“waterwipes
Babykwaaltjes

Een zetpil met paracetamol geven aan de baby

G.J.C.M. van Lieshout

Arts

Deze tekst is gesuperviseerd door G.J.C.M. van Lieshout, arts voorheen huisarts.

Helaas worden baby’s wel eens ziek of hebben ze pijn. Deze pijn kan je verlichten door een zetpil met paracetamol te geven aan de baby. Wanneer mag je dit doen? Hoeveel mag je een baby geven en is een zetpil met paracetamol geven aan de baby niet gevaarlijk? Het antwoord van de huisarts!

cheezzbaby banner

Wat doet paracetamol?

Allereerst iets over paracetamol: paracetamol is een geneesmiddel dat twee werkingen heeft. Als eerste werkt het tegen pijn en als tweede kan het temperatuurverhoging (koorts) verlagen. Paracetamol kan alleen de temperatuur verlagen als deze verhoogd is. Dat is het geval bij bijvoorbeeld koorts of verhoging waarbij de lichaamstemperatuur van je baby hoger is dan 37 graden.

Bij een normale lichaamstemperatuur (dus rond de 37 graden) zal paracetamol de temperatuur niet verlagen. Paracetamol geeft in het algemeen heel weinig bijwerkingen.
Wanneer mag je een zetpil met paracetamol geven aan de baby?

Het allerbeste is om baby’s geen medicijnen te geven! Er moet altijd een goede reden zijn om een baby medicatie toe te dienen, dit geldt ook voor het geven van paracetamol.

Wanneer mag je dus paracetamol geven aan de baby? Als er een goede reden voor bestaat. Wanneer bestaat er een goede reden? Die bestaat als je denkt dat de baby duidelijk pijn heeft. Bijvoorbeeld van doorkomende tandjes of kiezen, bij oorpijn of bij duidelijke buikpijn.

Koorts is eigenlijk geen goede reden om een zetpil met paracetamol te geven aan de baby, hoewel het wel veel wordt gedaan. Men denkt soms dat paracetamol ervoor kan zorgen dat je weer sneller beter wordt, maar dat is absoluut niet het geval. Paracetamol zocht er alleen maar voor dat de temperatuur tijdelijk wordt verlaagd, maar zodra de paracetamol uitwerkt, stijgt de temperatuur gewoon weer.

lAlles voor je baby banner

Behalve dat het maar een tijdelijk effect heeft, blokkeert paracetamol eigenlijk een hele natuurlijke reactie van het lichaam. Als iemand ziek is laat het lichaam de temperatuur stijgen als verdedigingsmechanisme tegen een virus dat men heeft opgelopen. Koorts betekent dus dat je lichaam op dat moment bezig is een virus te bestrijden en is dus een nuttige reactie van het lichaam.

Soms is het dus beter om de natuur zijn gang te laten gaan!

Een zetpil met paracetamol geven aan de baby mag wel als de baby veel last heeft van een heel grote temperatuurstijging, bijvoorbeeld boven 40 graden. Maar het moet niet. We kiezen vaak voor een zetpil omdat tabletjes geven lastig is en een drankje met de pijnstiller zal je baby niet opdrinken.

Wanneer mag je paracetamol geven aan baby

Hoeveel paracetamol mag je per keer en per dag geven aan een baby?

Wanneer je een zetpil met paracetamol wilt geven aan de baby is het belangrijk je aan de juiste dosering te houden. Hier is een tabel voor:

Kinderdoseringen van paracetamol

tabel kinderdoseringen paracetamol

Hoe geef je een zetpil aan een baby?

Houd je aan de onderstaande stappen als je een zetpil met paracetamol wilt geven aan je baby:

  1. Was eerst je handen.
  2. Leg je baby op de rug en til de beentjes omhoog, wat je ook doet als je een schone luier aan moet doen.
  3. Het puntje van de zetpil moet het eerste de anus in. Maak dit puntje een beetje nat of houdt het even tussen je vingers zodat het puntje een beetje zachter wordt.
  4. Duw de zetpil langzaam helemaal naar binnen. De zetpil zit er helemaal in als je die niet meer met je vinger kan voelen.
  5. Knijp de billen van je baby even samen om ervoor te zorgen dat de zetpil er niet meteen weer uitkomt.
de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat moet je doen als de baby de zetpil uitpoept?

Duw de pil er dan gewoon opnieuw in. Ga desnoods voorzichtig een stukje dieper met je vinger de anus in om ervoor te zorgen dat de zetpil diep genoeg zit. Knijp de billetjes hierna wat langer samen.

Hoe snel werkt de paracetamol bij een baby?

Meestal werkt paracetamol binnen een half uur. Dat kan bij gebruik van een zetpil nog wel eens wat langer duren dan bij gebruik van paracetamol in drank of een tablet.

Lees ook: Alles over de eerste prikjes van de baby!

Hoe lang werkt een zetpil met paracetamol bij een baby?

Paracetamol werkt ongeveer drie tot zes uur. Als de pijnstillende werking van paracetamol minder wordt, mag je na ongeveer 4 uur een nieuwe zetpil met paracetamol aan de baby geven. Bij baby’s en kinderen tot 4 jaar niet langer dan 2 dagen paracetamol geven.
Zijn de klachten dan nog niet weg dan moet je met de baby naar de dokter.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019