wishup banner
Peuter

Hoe kan je een peuter leren uitslapen?

Sommige ouders zijn gezegend met enorm goede slapers. Kinderen die zonder problemen naar bed gaan, nooit uit bed komen met allerlei smoesjes, de hele nacht doorslapen en niet voor dag en dauw wakker worden. Klinkt bekend? Heb jij geluk. Bij de meeste gezinnen klinkt dit namelijk als een sprookje en begint de dag vroeg, veel te vroeg. Hoe kan je een peuter leren uitslapen? Met deze tips!

verzwaringsdeken banner

Peuter leren uitslapen kan dat?

Een kleine baby moet je ‘leren slapen’. Helaas zitten wij daar op dit moment middenin. Zelf in slaap vallen is moeilijk en als ze oververmoeid zijn is het helemaal drama. Een peuter kan dit waarschijnlijk al zelf. Wakker worden kunnen ze in ieder geval, zeker weten zelfs, de vraag is alleen wanneer.
Onze peuter is meestal tegen 7 uur wakker, de laatste tijd vaak iets vroeger omdat haar babyzusje dan wakker wordt voor een fles. Vroeger kon ik een bom afsteken naast haar bed (ze sliep met oud & nieuw dwars door al het vuurwerk), tegenwoordig wordt ze vaker wakker als ze Myrah hoort, helaas.

Tussen half 7 en 7 uur is iedereen hier in huis dus ‘aan’. Of we dat nou willen of niet. Met een aantal tips zou het mogelijk moeten zijn om je peuter langer in zijn of haar eigen bed te laten. Zo kan je je zelf nog een keertje omdraaien.

Tips om je peuter langer te laten slapen

 1. Goede gordijnen

  Zorg voor een donkere kamer! Kinderen slapen vaak op de gekste plekken, achterop de fiets, middenin een drukke woonkamer vol visite. Ook als het licht is.

  Maar de overgang van donker naar licht is vaak slecht voor de slaap. Zorg dus voor verduisterende gordijnen, zodat het op de kamer van je peuter donker blijft zolang je dat zelf wilt. Lees hier mijn tips voor de beste gordijnen op de kinderkamer!

 2. Vermijd apparaten

  Telefoons en tablets voor het slapen gaan zijn geen goed idee. Te veel prikkels zorgen ervoor dat je kind onrustig slaapt. En het is erg verleidelijk om je peuter ’s ochtends bezig te houden met de tablet, zodat je zelf nog even kan slapen. Maar je kind kan dit ook zien als beloning en dus vroeg uit bed komen om op de tablet te mogen.

 3. Routine

  Doe voor het slapengaan een vaste routine, bijvoorbeeld met voorlezen. Dit brengt rust voor je kind, en een rustig kind slaapt beter en langer.

 4. Gebruik een slaaptrainer

  Een wat? Het is een soort wekker die je peuter vertelt wanneer hij of zij uit bed mag komen. Erg handig om een peuter te leren uitslapen! Dit zijn de beste slaaptrainers van dit moment.

 5. Houd ze nog even klein

  Ga niet te snel over op een groot bed, of een peuter bed. Tenzij je echt niet anders kan omdat je kind er gevaarlijk uit klimt, of er echt klem in ligt. In een groot bed is de verleiding veel groter om eruit te komen, en lekker te gaan spelen. Of naar papa en mama te gaan.

peuter leren uitslapen kan dat

Hoeveel slaap heeft jouw kind nodig?

Ik weet nog goed dat wij vroeger in de vakanties nooit heel laat naar bed gingen toen we klein waren. Ja, een half uur later wel hoor. Maar als je kleine kinderen om 22u nog buiten zag hoor ik het mijn moeder zo zeggen “al lang bed tijd, die hebben een gezellige dag morgen”. En zo is het ook.

Oververmoeide kinderen slapen slechter en korter. Als je ze drie uur later in bed legt slapen ze niet drie uur langer door. Sterker nog, ze worden op hun normale tijd wakker (of nog eerder) en zijn de rest van de dag moe en chagrijnig. Maar gaat jouw kind altijd om 7 uur naar bed en is hij om 6 uur wakker? Dan is het best het proberen waard om je kind eens een half uur later naar bed te brengen, misschien kan je op die manier de ochtenden iets rekken.

Ook kan vroeg wakker worden bij een peuter een teken zijn dat het tijd wordt om van het middagslaapje af te gaan. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan de ander. Onze peuter is 3,5 en slaapt al ruim anderhalf jaar niet meer tussen de middag. Maar er zijn ook kinderen die al naar school moeten en eigenlijk nog niet zonder hun slaapje kunnen.

luierkorting op pampers banner

Maak duidelijke afspraken!

Als je kind al iets groter is kan je duidelijke afspraken maken, of gebruik maken van een wekker. Zo heeft onze peuter een aap gehad die haar ogen open deed als het tijd was om wakker te worden. De aap is ondertussen overleden en tegenwoordig hebben we een konijntje. Als je kind gaat slapen zet je de wekker aan, het slapende konijn geeft dan licht. Je stelt de wekker in op een tijdstip, dan wordt het konijntje wakker. Je kind mag uit bed als het konijn wakker is.

Zulke wekkers zijn er in veel varianten. Maar natuurlijk kun je ook een gewone wekker gebruiken, met geluid. Of, als je kind al groter is en klok kan kijken, een klok. “Als de grote wijzer daar staat, en de kleine wijzer daar mag je uit je kamer”.

Je kunt dus proberen om je peuter te leren uitslapen, en lukt het niet? Troost je dan met de gedachten dat je ze over een jaar of tien aan hun haren uit bed moet slepen.

Lees ook: Nog meer tips voor het uitslapen met kinderen!disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!