luieraanbiedingen header
Mamma

Belangrijke tips voor wat meer tijd voor jezelf!

Je hebt nog maar net één oog geopend of de babyfoon staat al roodgloeiend. Je kind moet ontbijten, verschoond worden, in bad, aangekleed worden, wil spelen, moet weer eten, boekje lezen weer eten, weer verschoond worden. En voor je het weet is de dag voorbij en zijn al jouw minuten van de dag opgegaan aan je gezin en je werk. Waar blijft die tijd voor jezelf? Veel moeders missen hun me-time omdat er gewoon geen moment van rust is. Dat klopt, want dat moment voor jezelf moet je zelf creëren! Lees hier hoe je dat doet en nog andere belangrijke tips voor meer tijd voor jezelf!

beste babyfoon bol.com

Tips voor meer tijd voor jezelf

Meer tijd voor jezelf… je moet er wat voor over hebben. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is echt waar. Het is heel makkelijk om je over te geven en je op te laten slokken door je gezin. De verzorging van je kinderen alleen al kost veel tijd, vooral als ze nog jong zijn. Daarnaast heb je nog een huishouden, werk en een partner.
De tijd voor jezelf schiet hierbij in, want wij moeders offeren ons gewoon op. Er is simpelweg niet genoeg tijd in een dag om jezelf ook eens in te plannen. Klopt. Die tijd voor jezelf moet je maken en claimen. Soms moet je hiervoor wat opofferen om te onthaasten, maar geloof me: you’re worth it.

 1. Plan dagelijks een moment voor jezelf

  Makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar haal je in godsnaam die tijd vandaan? Kijk, als je nog een kleine baby in huis hebt, is het misschien nog niet haalbaar. Maar als je kind of kinderen al iets ouder zijn en rond bepaalde tijden gaan slapen en wakker worden, kan je jouw tijd beter plannen en zo ook dat moment voor jezelf creëren.

  Ik doe dit bijvoorbeeld door heel vroeg op te staan. Ik ga dan meteen sporten, daarna rustig douchen en opmaken. Tegen de tijd dat ik mijn ochtendritueel heb gedaan, is mijn dochter een keer wakker. Ik heb zo lekker kunnen sporten en ben rustig de dag begonnen zonder gestress en geren. Heerlijk vind ik dat.

  Het is heel belangrijk om ’s ochtends de dag rustig te beginnen en tijd voor jezelf te nemen. Je zal echt zien dat je zo de dag veel relaxter begint en zo beter tegen de dagelijkse storm kan. Het zal er inderdaad op neerkomen dat je nog eerder moet opstaan, maar geloof me: het loont!

  Je hoeft echt niet een uur eerder op te staan, maar een half uurtje is ook genoeg. Zolang je maar de tijd neemt om iets te doen wat je fijn vindt. Bijvoorbeeld rustig douchen en opstaan, even lekker blijven liggen en op social media kijken, het huis een beetje opruimen, rustig ontbijten of een stuk van je favoriete serie of programma kijken.

 2. mooi en gezond banner
 3. Mindfulness app

  Op momenten dat je hoofd overvol loopt en je het op een gegeven niet meer weet wat je 3 minuten geleden hebt gedaan, is het heel goed om even de pas op de plaats te maken. Bij mij hielp de mindfulness app van VGZ heel erg.

  In de app staan oefeningen om even de rust in je hoofd te creëren. Sommige oefeningen zijn slechts een paar minuten, maar toch zeer effectief. Er zijn vast nog meer apps die korte oefeningen bevatten waar je heel veel aan hebt. Er zijn ook korte yogaoefeningen van een paar minuten die heel erg goed kunnen helpen.

 4. Deel de zorg

  Heb je een partner, zorg dan dat je de zorg van je kinderen goed verdeeld. Spreek bijvoorbeeld af wanneer wie voor de kinderen zorgt (wanneer jullie dit niet samen doen).

  Bijvoorbeeld: mijn man werkt minstens 40 uur in de week, waardoor ik doordeweeks de zorg op me neem. Behalve ’s avonds, dan pakt hij zijn moment door met onze dochter te spelen, in dat uurtje kan ik even mijn ding doen. In het weekend haalt hij haar ’s ochtends uit bed en maakt hij ontbijt zodat ik rustig kan douchen en op zaterdag mijn ‘beauty ochtend’ kan pakken.
  Dit bestaat uit haren wassen, beentjes scheren, douchen met lekkere Rituals producten, scrubben, insmeren met lekkere bodylotion of zelfbruiner en mijn eelt wegwerken. Heerlijk vind ik dat.

