zeker als je allebei een onregelmatige baan hebt met afspraken buiten de deur. Zo kom je niet ineens voor onverwachte verrassingen te staan.

 6. Een gezin heb je samen!

  Misschien wel de belangrijkste tip als je fulltime werkt en moeder bent! Dus verdeel de taken dan ook eerlijk. Jullie zorgen samen voor de kinderen en samen voor het huishouden. Zijn de kinderen al wat ouder? Dan kunnen ze ook hun steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door elke week een taak te krijgen en die te rouleren. Denk aan stofzuigen, de vaatwasser inruimen of de was opruimen.
Voordelen van fulltime werken als moeder!

Een derde van de vrouwen die moeder worden blijft fulltime werken. De helft gaat parttime werken en 10% stopt zelfs helemaal met werken na de bevalling. Moeders die fulltime blijven werken zijn vaak hoogopgeleid. Ze hebben een functie die eigenlijk niet parttime gedaan ‘kan’ worden.

Maar fulltime werken als moeder heeft ook voordelen. Om te beginnen: geld. Want van geld word je niet gelukkig, maar het is wel handig als je het hebt. En met meer geld is er meer ruimte om leuke dingen te doen en zijn er vaak ook minder zorgen. Moeders die fulltime werken geven zelf aan: “als ik thuis ben, ben ik ook echt thuis, dan ben ik er 100% voor de kinderen.” Maar dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je dingen uit handen geeft.

Persoonlijk moet ik er niet aan denken om een fulltime baan te hebben. Ik vind het fijn om onze oudste twee dagen zelf van school te kunnen halen, ervoor te zorgen dat ze kan spelen met klasgenootjes. Ook geniet ik van de tijd die ik met onze jongste dochter heb.

Maar soms, soms kriebelt het wel eens. Parttime werken geeft mij het gevoel dat ik alles half doe. Als ik op mijn werk ben, heb ik altijd weer iets gemist omdat ik er die dag niet was. Het lijkt me soms heerlijk om elke dag te werken en mijn baan voor de volle honderd procent te kunnen uitvoeren. Maar dat weegt voor mij (nog) niet op tegen de tijd die ik nu met de meiden heb!

Bekijk deze prachtige video: Eerbetoon aan alle moeders!fitmom boek banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!