header banner hema
Babykwaaltjes

Spruw bij de baby

Heeft jouw baby een witte tong of witte plekjes in de mond die je niet kunt wegvegen? Dan is er sprake van spruw bij de baby. Maak je niet teveel zorgen, het kan niet veel kwaad en is vrij eenvoudig te behandelen. Lees hier wat je kan doen als de baby last heeft van spruw?

banner billendoekjes waterwipes

Wat is spruw bij de baby?

Spruw bij de baby is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies. Dit wordt veroorzaakt door Candida albicans (een gist of schimmel). Spruw is een veelvoorkomend babykwaaltje.

Ongeveer 4% van alle baby’s heeft hier wel eens last van. In de meeste gevallen gaat het om baby’s van 6 weken of jonger, pasgeboren baby’s dus.
Als je kleine spruw heeft, kan je dit zien aan de witte tong of witte plekjes in de mond, zoals op de tong, lippen, wangen en soms ook op het gehemelte. Je kunt dan boenen wat je wilt, maar ze gaan niet weg. Spruw is voornamelijk vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk.

banner billendoekjes waterwipes

Is spruw besmettelijk?

De gist Candida albicans is dus verantwoordelijk voor spruw en deze is besmettelijk. Het wordt overgedragen wanneer iemand die het bij zich draagt in aanraking komt met de baby. Dit kan dus via de handen zijn, maar ook alles wat aangeraakt wordt en vervolgens in het mondje van je baby verdwijnt. Veel volwassenen dragen lage hoeveelheden van dit gist bij zich zonder klachten te ervaren.

Je weet dus eigenlijk niet dat je dit bij je draagt. Het zit met name op de huid, in de darmen, mond en vagina. In de meeste gevallen is het gist in balans. Maar als het snel gaat groeien kan dit klachten geven. Je kleine baby is nog niet bestand tegen dit gist en daarom meer vatbaar, met name als je baby een lage weerstand heeft.

beste babyfles banner

Hoe wordt de baby met spruw besmet?

Als je spruw bij je baby constateert, heeft hij of zij dat van jou of van andere volwassenen gekregen. Baby’s kunnen al besmet raken bij de geboorte aangezien er altijd wat candida aanwezig is in de vagina.
Andere mogelijke oorzaken van spruw bij baby’s:

 1. De baby krijgt Candida binnen via de borstvoeding omdat het op de tepel zit. Dit kan bij de moeder pijnlijke en jeukende tepels veroorzaken. Als je hier last van hebt, is in 16% van de gevallen Candida de oorzaak. Heb je Candida op je tepel behandel dan, naast je baby, ook jezelf.
 2. Candida wordt overgebracht via een speen of de vinger van iemand die het gist bij zich draagt.
huggies banner voordeel

Spruw bij baby herkennen: De symptomen

Symptomen van spruw bij een baby zijn:

 • Witte tong of plekjes in de mond. Bijvoorbeeld op de tong, gehemelte en tegen de wangen.
 • In sommige gevallen zitten er ook kleine blaasje in de mond.
 • Je baby kan opvallend glanzende lippen hebben.
 • Het is mogelijk dat je baby door de spruw minder goed drinkt, onrustig is en de tepel vaak loslaat.
 • Soms komt candida ook op de billen voor, dit ziet eruit als rode luieruitslag.

Is spruw bij baby gevaarlijk?

Spruw komt redelijk vaak voor en gelukkig kan het geen kwaad. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over. Als je baby nog goed drinkt en niet telkens de tepel loslaat is er niet zoveel aan de hand. Maar mocht je baby dit wel doen en daarnaast veel huilen dan is het goed om naar de huisarts te gaan.

Lees hier meer over andere babykwaaltjes bij de baby!

Hoe kan je spruw bij de baby behandelen?

Door goed op de hygiëne te letten kun je er mogelijk voor zorgen dat de spruw sneller overgaat. Dit kan je doen door:

 1. Je handen en je tepels te wassen met lauw water voor en na de borstvoeding. Dep ze ook even droog.
 2. Geef je flesvoeding? Kook dan de spenen en de flesjes elke dag uit en bewaar ze op een schone plek.
 3. Was je handen altijd nadat je naar de wc bent geweest of wanneer je de luier hebt verschoond.
 4. Andere tip om spruw te behandelen. Was de handdoeken, spuugdoekjes en beha’s altijd op minstens 60 graden.Wanneer ga je naar de huisarts?

Heb je spruw bij je baby geconstateerd en merk je dat je baby slecht drinkt door bijvoorbeeld je tepel vaker los te laten of huilt bij het drinken dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Je arts zal dan een medicijn voorschrijven om de spruw bij baby te behandelen.
Andere redenen om aan de bel te trekken:

 • De spruw is na 2 tot 3 weken nog steeds niet weg.
 • Als je baby door de aandoening onrustig is tijdens het voeden.
 • Als jouw baby last heeft van luieruitslag en de huid hierbij stuk gaat.


banner beste luchtreiniger babykamer

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!