luieraanbiedingen header
Mamma

Stoppen met werken na de bevalling!

Zwanger zijn, een bevalling, een nieuw leventje in huis: het is niet niks! Het is dan soms erg lastig om je nieuwe leven met kind (of kinderen) te combineren met je baan. Vroeger was het heel normaal dat moeders thuis bleven en vaders gingen werken, maar dat is tegenwoordig een stuk anders. Beide ouders werken en kiezen er eerder voor om samen iets minder te werken na de geboorte. Toch kan het best zijn dat jij wilt stoppen met werken na de bevalling. En dat is je goed recht. Lees hier wat je rechten zijn en waar je rekening mee moet houden!

prenatal extra korting banner

Stoppen met werken na bevalling! Hoe zit dat financieel?

Wil je stoppen met werken na de bevalling, dan is het verstandig om eerst goed de financiën op een rij te zetten. Zeker wanneer je zelf ontslag neemt, heb je geen recht op uitkering. Jouw inkomen gaat dus compleet wegvallen. Bereken eerst wat jullie huidige inkomen is en jullie uitgaven. Vergeet bij de uitgaven niet de boodschappen, elektriciteit, verzekeringen (ook van de auto), water, internet, mobiele telefoon, zorgverzekering, hypotheek, huur etc.

Bedenk daarnaast ook wat elk van jullie zelf nog aan maandelijkse uitgaven heeft. En als laatste: denk aan de jaarlijkse uitgaven zoals waterschapsbelasting, gemeenteheffingen en jaarafrekening van energiemaatschappijen. Je kunt op internet websites vinden die hier een handige tool voor hebben.

Bekijk ook hoeveel kosten je kwijt bent aan de kleine baby. Volgens het CBS kost een kind gemiddeld 17% van je netto inkomen. Verdien je bijvoorbeeld 1500 euro per maand, dan kost de baby 255 euro per maand. Let wel: gemiddeld.

Als jullie een overzicht hebben van de inkomsten en uitgaven, bekijk dan hoeveel je overhoudt per maand. En bekijk hoeveel er nog overblijft als jouw inkomen compleet wegvalt. Houd hierbij ook rekening met onverwachte kosten zoals een wasmachine die kapot gaat, dure auto reparatie of een lek in je dak. Kunnen jullie deze kosten ook nog opvangen als jouw inkomen wegvalt?




Lees hier alles over werken tijdens de zwangerschap! en hoe je kunt besparen op de uitgaven voor de baby.

Baan opzeggen tijdens zwangerschapsverlof

Kosten waarop je bespaart bij stoppen met werken na de bevalling

Je uitgaven zullen waarschijnlijk moeten veranderen als je gaat stoppen met werken na de bevalling. Toch zijn er gelukkig ook wat kosten waarop je kunt besparen. Denk aan kinderopvang. Kinderopvang kost al snel 6,5 euro per uur. Tevens heb je geen reiskosten meer naar je werk en hoef je geen oppas te regelen. Houd er wel rekening mee dat de energiekosten met een baby toenemen, ook omdat je nu meer thuis bent.

kleertjes sale 70

Extra inkomsten met kind

Nu er een inkomen wegvalt krijg je misschien wel extra inkomsten van de overheid. Bekijk daarom of je recht hebt op kinderbijslag en misschien krijg je nu ook wel weer zorgtoeslag.

Lees ook: Wat te regelen bij zwangerschap per trimester! Met handige checklist.

Baan opzeggen tijdens zwangerschapsverlof

Heb je al vroeg besloten dat je wilt stoppen met werken na de bevalling en wil je dus je baan al tijdens je zwangerschapsverlof opzeggen, dan moet je wel rekening houden met een aantal factoren. Je krijgt bijvoorbeeld geen uitkering meer en waarschijnlijk heb je ook geen recht op WW-uitkering omdat je zelf ontslag hebt genomen. De regels omtrent zwangerschapsuitkering en je baan opzeggen zijn als volgt:

  • Optie 1: Zeg je jouw baan op en ben je binnen 10 weken uitgerekend, dan heb je nog recht op zwangerschapsuitkering. Je ontvangt dit geld van het UWV.
  • Optie 2: Zeg je jouw baan op eerder dan 10 weken voor je uitgerekende datum dan ontvang je geen zwangerschapsverlof.

Minder werken na zwangerschap rechten en salaris

Veel dames kiezen er niet meteen voor om te stoppen met werken na de bevalling, maar om minder te werken. Wellicht is dat ook een mooie tussenstap voordat je compleet stopt. Als je wilt minderen met werken gelden de volgende regels:

  1. Werk je binnen een bedrijf waar minder dan 10 medewerkers werken, dan is het mogelijk dat je niet minder kunt gaan werken. Bekijk dus goed de CAO.
  2. Je moet minimaal 1 jaar bij het bedrijf in dienst zijn.
  3. Je moet minstens 4 maanden voor de datum dat je wilt beginnen met minder werken je verzoek kenbaar maken bij je werkgever. Bij voorkeur schriftelijk. Houd er rekening mee dat je alleen minder kunt gaan werken in je huidige functie. Niet in een andere functie.
  4. Een verzoek om minder te werken mag je 1 keer in de 2 jaar indienen. Je werkgever moet altijd met je in gesprek gaan, maar mag weigeren.
  5. Je werkgever moet 1 maand voor de ingangsdatum een besluit nemen over je verzoek. Wordt dit niet gedaan, dan gaat je verzoek vanzelf in en kun je dus minder gaan werken.
  6. Je werkgever mag je verzoek alleen weigeren als jouw verzoek ernstige gevolgen heeft voor het bedrijf. Dit moet wel aangetoond kunnen worden.
  7. Je werkgever moet zijn of haar beslissing over je verzoek om minder te werken schriftelijk mededelen en altijd onderbouwen. Ben je er niet mee eens? Dan mag je naar de rechter stappen.
  8. Ben je in beroep gegaan en komt er toch uit dat je niet minder uren kan werken, dan zou je ontslag kunnen nemen. Geef in je ontslagbrief duidelijk aan dat je minder uren wilde werken, maar je werkgever niet akkoord is gegaan. Dit is belangrijk voor je uitkering. Het UWV zal je dan waarschijnlijk de uren die je wilde werken uitkeren. Overleg altijd eerst je mogelijkheden met de vakbond, voordat je ontslag neemt.

Niet kunnen werken na zwangerschapsverlof

Het is mogelijk dat je na of al tijdens je zwangerschapsverlof ziek wordt en niet kan werken. In dat geval moet je stoppen met werken na de bevalling. Als je nog zwangerschapsverlof hebt, hoeft je werkgever niets te doen. Tijdens het verlof maakt het niet uit of je ziek bent of niet: je krijgt gewoon 100% uitbetaald.

Ben je na je verlof nog ziek vanwege de zwangerschap en is het onmogelijk om te gaan werken, dan kom je in aanmerking voor een uitkering. Dit moet je werkgever aanvragen. Deze uitkering ontvang je maximaal 104 weken (2 jaar). Ben je na 2 jaar nog ziek dan kun je een WAO of WIA-uitkering aanvragen.

Lees ook: Stewardess en mama zijn! Hoe doe je dat?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019