wishup banner
Babykwaaltjes

Help! Mijn baby heeft rode wangen!

“Wat een heerlijk gezond kind”, zal je misschien vaak horen, als jouw baby met vuurrode wangen in de wandelwagen zit. Maar hoe gezond is het eigenlijk, rode wangen bij de baby? Is het überhaupt wel gezond? Of is het juist een teken dat er iets aan de hand is met je kindje? Je leest het hier!

beste babyfles banner

Rode wangen bij de baby!

Ik heb een babyfoto van mezelf op mijn eerste verjaardag. Met vuurrode, bolle wangen op een hobbelpaard. En de meeste foto’s die volgen hebben dezelfde vuurrode wangen. Helaas heb ik ze soms nog, als ik hard gefietst heb, of een paar wijntjes achter de kiezen. Maar verder is het allemaal goed gekomen.

Heel veel baby’s hebben rode wangen en meestal vinden we het voornamelijk schattig en gezond staan. Maar hoe komt het eigenlijk dat jouw baby rode wangen heeft? En kan er ook iets ernstigs aan de hand zijn? Meestal niet, gelukkig! De oorzaken van rode wangen lees je hier.

verzwaringsdeken banner

Oorzaken van rode wangen bij de baby!

 1. Buitenlucht

  Er wordt niet voor niets vaak “gezonde rode wangetjes” gezegd. Heel veel kindjes krijgen rode wangen van de buitenlucht. Of het nu de frisse lucht in de winter is, of de warme lucht in de zomer. Van buitenspelen kan je kindje heerlijke rode wangen krijgen.

 2. Doorkomende tandjes

  Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar bij veel moeders zal een baby met rode wangen synoniem staan aan doorkomende tandjes. Of nog erger: doorkomende kiezen.
 3. Eczeem

  In sommige gevallen kan eczeem bij de baby de oorzaak zijn van rode wangen. Vermoed je dit? Ga dan naar de huisarts om te kijken, hoe jullie hier iets aan kunnen doen.

 4. Koorts

  Heeft je baby rode wangen en voelt hij warm aan? Koorts gaat ook vaak samen met rode wangen. En baby’s die tandjes krijgen kunnen hier ook best eens ziek van worden.

 5. Ulerythema Ophrogenes

  Deze klinkt heel gevaarlijk, maar gelukkig valt het mee. Over deze aandoening is nog niet heel veel bekend, maar het lijkt erop dat het een aangeboren huidaandoening is. Rode wangen gaan in dit geval vaak samen met bovenarmen die droog en ruw aanvoelen. Als jouw kindje dit heeft, heeft hij altijd rode wangen en niet alleen door vermoeidheid, buitenlucht of doorkomende tandjes. Lees hier meer tips als je kind last heeft van een droge huid.

 6. Verbrand door de zon

  Hoe goed jij je de baby ook insmeert, wangen kunnen ook verbranden door de zon. Dus die gezonde buitenlucht wangen kunnen ook verbrande buitenlucht wangen zijn.

 7. Vermoeidheid

  Heel veel kindjes krijgen rode wangen als ze moe zijn. Je kindje gaat in zijn oogjes wrijven en kan zijn gezichtje van je wegdraaien. Lekker slapen dus.

 8. Vijfde ziekte

  Er zijn nogal wat kinderziektes die samen gaan met vlekjes. De vijfde ziekte is er een van. Rode wangen zijn een veelvoorkomend symptoom bij deze kinderziekte. Maar daarna komen er jeukende vlekjes over het hele lichaam van de baby.

  In België noemen ze deze ziekte ook wel het “Geslagen wangen syndroom” dat zegt al genoeg. Al komt deze ziekte trouwens vaker voor bij kinderen tussen de vier en tien jaar voor.

 9. Diathese

  Diathese is een vaak voorkomende allergische reactie van de baby, waarbij de baby fel rode wangen krijgt en rode uitslag op andere delen van het lichaam. Meestal tijdens de eerste maanden na de geboorte, vaak veroorzaakt door een niet goed werkende stofwisseling vanwege een onvolgroeid maag-darmkanaal.

diathese baby rode wangen

Wanneer naar de huisarts?

Zoals je al hebt kunnen lezen, kan je kindje last hebben van eczeem en daardoor rode wangen hebben. In dit geval is het wel verstandig om de huisarts met een bezoekje te vereren. Merk je dat je kindje zich niet lekker voelt en denk je niet dat het tandjes of vermoeidheid is? Luister dan naar je eigen moedergevoel en ga naar de dokter wanneer jij denkt dat het nodig is.

Rode wangen bij de baby is dus iets wat heel vaak voor komt en eigenlijk altijd onschuldig is. Natuurlijk zijn doorkomende tandjes, koorts of de vijfde ziekte geen pretje. Maar het hoort erbij en je zult het nog veel vaker meemaken dat je kindje even niet helemaal in zijn doen is. Toch kan er ook aan andere oorzaak zijn waardoor je kindje rode wangen heeft. Daarom is het verstandig dat jij doet wat je moet doen: je eigen gevoel volgen. Want dat is nu eenmaal het beste.

Lees ook: Wat als jouw baby waterpokken heeft?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!