Zie je op een gegeven moment allemaal roze rode vlekjes over het lichaam van je kind? Dat kan wel eens een aanwijzing zijn van de vijfde ziekte bij je baby of kind. In de meeste gevallen heeft je kind hier niet veel last van en gaat het na een week tot 10 dagen weer weg. Geen reden voor paniek dus, maar het is natuurlijk altijd fijn om er wat meer over te weten. Lees hier wat de vijfde ziekte bij je baby of kind inhoudt, of het besmettelijk is en wat het gevaar van deze ziekte is voor zwangere vrouwen. Want voor die laatste groep kan de ziekte wel vervelende gevolgen hebben.
Wat is de vijfde ziekte bij je baby of kind?
De vijfde ziekte bij je baby of kind is een vrij onschuldige virusziekte die wordt veroorzaakt door het Humaan Parvoirus. Het komt voornamelijk voor bij kinderen tussen 4 en 10 jaar oud.
Soms kan het ook bij je baby voorkomen en zelfs bij volwassenen maar die krijgen overigens geen vlekjes, maar wel gewrichtspijn (lees hier alles over gewrichtspijn tijdens de zwangerschap). Vooral in de maanden mei en juni komt de ziekte veel voor. Men noemt het een onschuldige ziekte omdat de ziekteverschijnselen vrij licht zijn (vlekjes, lichte koorts) en het vanzelf weer overgaat.
Symptomen vijfde ziekte
In de eerste week na de besmetting kan je kind wat hangerig zijn. In de daaropvolgende week krijgt je kind felrode vlekjes op de wangen of de wangen worden vuurrood. Vervolgens verspreiden de vlekjes zich over het gehele lichaam en kunnen gaan samenvloeien tot grotere vlekken. De vlekken kunnen wat jeuken en mogelijk heeft je kind lichte koorts en soms ook gewrichtspijn.
Na een week tot 10 dagen zijn de vlekken weer verdwenen. In sommige gevallen kan het tijdelijk even terugkomen bij warmte (zonlicht of heet bad), kou of inspanning. Maar over het algemeen krijgt iedereen de ziekte maar één keer en dan ben je ervan af. Als de vlekjes verdwenen zijn laten ze geen littekens achter.
Is de vijfde ziekte besmettelijk?
De vijfde ziekte bij je baby of kind is een licht besmettelijke ziekte in de week voordat de vlekjes zichtbaar worden. Wanneer de vlekken er eenmaal zijn is het niet meer besmettelijk. Het virus van de vijfde ziekte wordt via speeksel overgedragen (hoesten, praten, niezen).
Aangezien de ziekte besmettelijk is op het moment dat je er nog niets van ziet is het vrij lastig om je kind of jezelf hiervan af te schermen. Als je kind besmet is duurt het ongeveer 2 weken voordat je de symptomen gaat zien. Heeft je kind deze virusziekte dan kan hij of zij gewoon naar school. Op het moment dat de vlekjes zichtbaar zijn is het kwaad al geschied. Je kind is dan al besmettelijk geweest voor anderen.
Is de vijfde ziekte gevaarlijk als je zwanger bent?
Het antwoord is hier helaas ‘ja’ op. Als je in de eerste 20 weken van je zwangerschap geïnfecteerd raakt met het virus heb je een verhoogde kans (9-10%) op een miskraam of een doodgeboren kindje. Je kunt besmet worden als je intensief contact hebt gehad met iemand die het virus bij zich draagt. Denk bijvoorbeeld aan het contact met je kind die misschien geïnfecteerd is of contact met andere kinderen wanneer je op een kinderdagverblijf of een school werkt.
Hieronder valt niet je kind ophalen van school waar misschien wel allemaal parvovirus bommetjes rondlopen. Dit contact is zo gering dat je hierdoor niet besmet wordt. Het vervelende is dat je jezelf eigenlijk niet goed kunt beschermen, of je moet de eerste 20 weken op een onbewoond eiland gaan leven.
Vermoed je dat de vijfde ziekte rondgaat binnen je gezin of het kinderdagverblijf bel dan de huisarts. Deze kan een bloedonderzoek bij je doen en mogelijk ook bij de gezinsleden om te bepalen of zij antistoffen tegen de ziekte hebben.
Behandeling vijfde ziekte baby en kind
Er is geen behandeling voor de ziekte. Aangezien de klachten niet groot zijn en het vanzelf weer overgaat is een behandeling ook niet nodig. Heeft je kind veel last van jeuk dan kan je mentholpoeder op de huid aanbrengen. Is je kind ziek, dan kan een paracetamol verlichting bieden.