banner cheezzbaby 728x200
Verzorging

Droge huid bij baby of peuter? Deze tips helpen!

Heel veel kleine kinderen hebben last van een droge huid. En misschien ben je er zelf ook wel bekend mee. Dan weet je als geen ander hoe vervelend het kan zijn, dat trekkerige gevoel en de jeuk. Wat kan je doen aan een droge huid bij je baby of peuter? Je leest er hier alles over!

Purelan zalf banner

Eczeem of droge huid bij de baby? Wat is het verschil?

Het verschil tussen een ‘gewone’ droge huid of eczeem is best lastig. Het lijkt namelijk best wel op elkaar. Bij beide gevallen heeft je kindje last van rode plekjes, schilfertjes, bultjes, kloofjes en misschien zelfs korstjes. De huid is droog, jeukt en kan trekkerig aanvoelen.

Voor je kindje is dit een reden om te gaan krabben, maar dit maakt het meestal alleen maar erger. Grotere temperatuursverschillen en veranderingen in het weer kunnen ervoor zorgen dat het erger wordt. Ook chloor is een boosdoener.
Toch zijn er een aantal verschillen tussen een droge huid en eczeem bij je kind. Namelijk:

 • Eczeem komt meestal voor op het gezicht, hoofd, de ellebogen en knieholten, polsen en enkels.
  Een droge huid heeft je kindje meestal over het hele lichaam.
 • Kleertjes.com korting banner
 • Eczeem is in de meeste gevallen erfelijk.
  Er mist een eiwit in de huid dat ervoor zorgt dat er genoeg vocht wordt vastgehouden. Kindjes die eczeem hebben zijn vaak ook allergisch voor andere dingen en hebben sneller last van overgevoeligheid. Ook hooikoorts en astma komen vaker voor in combinatie met eczeem.
 • Een droge huid is niet bevattelijk voor invloeden van buitenaf.
  Terwijl eczeem erger kan worden door bijvoorbeeld stress, zweten of ziektes die veroorzaakt worden door virussen (denk aan keelpijn, griep en verkoudheid).

Een droge huid is niet gevaarlijk maar wel vervelend. Het houdt in dat de hoornlaag niet in de juiste conditie is en daardoor het vochtniveau niet op peil. De droge plekken op de huid ontstaan doordat het huidvet is afgenomen.

Lees ook: Zorg voor een schone lucht op de babykamer of kinderkamer!

herken verschil eczeem of droge huid bij baby

6 Tips als jouw baby of peuter last heeft van een droge huid!

 1. Vaak douchen en in bad gaan als oorzaak van droge huid

  Laat je peuter niet te vaak onder de douche of in bad gaan. Het klinkt misschien onlogisch, maar water onttrekt het vocht aan de huid.

  Wil je kindje wel graag in bad? Doe dat dan maximaal 3 keer per week en zeker niet langer dan 15 minuten. Zorg er ook voor dat je kindje niet te heet doucht.
  Hebben meer gezinsleden last van een droge huid na het douchen? Controleer dan de waterhardheid!

 2. Zeep

  Je kindje hoeft echt niet iedere keer helemaal ingezeept te worden. Doe dit juist zo min mogelijk. Zeep droogt de huid namelijk uit. Kies daarom voor verzorgingsproducten met milde ingrediënten. Let er op dat er geen sulfaten, siliconen, parabenen en alcohol is toegevoegd. Wat je wel kunt doen is een druppeltje olie in bad, arachideolie bijvoorbeeld.

 3. Smeren

  Houd de huid zo vet mogelijk. Dit doe je door je kindje regelmatig in te smeren. Met een natuurlijke lotion of olie.

 4. Droge huid bij baby of peuter door wasmiddel

  Het kan best zo zijn dat je baby of peuter last heeft van een droge huid omdat hij gevoelig is voor de parfum in jouw wasmiddel. Probeer eens een ander merk. Met name een hypoallergeen wasmiddel. Dus wederom zonder parfum en alcohol.

 5. Let op de kleding

  Ook kleding kan tegenwerken als je kindje last heeft van een droge huid. Kies voor luchtige, niet kriebelende kleding. Bijvoorbeeld voor katoen of zijde. Laat de synthetische stoffen lekker in de winkel hangen. Deze kunnen er juist voor zorgen dat de huid niet goed kan ademen.

 6. Niet krabben!

  Hoe lastig dat ook is voor je peuter. Krabben gaat het huidherstel tegen. Zorg dat de nagels van je baby of peuter zo kort mogelijk zijn, zodat hij zichzelf niet open kan krabben.

  Je kunt ervoor kiezen om (bijvoorbeeld in bed) sokken of wantjes aan te doen, als je kindje dit laat zitten. Of de mouwen van de pyjama dicht naaien, maar dan moet je wel een paar maatjes groter kopen. Zie je dat je kindje overdag wil krabben? Zorg dan voor afleiding. En smeer nog een extra keer met een vette crème.

Lees hier meer tips hoe je de droge huid van de baby kunt verzorgen!

Een droge huid bij baby of peuter komt heel vaak voor. Gelukkig is het niet schadelijk of besmettelijk. Je kunt dus naar hartelust met je kindje blijven knuffelen. Maar vervelend is het wel, zeker voor een kleintje die niet begrijpt waarom hij niet mag krabben.
Twijfel je of je kindje eczeem heeft? Ga dan even naar de huisarts, soms kan het nodig zijn om een hormoonzalf te gebruiken!

monuta banner
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!