  Natuurlijk kan je ook een beautydag uit huis plannen, alleen of met vriendinnen terwijl je partner bij de kinderen blijft of je brengt je kinderen even naar bekenden.

  Heb je geen partner, misschien kan je dan aan je ouders vragen of zij wekelijks of om de week even kunnen oppassen zodat jij je ding kunt doen.

 5. mooi en gezond banner
 6. Sport en beweeg

  Sporten en bewegen is zo gezond voor je en het geeft je de mogelijkheid om je verstand op nul te zetten, jezelf eens lekker uit te leven of om juist even lekker met je gedachten alleen te zijn. Er zijn ontzettend veel manieren om in beweging te komen, dus er is echt wel iets dat bij je past. Je kunt bijvoorbeeld naar de sportschool gaan, maar je kunt ook lekker thuis sporten (kijk eens op YouTube of download een app).

  Even naar buiten om te wandelen, hard te lopen, fietsen, tuinieren of wat dan ook is natuurlijk ook goed. Begin met 1 keer per week en bouw dit verder op. Je hoeft overigens echt geen oppas te regelen, want als je thuis sport kunnen je kinderen gewoon meedoen of kijken. Je kunt ook met je kinderen gaan wandelen of fietsen.

 7. kleertjes sale 70
 8. Maak een planning

  Je zal merken dat je meer tijd voor jezelf hebt, als je een goede planning maakt. Zo creëer je meer rust in je hoofd en zijn de zaken op orde. Schrijf alle afspraken van je gezin in een kalender (je hebt ook van die gezinskalenders) zodat je weet wanneer wie wat heeft (en misschien ook wanneer je het rijk voor jezelf hebt).

  Plan ook op tijd dat momentje voor jezelf, een date night met je partner of een borrel met je vriendinnen. Alleen het idee dat er wat leuks op komst is, is al erg fijn.

 9. Mama mag ook wel verwend worden!

  Vergeet niet jezelf wekelijks of maandelijks te verwennen met een treat. Bijvoorbeeld je favoriete chocolade, bak je eigen heerlijke gezonde cake, shop eens je lievelingsstaart, koop die heerlijke bodylotion of verwen jezelf met een lekker badje met badolie. Waar je ook blij van wordt, koop het en verwen jezelf!

 10. koester mooie momenten met gezin

 11. Ben dankbaar

  Soms vergeten we in alle haast te kijken naar hoe goed we het hebben. Oké je hebt misschien wat meer tijd voor jezelf nodig en je leven is druk en een race, maar kijk eens wat je wél hebt.
  Je hebt kinderen (weet je hoeveel vrouwen dat willen maar niet kunnen?), je hebt een dak boven je hoofd, je hebt mensen in je omgeving die van je houden, je hebt eten en water, de zon schijnt, je hart klopt, je bent gezond… ga maar door.

  Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Sta daar eens bij stil, ook dat is een bijzonder moment voor jezelf!

 12. Koester die mooie momenten met je gezin

  Oké je kinderen kunnen misschien het bloed onder je nagels vandaan halen, maar vaak verwarmen ze je hart en vervullen ze je met liefde en genegenheid. In plaats van je leven te laten leiden door ergernissen en stress, laat je leven leiden door mooie momenten.

  Koester het moment dat je jouw kind kunt troosten tegen de pijn. Het moment dat je kind heerlijk zit te spelen, zit te klappen in de handjes of vrolijk aan het lachen is. Geniet van het moment dat je lekker tegen elkaar op de bank ligt, je een grote glimlach krijgt zodra je de slaapkamerdeur open doet of je kleintje de armen om je heen slaat. Al deze momenten maken het leven meer dan waard en maken de momenten samen meer speciaal.

  Als je de momenten met je gezin koestert en bewust meemaakt, dan voel je jezelf ook minder schuldig als je even een moment voor jezelf pakt. Maar het werkt ook andersom, want juist door wat meer tijd voor jezelf te nemen, kan je meer van je gezin genieten. En dat is natuurlijk de belangrijkste reden om je soms even terug te trekken.

Lees ook: Dingen die je kunt doen in het derde trimester!cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019