header banner hema
Babykwaaltjes

Waterpokkenfeestje! Wat is het en waarom zou je het doen?

Natuurlijk, iedere reden voor een feestje is er een, ik ben altijd in voor een feestje. Maar om nu een waterpokkenfeestje te houden, gaat zelfs mij eigenlijk wel te ver. En wat voor feestje? Juist, een waterpokkenfeestje. Wat dat nou weer is? Dat lees je nu.

Neusreiniger Nosefrida banner

Wat zijn de waterpokken ook alweer?

Waterpokken is een virus wat over het algemeen vrij onschuldig is. De jeuk is vervelend, en het geeft blaasjes over het hele lichaam. Meestal krijgt je kindje eerst lichte koorts en wordt hij daarna hangerig. Na 1 of 2 dagen krijgt je kindje rode bultjes op de huid. Die bultjes veranderen in blaasjes en daar komen weer korstjes op. Meestal duren de ziekteverschijnselen ongeveer 10 dagen.

Lees ook: De do’s en dont’s bij waterpokken!
Wanneer krijg je waterpokken?

De meeste kinderen krijgen waterpokken op jonge leeftijd. Sterker nog, 95% van de kinderen hebben al voor hun 6e jaar waterpokken gehad. Het virus is heel erg besmettelijk en het wordt verspreid door het vocht uit de blaasjes. Maar voornamelijk doordat het ook in de keel zit. Doordat peuters hoesten en niezen verspreiden ze het virus razendsnel. Hoe jonger je bent, hoe minder last je hebt van waterpokken! Vandaar dat ouders kiezen voor een waterpokkenfeestje!

kleertjes sale 70

Waterpokken op oudere leeftijd

Als je als kind geen waterpokken hebt gehad, kan je ze dus op latere leeftijd alsnog krijgen. Het waterpokkenvirus is hetzelfde als het gordelroos virus. Op latere leeftijd waterpokken krijgen is vaak vervelender dan wanneer je een kind bent. Want dit virus brengt veel meer risico’s met zich mee naarmate je ouder bent. Zo heb je een grotere kans op longontsteking.

Waterpokken en zwanger zijn

Ben je zwanger en heb je geen waterpokken gehad? Dan kan dit virus gevaarlijk zijn voor je foetus. Als je waterpokken krijgt terwijl je zwanger bent, heb je kans dat jouw baby het Congenitale Varicella Syndroom krijgt. Hierdoor kan je kindje een aangeboren afwijking krijgen zoals beschadigingen aan de huid, oogafwijkingen, te kleine armen en benen, beschadigingen van hersenen en ruggenmerg. Gelukkig is deze kans erg klein.

Als je waterpokken krijgt tussen 5 dagen voor en 2 dagen na de bevalling krijgt je kindje antistoffen om het tegen waterpokken te beschermen.
Wil je zwanger worden en weet je dat je geen waterpokken hebt gehad? Dan kan je ervoor kiezen om je in te laten enten.

Eerlijk zullen we alles delen: Ook de waterpokken tijdens een waterpokkenfeestje!

Je kunt dus ook de ‘pech’ hebben dat je ze niet krijgt. Zoals ik bijvoorbeeld. Toen ik zwanger was van Yinthe kreeg ik de vraag “heb je waterpokken gehad?” Ik had geen idee. En mijn moeder ook niet. Die is van de generatie: ja je hebt wel eens een rood bultje, maar of dat de waterpokken waren?.

Na een bloedtest bleek dat dus niet zo te zijn. Ook Yinthe en Myrah hebben ze tot op heden nog niet gehad, en genoeg kinderen in onze omgeving wel. Ik zou er dus voor kunnen kiezen om alle waterpokkenfeestjes af te lopen, helaas krijg ik nooit een uitnodiging voor een “Pokkenparty”.
Op zo’n waterpokkenfeestje laten ouders hun kinderen moedwillig knuffelen, spelen en ‘aflikken’ door een kind dat de waterpokken heeft. In de hoop dat hun kind het ook krijgt.

Geen feestje? De waterpokken door de brievenbus

In Amerika gaan ze zelfs zo ver dat waterpokken worden verstuurd per post (wat overigens verboden is). In veel landen worden kinderen ingeënt tegen waterpokken, waaronder dus in Amerika. Veel ouders geloven niet dat het vaccin veilig is en doen er alles aan om hun kind op een andere manier te besmetten. Door dus naar een waterpokkenfeestje te gaan.

Maar er zijn zelfs ouders die hun besmette kinderen op lolly’s laten zuigen en deze verkopen voor veel geld. “Helaas” werkt het meestal niet. Doktoren geven aan dat het virus vaak niet overleeft in een envelop. Dus het heeft weinig zin om dit te doen, al kan het best een leuke bijverdienste zijn natuurlijk.

Hebben jullie kinderen de waterpokken al gehad? Of zit je ook met smart te wachten en ben je wel toe aan een waterpokkenfeestje?

Lees ook: Hoe kan je kinderziektes herkennen?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019