header banner hema
Babykwaaltjes

Waterpokken bij een baby

Bijna ieder kind krijgt het: de waterpokken. In het algemeen is het een ongevaarlijke kinderziekte die vanzelf weer overgaat. Maar natuurlijk is het nooit leuk om waterpokken bij een baby te zien. Heel ziek zal jouw baby niet worden, maar een pretje is het niet! Lees hier antwoord op veelgestelde vragen over waterpokken bij je (pasgeboren) baby, de kenmerken ervan, besmettelijkheid en of waterpokken schadelijk zijn tijdens jouw zwangerschap.

cheezzbaby banner

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een virusziekte die in het algemeen vrij onschuldig is, maar zeker geen pretje. Wanneer er waterpokken bij een baby geconstateerd wordt, krijgt de baby rode, jeukende vlekjes of blaasjes die overal op het lichaam kunnen verschijnen.

Waterpokken veroorzaakt een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur en vooral veel jeuk. Bijna iedereen krijgt de waterpokken. Als je eenmaal de waterpokken hebt gehad, heb je genoeg antistoffen opgebouwd om het nooit meer te krijgen. Wist je dat er tegenwoordig waterpokken feestjes worden gegeven?




Waterpokken bij een baby: Antwoord op veelgestelde vragen

  1. Zijn waterpokken besmettelijk?

    De meeste besmettingen worden veroorzaakt door speeksel. Als iemand die al besmet is even moet hoesten, niezen of praat komt het virus in de lucht terecht. Dit wordt dan door iemand anders ingeademd. Daarnaast kan je ook besmet raken met het waterpokken virus, als je in aanraking komt met het vocht uit de blaasjes.

    Een besmetting met waterpokken kan al gebeuren zonder dat je kan zien of iemand de waterpokken heeft! Dus je kan besmet raken met waterpokken vanaf 2 dagen voor de eerste blaasjes, totdat alle blaasjes korstjes hebben gekregen (ongeveer een week later). Dus gemiddeld zijn waterpokken zo’n 9 dagen besmettelijk.

    Na een besmetting duurt het gemiddeld tussen de 10 tot 21 dagen, voordat je kind ziek wordt (incubatietijd).
    In principe hoef je jouw kind niet thuis te laten als hij de waterpokken heeft. Zolang je kind zich niet ziek voelt natuurlijk. Maar overleg het altijd met de leiding van het kinderdagverblijf.

  2. huggies banner voordeel
  3. Hoe lang duurt waterpokken?

    Heeft jouw baby eenmaal waterpokken dan duurt de ziekte ongeveer 1 tot 2 weken.

  4. Zijn ingedroogde waterpokken besmettelijk?

    Als de blaasjes zijn ingedroogd en korstjes hebben, dan is het besmettingsgevaar voorbij. De waterpokken zijn dan niet meer besmettelijk.

  5. Zijn de waterpokken ontstoken?

    Als je kind veel jeuk heeft en gaat krabben, dan kunnen de blaasjes gaan ontsteken door een bacteriële infectie. Wij raden aan om dan naar de huisarts te gaan.

    Om het jeuken van de blaasjes te verminderen zijn er middeltjes verkrijgbaar die kunnen helpen de jeuk te verzachten.

  6. Zijn waterpokken besmettelijk voor volwassenen?

    Ook volwassenen die als kind geen waterpokken hebben gehad kunnen besmet raken. Een besmetting bij volwassenen kan er zelfs voor zorgen dat je in het ziekenhuis wordt opgenomen!

    Waterpokken wordt verspreid door het aricella-zoster virus (herpes groep) en infecteert 90% van de mensen die geen antistoffen hebben. Mocht je als kind al waterpokken gehad hebben, dan kan het bij volwassenen gordelroos veroorzaken. Dus ook als volwassene blijf je niet buiten schot.

  7. Hoe weet je of je waterpokken hebt gehad?

    Weet je als volwassene niet meer of je waterpokken hebt gehad en wil je dit graag weten? Dan zit er niets anders op dan bloed te laten prikken.

    Er is naast je ouders vragen geen andere manier om te bepalen of je zelf waterpokken hebt gehad. Navraag bij de huisarts zou je ook nog kunnen doen maar of het daar ooit geregistreerd is? Bloedprikken en je weet het zeker!

waterpokken bij een baby besmettelijk verloop

Het verloop en symptomen waterpokken baby

De waterpokken ontwikkelt zich in bepaalde fases. In het beginstadium kan je waterpokken bij een baby of kind signaleren doordat hij of zij hangerig wordt, lichte koorts ontwikkelt of verkouden wordt.

Hierna krijgt je kind meerdere rode vlekjes op de huid die vervolgens veranderen in blaasjes. Na een aantal dagen komen er korstjes op de blaasjes die na ongeveer 10 dagen weer verdwijnen.

Waterpokken bij een pasgeboren baby!

Wanneer er waterpokken bij een pasgeboren baby ontstaan die jonger is dan 3 maanden, kan het vervelende gevolgen hebben aangezien het afweersysteem van je baby nog niet optimaal is.

Dit komt alleen voor wanneer de moeder zelf nooit de waterpokken heeft gehad. In dat geval heeft de moeder nog geen antistoffen ervoor ontwikkeld en is de baby hier vatbaar voor.
Wanneer je als moeder wel de waterpokken hebt gehad, beschik je over antistoffen die je via de placenta overdraagt aan de baby. Deze antistoffen blijven 3 maanden in het lichaampje zitten.




Waterpokken en zwanger?

Heb je nog nooit de waterpokken gehad en krijg je ze tijdens de zwangerschap, dan kan dit risico’s met zich meebrengen. Ben je vlak voor de bevalling besmet, dan kan het voorkomen dat de baby met de waterpokken wordt geboren.

Licht altijd je huisarts in als je in aanraking bent geweest met de virusziekte of ze al hebt. De huisarts kan je dan antilichamen toedienen of andere medicijnen.

Behandeling van waterpokken bij een baby

Deze veel voorkomende kinderziekte is eigenlijk niet te voorkomen en ook niet te behandelen. In uitzonderlijke gevallen wanneer de baby bijvoorbeeld hoge koorts krijgt of jonger is dan 3 maanden kunnen er medicijnen voorgeschreven worden.

Maar in de meeste gevallen is het een kwestie van ‘door de zure appel heen bijten’. Lees deze blog met tips wat je wel en niet moet doen bij waterpokken.
Waterpokken bij een baby of kind kan je wel een beetje behandelen door de jeuk te verlichten met deze tips:

  1. Zorg dat je baby of kind niet gaat krabben, dit kan infecties en littekens veroorzaken.
  2. Doe washandjes of sokjes om de handjes heen om krabben te voorkomen.
  3. Smeer het huidje geregeld in, een vettere huid jeukt minder dan een droge huid.
  4. Leg je baby in koud of lauw water om de jeuk te verlichten.
  5. Leg je baby níét in warm water want dat verergert de jeuk!
  6. Knip de nagels heel kort zodat ze niet kunnen krabben.
  7. Trek je baby katoenen kleding aan, dat irriteert de huid minder dan andere stoffen. Kleed je baby niet te warm aan, dan gaan de vlekjes en blaasjes namelijk broeien en nog meer jeuken
  8. Een havermout badje verzacht de jeuk

prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019