“babydeals
Babykwaaltjes

Do’s en Dont’s bij waterpokken!

Waterpokken, bijna iedereen heeft ze wel eens gehad. Bijna iedereen, want ikzelf namelijk niet. Toen ik zwanger was van onze oudste dochter is mijn bloed erop getest, want mijn moeder wist het simpelweg niet meer. Er zijn dus uitzonderingen. Maar wat zijn de waterpokken eigenlijk? En hoe komt je kind er zo snel mogelijk weer vanaf?

banner vitamine-D kind

Waterpokken, hoe zit dat ook alweer?

De meeste kinderen hebben voordat ze 6 jaar oud zijn de waterpokken gehad. Alhoewel ze bij onze dochters nog niet voorbij zijn gekomen en de oudste nog maar anderhalf jaar hoeft voor ze 6 jaar is.

Waterpokken worden veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus. Het verraderlijke is alleen dat waterpokken besmettelijk zijn op het moment dat je ze nog niet ziet. Waterpokken begint meestal met koorts en hangerigheid, pas na 1 of 2 dagen zal je rode bultjes zien bij je kind, die daarna blaasjes worden. Die blaasjes jeuken enorm, maar dan is het dus al niet meer besmettelijk.




Vaccinatie tegen waterpokken!

Er is een vaccinatie tegen waterpokken. Maar omdat de ziekte in Nederland totaal niet ernstig is, zit de vaccinatie hier niet in het rijksvaccinatieprogramma. Dat heeft de gezondheidsraad geadviseerd. In landen waar grote uitbraken voor komen en ook veel volwassenen (ernstig) ziek worden van waterpokken is een vaccinatie wel aan te raden. Als je echt perse een vaccinatie wil (of je kindje wil laten vaccineren) is dit uiteraard mogelijk op je eigen kosten via de GGD.

lAlles voor je baby banner

Tips: Wat moet je wel en niet doen bij waterpokken?

  1. Houd je kindje vooral niet thuis als hij zich niet ziek voelt

    Heel veel kinderen worden niet echt ziek van waterpokken. En op het moment dat je de blaasjes ziet, is de besmettelijke fase al voorbij. Daarom kan je peuter in principe gewoon naar buiten. Wist je dat er tegenwoordig waterpokken feestjes gegeven worden?

    Let er trouwens wel op dat je kind niet in de buurt van kleine baby’s of zwangere vrouwen komt. Voor hun kunnen waterpokken wel gevaarlijk zijn.

  2. Houd de nagels kort!

    Kinderen zullen krabben aan de blaasjes, hoe vaak je ook zegt dat hij dat juist niet moet doen. Zorg daarom dat je de nagels van je kindje zo kort mogelijk houdt en zo schoon als maar kan. Dit doe je om infecties te voorkomen.

    Je kunt ook proberen om je kindje krabwandjes aan te doen (sokken bij baby’s werken trouwens ook). Maar of die aanblijven is natuurlijk maar de vraag.

  3. waterpokken zalf

  4. Heeft je kindje weinig eetlust?

    Dat is natuurlijk niet vreemd. Zorg er wel voor dat hij genoeg drinken binnen krijgt. Zeker als je kindje blaasjes in zijn mond heeft kan eten en slikken vervelend zijn.

    Geef je kindje een waterijsje om te verkoelen. Maar ook toetjes, knijpfruit of yoghurt vinden veel kinderen op die momenten wel lekker.

  5. Twijfel je of het wel goed gaat met je kindje?

    Bel dan de huisarts. Jij kent je kind het beste en als er iets niet goed voelt, dan is het aan jou om aan de bel te trekken. Wat een ander er ook van vindt of zegt!!

banner billendoekjes waterwipes

Tips tegen jeuk bij waterpokken!

  1. Doe je kind in en bad met havermout, of zemelen

    De havermoutvlokken kan je in een washandje doen en als een soort theezakje in bad leggen. Het zou de jeuk moeten verminderen.

  2. Lotion, waterpokken zalf

    Smeer de blaasjes van je kindje in met een verkoelende lotion, of een spray. Om voor extra verkoeling te zorgen kan je de lotion in de koelkast zetten.

  3. waterpokken zalf

  4. Draagt je kindje nog een luier en zitten er ook blaasjes in de ‘luierstreek’?

    Gebruik dan billendoekjes en zalf zonder parfum. Dit kan gaan branden. Heb je de kans om je peuter een poosje zonder luier rond te laten lopen (bijvoorbeeld als het zomer is, in de tuin?). Doe dit dan! Het zorgt ervoor dat de blaasjes sneller uitdrogen in de open lucht.

Wil je nog meer weten? Dit zijn de meest gestelde vragen en antwoorden over waterpokken bij een baby.



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019