“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Heb je een branderig gevoel in je keel, of ben je misselijk en voel je jezelf opgeblazen? Helaas komt het vaak voor. Maar liefst 70% van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Waarschijnlijk heb je last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap! Hoe ontstaat het, hoe voelt het en het allerbelangrijkste: wat kan je ertegen doen?

Alles voor moeder en kind banner

Wat is maagzuur?

Om het heel kort te zeggen: maagzuur is het zuur dat in onze maag zit. Het zuur is nodig om voedsel te verteren. Je maag kan zelf prima tegen maagzuur omdat het een beschermende laag aan de binnenkant heeft. Dit geldt niet voor je slokdarm of keel. Wanneer het maagzuur omhoog komt en in de slokdarm terecht komt voel je dit branden.
Waarom brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

Zwanger zijn gaat niet altijd over rozen. Er komen elke week zwangerschapskwaaltjes voorbij en brandend maagzuur is daar één van. Waarom je last krijgt van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Misschien kan je het wel raden…
zwangerschapshormonen wat doen ze
Precies, de zwangerschapshormonen. In ieder geval, in het eerste trimester zorgt met name het zwangerschapshormoon progesteron ervoor dat de spier die tussen maag en slokdarm zit wat slapper wordt. Hierdoor kan het zuur dat in de maag zit makkelijker omhoog komen in de slokdarm. Je kunt dus al last hebben van maagzuur als je zwanger bent in de eerste weken.

Vanaf het tweede trimester nemen de zwangerschapshormonen iets af. Mogelijk heb je er dan wat minder last van, totdat het derde trimester eraan komt. Nu wordt het maagzuur veroorzaakt door de groeiende baarmoeder en baby. Jouw baby neemt lekker veel ruimte in beslag en de maag zal voor je lieveling moeten wijken. Er komt druk op de maag waardoor het maagzuur naar boven wordt geduwd en zo in je slokdarm of keel terecht komt.

Zalando 1 75p korting banner

Brandend maagzuur en zwanger? De symptomen!

Brandend maagzuur heeft een aantal symptomen. Maar meestal hoef je er niet lang over na te denken of je er last van hebt of niet. Dat is vaak al meteen duidelijk.

 • Meest duidelijke signaal: een branderig gevoel in je keel of borst
 • Zure oprispingen
 • Opgeblazen gevoel of winderigheid
 • Misselijk zijn
 • Zure smaak achter in je keelTips als je last van maagzuur hebt en zwanger bent!

Sommige zwangere vrouwen hebben een beetje last van maagzuur. Andere vrouwen hebben er dermate veel last van dat het hen belemmert in het dagelijks functioneren. Heel erg vervelend.

Gelukkig zijn er flink wat trucjes die je kunt proberen om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen.

 1. Eet gezond! Dat houdt in: vezelrijk (granen, groenten, fruit, peulvruchten), nagenoeg geen verzadigd vet, geen alcohol en weinig koffie.
 2. Producten die maagzuur kunnen veroorzaken: citrusvruchten, koolsoorten, te veel zuivel (meer dan 3 porties à 150 ml per dag) en heel pittig eten of scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, koffie en kauwgom.
 3. Eet meerdere kleine maaltijden over de dag (bijvoorbeeld 5 of 6), in plaats van 3 grote maaltijden. Zo zit je maag minder vol.
 4. Eet rustig met kleine hapjes en kauw goed.
 5. Te strakke broeken dragen is zeker niet bevorderlijk. Geef je maag de ruimte! Misschien is het al tijd voor zwangerschapskleding?
 6. Ga na het eten niet meteen liggen want dan komt het makkelijker naar boven. Eet dus ook niet vlak voordat je gaat slapen maar laat hier een paar uur tussen.
 7. Onderzoek van het AMC heeft aangetoond dat op je linkerzij slapen opkomend maagzuur tegengaat. Ook kan het helpen om tijdens het slapen je kussen iets op te hogen zodat je minder plat ligt.
 8. Blijf in beweging en ga sporten tijdens de zwangerschap. Dat is goed voor je spijsvertering en stoelgang.
 9. Vermijd vet eten zoveel mogelijk. Dus even geen taart, friet, chips, chocola etc.
 10. Dit is lastig maar stress kan ook brandend maagzuur tijdens de zwangerschap veroorzaken. Doe het dus lekker rustig aan!
 11. Rook je nog? Misschien is het tijd om te stoppen, want roken kan brandend maagzuur veroorzaken.
prenatal banner weekaanbiedingen

Hoe kan je maagzuur tijdens de zwangerschap verhelpen?

Probeer niet meteen naar de medicijnen te grijpen wanneer je last hebt van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Het is altijd beter om het eerst op te lossen met natuurlijke remedies of volgens grootmoeders wijsheden. Hier zijn ze:

 1. Eet magere, witte vis. Dit bevat weinig vet en veel proteïne. Daarnaast is het licht verteerbaar en dus ideaal als je last hebt van maagzuur.
 2. Drink lauwe melk of eet vanillevla. Deze zouden een remmende werking hebben.
 3. Drink kamillethee of appelazijn dat je oplost in lauw water
 4. Kauwen op havervlokken of havermoutpap kan ook helpen. Hetzelfde geldt voor droog brood
 5. Eet bananen, die kunnen ook zuurremmend zijn.
 6. Drink gemberthee

Mag je medicijnen tegen maagzuur als je zwanger bent?

Helpen de genoemde middeltjes niet tegen jouw brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Overleg dan eerst met jouw huisarts welke medicijnen of maagzuurremmers je mag nemen. Er zijn namelijk wel poedertjes of pilletjes verkrijgbaar bij de drogist tegen brandend maagzuur zoals Rennies, Gaviscon en Gravicol. Houd jezelf wel strikt aan de dosering en nogmaals: overleg eerst met je huisarts!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019