We raken er niet over uitgepraat, kwaaltjes en ongemakken tijdens de zwangerschap. Misselijkheid en vermoeidheid is bij iedereen bekend. Ook van problemen met de bekken, ijzertekort en een hoge of juist lage bloeddruk staat niemand meer te kijken. Spataderen komen voor de meeste zwangere vrouwen ook niet meer als een grote verrassing. Maar wist je dat er ook vaginale spataderen bestaan? Nou, ik niet. Dus zocht ik voor je uit wat vaginale spataderen precies zijn en niet geheel onbelangrijk, wat je er aan kunt doen.
Wat zijn vaginale spataderen?
Eigenlijk zijn het “gewone” spataderen, zoals zoveel mensen op hun benen hebben. Maar deze zitten dit keer niet op je benen, maar, hoe raad je het zo, bij je vagina. Om precies te zijn óp je schaamlippen. Gelukkig zijn ze ongevaarlijk, maar ook een taboe. Zelfs anno 2020.
Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, en ook nog nooit over gelezen. Terwijl ik (vooral tijdens mijn eerste zwangerschap) alles las wat los en vast zat. Ook heb ik er nog nooit iemand uit mijn omgeving over gehoord, maar dat zegt dus blijkbaar weinig.
Vaginale spataderen zijn pijnlijk en vervelend, en het wordt omschreven als een zwaar gevoel. “Alsof er een dikke prop in je onderbroek zit”. Plassen kan als vervelend worden ervaren omdat het gebied rondom de vagina kan opzwellen. Toch is er geen gevaar dat de spataderen knappen, het hebben van seks is dus ook gewoon mogelijk. Ook staan vaginale spataderen een natuurlijke bevalling niet in de weg.
Hoe ontstaan spataderen op de vagina?
Net als bij “gewone” spataderen (in je benen) zijn de hormonale veranderingen vaak de boosdoener. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat de wanden van de bloedvaten verslappen. Hierdoor werken de klepjes die in de aderen zitten en ervoor zorgen dat het bloed niet terug kan stromen niet meer zo goed. Omdat de vaatwand verslapt kan het vat uitzetten en stroomt het bloed iets terug. Hierdoor kunnen spataderen ontstaan.
Bloedvaten zitten overal in je lichaam, en dus ook op je schaamlippen. De kans is dus aanwezig dat hier spataderen ontstaan. Als vaginale spataderen ontstaan is dit vaak rond de 20e week van de zwangerschap bij vrouwen die er aanleg voor hebben.
Ook heb je bij een tweede of derde zwangerschap meer kans op vaginale spataderen dan bij een eerste. En veel staan of lopen werkt helaas meestal ook niet in je voordeel. Spataderen kunnen ook rond de anus ontstaan, we spreken dan van aambeien. Ook dit is, helaas, bij veel zwangere vrouwen een veel voorkomende klacht.
Lees ook: Goede oefeningen tegen spataderen!
Wat kan je er aan doen?
Ja, leuk al die informatie. Maar hoe kom je eraf? Nou, waarschijnlijk pas na de zwangerschap. Als de baby geboren is neemt de druk af en verdwijnen de spataderen vaak erg snel.
Tot die tijd zijn er een paar tips om te ongemakken iets te verzachten:
- Koelen: Of je dit nu met een zakje ijsklontjes doet, of met een gel-coldpack. Koelen geeft verlichting.
Ik kreeg tijdens mijn kraamweek de tip om zakjes appelstroop in de vriezer te leggen, dit blijft vloeibaar en koelde goed bij bijvoorbeeld stuwing. Koel wel altijd met een handdoek of theedoek ertussen, en nooit rechtstreeks op de huid.
- Draag een strakke slip.
- Zorg voor een soepele stoelgang: Drink veel water, eet voldoende groenten, fruit en vezels. Vermijd sterke kruiden als cayenne en zwarte peper.
- Zet een rokzadel op je fiets, dit scheelt een hoop ongemak.
- Doe geen squats, hierdoor vergroot je de druk op de aderen.
- Probeer niet te lang te staan en leg je benen regelmatig omhoog.
Met deze tips heb je hopelijk al een groot deel van de klachten veroorzaakt door vaginale spataderen kunnen verminderen. Troost je ondertussen met de gedachte dat het ongevaarlijk is en ook deze kwaal na de zwangerschap meestal vanzelf weer over gaat.