header luiers van pampers met 50% korting
Babykwaaltjes

Wat te doen tegen pijn bij het doorkomen van de eerste tandjes?

In het eerste jaar maakt je baby veel ontwikkelingen door. Hij of zij groeit enorm in het eerste levensjaar, gaat van een baby die eigenlijk ‘niks’ kan naar een dreumes die kruipt, zit, staat, tijgert en misschien al wel loopt. Een van de ontwikkelingen die je kindje doormaakt is het begin van het gebit. De eerste tandjes komen door en dit kan best vervelend zijn. Wat kan je doen tegen de pijn bij het doorkomen van de eerste tandjes?

cheezzbaby banner

Wanneer komen de eerste tandjes door?

Net zoals bij alle andere ontwikkelingen van je kindje, verschilt dit per kind, maar de gemiddelde leeftijd waarop de eerste tandjes doorkomen is 6 maanden. Sommige beginnen al met 4 maanden, anderen pas als ze al bijna een jaar zijn.

Wist je dat er zelfs baby’s geboren worden die al een tand hebben? Op het moment dat je kindje 3 jaar is zou het gebit compleet moeten zijn. Dat komt mooi uit, want vanaf een jaar of twee kan je ze meenemen naar de tandarts. Zo kan je kindje hier vast aan wennen en kan de tandarts meteen kijken of alles er al in zit.
In welke volgorde komen de tandjes van de baby door?

Tandjes komen niet altijd door in een vaste volgorde. Toch komen bij de meeste kindjes de middelste snijtanden onder als eerste door, gevolgd door dezelfde snijtandjes, maar dan boven. Daarna zijn vaak de buitenste snijtanden in het bovengebit aan de beurt. Als je denkt dat je dan alles gehad hebt moeten ook de kiezen nog.

kleertjes sale 70

Symptomen dat je baby last heeft van doorkomende tandjes

Hoe merk je nou dat je kindje pijn heeft van doorkomende tandjes? Vaak zie je het wel, veel kindjes gaan kwijlen en krijgen (een) knalrode wang(en). Je kunt soms wel meerdere keren per dag een schone trui aantrekken. Gelukkig zijn hier hele leuke kwijlslabbertjes voor te krijgen. Als je kindje erg kwijlt is het verstandig om het gezichtje in te smeren met crème, zo voorkom je dat je kindje droge of kapotte plekken krijgt.

Ook spuitluiers (zuur ruikende poep) en daarop volgend luieruitslag zijn vaak gevolgen van nieuwe tandjes. Sommige kindjes krijgen last van koorts. Je zult ook zien dat je kindje alles wat los en vast zit in zijn mond probeert te stoppen om hier op te ‘bijten’.

Lees ook: Trucje gaat viral! Pijn verzachten met een ijsje van moedermelk!

Wat kan je doen tegen de pijn bij het doorkomen van de eerste tandjes?

Tandjes zorgen vaak voor veel ongemak, wat helemaal niet vreemd is natuurlijk. Het tandvlees wordt rood en opgezwollen, en je baby heeft pijn op de plek waar het puntje door het tandvlees heen moet prikken. Dit is nu eenmaal een rotperiode waar je even doorheen zal moeten.
Vaak zorgt het voor een aantal slapeloze nachten, maar gelukkig zijn er manieren om de pijn te verzachten bij doorkomende tandjes.

 1. Koelen

  Dit kan op meerdere manieren. Er zijn bijtringen zoals deze die je speciaal in de koelkast kunt leggen. Hier kan je kindje op ‘bijten’ en dit verdoofd de pijnlijke plek. Let er wel op dat je een bijtring nooit in de vriezer legt. Hiermee krijg je kans op vrieswonden.

  Een washandje nat maken met koud water en je kindje hier op laten sabbelen kan ook werken. Sommige moeders maken zelfs ijsjes van moedermelk! En als je kindje al wat ouder is kun je bijvoorbeeld ook ijs maken van een fruithapje en je kindje hierop laten sabbelen.

 2. nuby ijslolly vormpje

  Hier vind je de ijsvormpjes voor de baby

 3. Masseren

  Je kunt voorzichtig met een koude vinger het tandvlees van je baby masseren. Ook zijn er middeltjes te koop zoals deze die de pijn verzachten, speciaal geschikt voor baby’s, dus zonder suiker. Homeopathische middeltjes zijn ook te krijgen.

 4. tandgel tegen pijn bij doorkomende tandjes

 5. Niet te warm eten

  Geef je kindje zijn of haar eten niet te warm, het tandvlees is extra gevoelig en dan is hitte helemaal niet fijn.

 6. Paracetamol

  Een zetpil met paracetamol geven kan ook helpen tegen de pijn van doorkomende tandjes. Zo kan je de nachten beter doorkomen. Let er wel op dat je dit niet als standaard ‘slaapmiddel’ gaat gebruiken.

Het is, zoals heel veel in de babyperiode een fase die weer over gaat. Alle baby’s (en ouders) moeten er doorheen. Wees lief voor elkaar, je kindje kan er ook niks aan doen dat hij last heeft, hoe graag jij ook lekker door zou slapen.
Hopelijk helpen we je met deze tips de periode een beetje door en weet je wat je moet doen als je baby last heeft van pijn bij het doorkomen van de eerste tandjes.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019