sale kleertjes header
Zwangerschapskwaaltjes

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Ongeveer 80% van de zwangere vrouwen heeft er last van. De kans is dus behoorlijk groot dat ook jij aan het einde van je zwangerschap kampt met dikke opgezwollen voeten, enkels en benen. We kunnen je nu al meegeven dat dit allesbehalve prettig is, maar meestal niet schadelijk. Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap en wat je kunt doen om de klachten zoveel mogelijk te verminderen.

davitamon mamavitaal banner

Oedeem tijdens de zwangerschap

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap wordt ook wel oedeem genoemd. Het vocht zal zich voornamelijk in je enkels, voeten, benen en handen ophopen. Of erger nog: in je gezicht. Dit wordt ook wel ‘vollemaansgezicht’ genoemd. Vooral aan het einde van de dag kunnen je benen en voeten aanvoelen als klompen vocht. Dit komt omdat het vocht door de zwaartekracht steeds meer in jouw benen gaat zitten.




Gemiddeld houden vrouwen tussen de 2 tot 3 kilo vocht vast, maar het kan ook meer of minder zijn. Het voordeel is dat je dat vocht meteen na de bevalling verliest. Dat scheelt in ieder geval weer een aantal kilo’s op de weegschaal!
vocht vasthouden zwangerschap oorzaak

Oorzaak van vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Het feit dat je vocht vasthoudt is niet alleen maar om je nog meer te kwellen tijdens de zwangerschap. Het heeft wel degelijk een functie. Meer vocht is nodig voor de groei van de foetus, voor het extra bloed in je lichaam en voor het vruchtwater. Andere oorzaken die verantwoordelijk zijn voor het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap:

  1. Zwangerschapshormonen

    Hoe kan het ook anders! Deze hormonen maken de wanden van de bloedvaten dunner, waardoor er meer vocht vanuit de vaten in het weefsel van je lichaam terecht komt.

  2. Groeiende baarmoeder

    Je baarmoeder wordt steeds groter en zorgt daardoor voor een toenemende druk op je bekken. Hierdoor verloopt de afvoer van het bloed vanuit je benen naar het hart moeizamer.

  3. Meer bloed in je lichaam

    Nu je een kleintje in je lichaam hebt die gevoed moet worden en groeit, heb je meer bloed in je lichaam. Dit zorgt ook voor een hogere druk op je benen.

  4. prenatal banner weekaanbiedingen

    Is vocht vasthouden pijnlijk?

    Vrouwen die veel vocht vasthouden tijdens de zwangerschap ervaren voornamelijk ongemak door het feit dat ze bijvoorbeeld geen enkele schoenen meer aankunnen. Je kunt je pumps dus maar beter opbergen. Daarnaast kan de huid wat gespannen aanvoelen wat mogelijk wat onprettig is, maar pijn doet het niet. Je kunt oedeem herkennen doordat er even een afdruk van je vinger in je huid blijft staan als je hiermee op je gezwollen huid duwt.

    Zalando 1 75p korting banner

    Is vocht vasthouden als je zwanger bent gevaarlijk?

    Over het algemeen is het vooral erg vervelend als je vocht vasthoudt. Je voelt je lomp, dik en je schoenen en sommige broeken kun je niet meer aan. Maar daarnaast kan het voor jou en je baby geen kwaad en het is dus niet gevaarlijk.

    In ieder geval niet als je bloeddruk niet te hoog is. Een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap en tegelijkertijd veel vocht vasthouden kan wel gevaarlijk zijn. Laat dus altijd je bloeddruk in de gaten houden.

    Wanneer kan je last van oedeem krijgen tijdens de zwangerschap?

    Dikke voeten, enkels en benen. Opgezette handen, gezicht en armen. Ze kunnen allemaal een heerlijk gevolg zijn van je zwangerschap. Gelukkig heb je er niet je hele zwangerschap last van, maar wel op het meest ongelukkige moment: namelijk de laatste 3 maanden van je zwangerschap als je in het geheel al een stukje ‘groter’ bent geworden.

    baby kleertjes banner

    Hoe kan je vocht vasthouden tijdens de zwangerschap verminderen?

    De volgende tips kunnen helpen om het vocht vasthouden tijdens de zwangerschap te verminderen:

    1. Drink veel water en thee, dit helpt het vocht af te voeren.
    2. Eet zo min mogelijk zout.
    3. Leg een kussen onder je benen als je gaat slapen, zo kan het vocht makkelijker afgevoerd worden.
    4. Beweeg regelmatig, vooral als je last hebt van dikke benen. Regelmatig bewegen stimuleert de bloedsomloop en daarbij het afdrijven van vocht.
    5. Zoek de koelte op bij warm weer. Warm weer kan ervoor zorgen dat je meer vocht gaat vasthouden dan je al deed.
    6. Laat je partner je masseren. Goed excuus om te vragen om een fijne massage. Zorg er wel voor dat je partner het goed doet. Vanuit je benen naar boven masseren. Je kunt het uiteraard ook zelf doen.
    7. Steunkousen dragen. Deze steunkousen leveren tegendruk waardoor de vochtophoping minder erg zal zijn. Dit helpt ook om een trombosebeen te voorkomen.
    8. Draag geen ringen meer als je last krijgt van vochtophoping in je handen.

    Lees ook het artikel over vocht vasthouden aan het begin van de zwangerschap



    Actuele aanbiedingen bij onze partners:
    folder prenatal
    folder hema
    folder deonlinedrogist
    folder kleertjes
    folder mamalicious

    Meer lezen

vadersschapsverlof 2019