header banner hema
Zwangerschapskwaaltjes

Voetklachten tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap is een wonder en een hele happening voor je lijf. Behalve misselijkheid, vermoeidheid, ijzertekort, bandenpijn en allerlei andere kwaaltjes (wat een feest is het ook hè, zwanger zijn?) is er nog iets waar veel zwangere vrouwen last van krijgen; de voeten! Voetklachten tijdens de zwangerschap is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Eigenlijk is dat ook niet zo heel raar want je lichaam en houding veranderen. Wist jij dat bij veel zwangere vrouwen de voeten een maat groter groeien gedurende de zwangerschap?

startersbox zwitsal banner

Waardoor ontstaan voetklachten tijdens de zwangerschap?

Er zijn verschillende oorzaken voor voetklachten tijdens de zwangerschap. Meer druk op de aderen of een slechte bloedsomloop zijn hier twee voorbeelden van. Bepaalde tekorten kunnen ook klachten veroorzaken: magnesiumtekort, ijzertekort of een tekort aan foliumzuur kunnen bijvoorbeeld zorgen voor onrustige benen. De meest logische redenen hebben we nu nog niet eens genoemd: hormonen en gewichtstoename.

jizerbanner banner

Wat zijn de meest voorkomende voetklachten tijdens de zwangerschap?

  • Kramp: Meestal ontstaat dit ’s nachts, maar er zijn ook vrouwen die er zelfs tijdens de bevalling last van hebben. De oorzaak is vaak een slechte bloedsomloop, afgeknelde bloedvaten of magnesiumtekort.  • Oedeem (vocht vasthouden): De meest bekende klacht waar bijna iedere zwanger vrouw last van krijgt is toch wel vocht vasthouden en dikke opgezwollen voeten. Meestal gebeurt dit pas in het laatste trimester van de zwangerschap en/of bij warm weer. Reden hiervoor is dat er meer druk op de aderen komt te staan door de groei van de baarmoeder. Door de extra druk wordt het vocht niet goed afgedreven.
  • Spataderen: Iedereen kent ze, niemand wil ze. Een (soms pijnlijke) blauwe ader op het been. Deze ontstaat doordat het bloed terug stroomt, wat niet de bedoeling is. Door het hormoon progesteron verslappen de aderen in de benen, waardoor bloed soms terug kan stromen in plaats van dat het tegen de zwaartekracht in stroomt. Dit is niet te voorkomen, maar er zijn wel tips om spataderen tijdens de zwangerschap te verminderen door ervoor te zorgen dat het bloed beter wordt afgevoerd naar het hart.
  • RLS (Restless Legs Syndroom): Rusteloze benen. Ook een kwaaltje wat meestal voorkomt in het laatste trimester. Komt meestal voor in rust, of tijdens het slapen. Een oorzaak kan, naast ijzer- of een tekort aan foliumzuur, een verminderde doorbloeding in de kuiten zijn.
  • Hielspoor: Tijdens de zwangerschap heb je een wat verhoogde kans op hielspoor. Dit is een overbelasting van de pees die onder je voetboog loopt. Als deze overbelast raakt kan er een stukje verkalking ontstaan en dit zorgt voor vervelende pijn tijdens het lopen. Rust en inlegzooltjes kunnen er voor zorgen dat hielspoor weer over gaat.
de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat kan je aan deze voetklachten doen?

Tips die voor vrijwel alle klachten kunnen helpen zijn:

  • Gezond eten,
  • Voldoende drinken,
  • Voldoende bewegen en
  • Wisselbaden nemen.

Ook niet met de benen over elkaar zitten wordt vaak genoemd. Bij kramp kan je de hiel van je af duwen, dan trekt het vaak snel weg. De voeten hoger leggen tijdens het slapen of in rust kunnen oedeem en spataderen iets minder vervelend maken. Het dragen van ondersteunende kousen of panty’s kan hier ook bij helpen. Slapen in een koele slaapkamer en het vermijden van cafeïne houdende dranken kan RLS verminderen en bij spataderen wordt zonnen, het nemen van een warm bad en sauna’s afgeraden.

Als de Voetklachten tijdens de zwangerschap erg zijn is het natuurlijk het meest verstandig dit te bespreken met de verloskundige of de huisarts. Mocht de reden van de klachten een tekort zijn, bijvoorbeeld magnesium, ijzer of foliumzuur dan kan je dit extra gaan slikken. Ook kan het verstandig zijn om inlegzolen aan te schaffen of aan te laten meten.
De zwangerschap is natuurlijk maar tijdelijk, de meeste voetklachten verdwijnen daarna ook weer. Maar het zijn wel de voeten waar je je hele verdere leven nog op door wilt lopen, dus wees er zuinig op!banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019