“waterwipes
Zwangerschap

Waarom worden je voeten groter tijdens de zwangerschap?

Heb je het idee dat jouw voeten groter zijn geworden tijdens de zwangerschap? Dat kan kloppen, je bent dus echt niet gek geworden! Het schijnt dat voeten na de eerste zwangerschap een aantal millimeter tot een centimeter kunnen groeien! Hoe het kan dat je voeten groter worden tijdens de zwangerschap lees je hier!

startersbox zwitsal banner

Schoenen passen niet meer na zwangerschap!

Na de zwangerschap leef je een tijdje op een roze of blauwe wolk en gaat al jouw aandacht en tijd uit naar die kleine spruit. Als er een aantal weken (of maanden) gepasseerd zijn, verlang je misschien langzaamaan weer terug naar je normale kleding. Als je oude kleding nog niet past, dan weet je dat je nog wat zwangerschapskilo’s moet lozen.

Maar als je erachter komt dat je schoenen niet meer passen na de zwangerschap, dan kan het zijn dat dit niet tijdelijk is, maar permanent. Dat komt omdat je voeten tot wel een hele schoenmaat kunnen groeien tijdens de zwangerschap!
Onderzoek

Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat voeten inderdaad groter kunnen worden tijdens de zwangerschap. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Iowa en is gepubliceerd in Physical Medicine & Rehabilitation. In de studie werd bij 49 vrouwen de voeten opgemeten voor de zwangerschap en 5 maanden na de zwangerschap.
En wat bleek? Bij ruim 60% van de vrouwen waren de voeten gegroeid in lengte. De toegenomen lengte liep uit van 2 millimeter tot 10 millimeter. Dat is dus een centimeter!

nutricia actie banner

Waarom worden je voeten groter tijdens de zwangerschap?

Hoe kan het eigenlijk dat voeten groter worden tijdens de zwangerschap? Tijdens de zwangerschap heb je een flinke gewichtstoename. Daarnaast worden je gewrichten soepeler. Deze twee redenen zorgen ervoor dat het voetgewelf afneemt. Dit houdt in dat je platter op je voeten gaat staan, waardoor je voeten in de lengte groter worden!
Doorgezakte voeten zwangerschap

Doorgezakte voeten na de zwangerschap

Door de gewichtstoename en zwangerschapshormonen kan je een doorgezakte voet krijgen. Een doorgezakte voet wil zeggen dat de voorvoetboog is doorgezakt, wat de oorzaak is van het feit dat voeten groter worden tijdens de zwangerschap. Het gevolg van een doorgezakte voet is dat voorvoet breder en platter is. Hierdoor gaan je voeten eerder knellen in schoenen.

Andere klachten die je kunt krijgen van doorgezakte voeten zijn: pijnlijke spieren, zenuwklachten en pijnlijke gewrichten. Deze klachten kunnen na de bevalling wegtrekken, maar soms blijven ze aanwezig. Een orthopeed kan je meer informatie geven.

Voeten groter tijdens de zwangerschap, wat nu?

Heb je het gevoel dat jouw voeten groter zijn geworden tijdens de zwangerschap omdat bijvoorbeeld je schoenen knellen, stop dan met het dragen van deze schoenen. Te strakke schoenen zijn echt niet goed voor je voeten. Als je zeker wilt weten of ze zijn gegroeid, ga dan eens naar een schoenenzaak waar jouw voeten opgemeten kunnen worden.

Grotere voeten na de bevalling is natuurlijk niet leuk, maar zie het maar zo: je mag nu wel weer nieuwe schoenen kopen!

Lees ook: Last van opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap?blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019