“waterwipes
Nieuws

Steeds meer ouders kiezen voor hulp in de huishouding bij gezinsuitbreiding!

“Ga slapen als je baby slaapt” was een tip die ik vaak kreeg toen Yinthe klein was. Ja, en moet ik dan de was doen als de baby de was doet? En de ramen wassen als de baby de ramen wast? Ik begreep niets van die jonge moeders die ’s middags gingen slapen, ik had wel iets anders te doen. Een leven met kleine kinderen is al druk genoeg, dus het is niet gek dat steeds meer ouders kiezen voor een hulp in de huishouding bij gezinsuitbreiding. Maar waar vind je die? En wat kost dat?

hema rompers

Waarom kiezen steeds meer ouders voor hulp in de huishouding bij gezinsuitbreiding?

Het hebben van een jong gezin is druk. Ik merk het bij ons thuis ook. Een baby en een peuter. Mijn man is ruim 50 uur in de week van huis. Zelf werk ik 24 uur en heb ik ook nog mijn eigen bedrijf. Ook wil ik minstens twee keer in de week naar de sportschool.

Gevolg is dus dat ik op mijn vrije maandag de hele dag bedden aan het verschonen ben, wc’s schoonmaak en de badkamer uit sop. Elke avond vouw ik een was weg en gooit mijn man de stofzuiger door het huis. Op zaterdag is mijn man druk met grasmaaien, kantjes knippen en onkruid plukken. Geen wonder dat steeds meer gezinnen kiezen voor een hulp in de huishouding als er ook nog kinderen zijn. Waar haal je anders in vredes naam de tijd vandaan?

Waar vind je een schoonmaakhulp voor in huis?

Er zijn online bureaus die je in contact kunnen brengen met een hulp in de huishouding. Helpling is een voorbeeld van zo’n bureau. Door je postcode in te vullen zoeken ze een hulp uit je eigen buurt. Bij het aanmelden kan je doorgeven wat je wensen zijn en wat je maximaal wilt betalen. Dat betalen doe je uiteindelijk veilig online en pas nadat de schoonmaak heeft plaatsgevonden. Het is dus een soort marktplaats voor huishoudens en huishoudelijke hulpen. Een koppelingsbureau.
wat kost hulp in de huishouding

Hoeveel uur per week heb je een schoonmaakster nodig?

Zelf heb ik er ook wel eens over nagedacht, maar ik vind het eigenlijk te gek. Ik ben op zaterdag, zondag en maandag vrij, en op woensdagmiddag ook. Elke avond ben ik thuis, en mijn man ook. Hebben we dan nog iemand nodig die ons huis schoon maakt? Al zou ik het heerlijk vinden als er iemand zou zijn die af en toe even onze badkamer een grote beurt zou geven, of de ramen zou wassen. En zulke dingen hoeven natuurlijk niet dagelijks te gebeuren.

banner billendoekjes waterwipes

Zelf zou ik dus aan een paar uur per twee weken wel genoeg hebben denk ik. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om elke week iemand te laten komen, om bijvoorbeeld alle bedden te verschonen en de bovenverdieping schoon te maken. Het is maar net wat je zelf het fijnst vindt.

Wat kost hulp in de huishouding en wat laat je doen?

Het zal natuurlijk verschillen. Maar als je via een instelling of koppelingsbureau zoals Helpling een huishoudelijke hulp inschakelt zal je dit ongeveer 15 euro per uur kosten. Als je wekelijks 3 uur een schoonmaakster in dienst neemt kost je dit dus per maand zo’n 180 euro.

Maar als je voor om de week kiest is het nog ‘maar’ 90 euro. Met 90 euro in de maand zijn je ramen en badkamer schoon en heb jij je handen vrij als je vrij bent. Vrij om leuke dingen met de kinderen te doen in plaats van bedden verschonen en vloeren boenen.

Persoonlijk denk ik er toch nog even over na. Maar de kraamverzorgster heeft bij mij wel de basis gelegd. Het schone huis smaakte naar meer, de schone bedden zonder dat je er zelf moeite voor hebt hoeven doen en dat blinkende toilet. Een hulp in de huishouding bij gezinsuitbreiding is iets waar veel jonge ouders over nadenken maar toch de stap niet zetten.
Nu kan je dus gewoon online een schoonmaakster regelen, misschien maakt dat de stap iets minder groot.

banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019