luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Luiertaart maken! Zelf doen of laten maken?

Als je de aanstaande moeder iets leuks en praktisch wilt geven, kan je altijd een luiertaart maken. Als moeder heb je nooit te veel luiers en als je er iets moois van maakt, ziet het er ook nog eens super leuk uit. Kortom: een ideaal cadeau voor elke babyshower! Maar hoe kan je eigenlijk zelf zo’n luiertaart maken? Lees onze tips!

beste babyfoon bol.com

Luiertaart maken zelf doen of laten maken?

Tegenwoordig is een luiertaart bijna niet meer weg te denken bij een babyshower. Net zoals het fenomeen babyshower, is de luiertaart ook overgewaaid uit Amerika. Het is misschien wel even wat werk, maar jeetje wat is zo’n luiertaart toch lekker praktisch! De moeder kan weer eventjes vooruit met een nieuwe voorraad luiers en jij hoeft niet na te denken of uren te speuren naar een mooi cadeau.
Naast dat het praktisch is, kan een luiertaart ook hartstikke mooi zijn. Tenminste, als je er een beetje creativiteit in stopt. Een paar simpele versieringen kunnen je luiertaart al mooi maken, maar je kan natuurlijk ook lekker uitpakken zodat jouw luiertaart hét pronkstuk van de dag is.

Het enige wat je nog moet doen is de luiertaart maken. Hoewel dit niet heel moeilijk is, moet je er wel eventjes voor gaan zitten. Geen tijd voor? Dan kun je ook gewoon een kant en klare luiertaart bestellen. Het idee is eigenlijk precies hetzelfde, alleen heb je jezelf flink wat tijd en moeite bespaard. Niemand die het merkt!

cheezzbaby banner

Hoe kan je zelf een luiertaart maken?

Zelf een luiertaart maken hoeft niet heel moeilijk te zijn. In ieder geval: als je kiest voor een goede basis luiertaart. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Zo heb je luiertaarten in de vorm van een kinderwagen, tractor, grote beer of baby. Mocht je wat creatief inzicht bezitten dan staan onderaan deze blog nog heel veel leuke ideeën om een originele luiertaart te maken. Vind je een ‘simpele’ luiertaart maken al een uitdaging, dan kan je er ook een standaard taart maken.

Een standaard luiertaart ziet er een beetje uit als een bruidstaart. Het is een taart met 2 of 2 etages. De onderste laag is het grootste, de lagen erop worden steeds iets kleiner. Inderdaad: zoals een bruidstaart. In de taart, op de tanden van de etages en bovenop de taart kan je leuke cadeautjes neerzetten. Bovenop de taart staat vaak een knuffel, maar je mag het natuurlijk zelf weten.

baby kleertjes banner

Luiertaart maken tips voor benodigdheden

Ik neem nu als voorbeeld dat je een luiertaart gaat maken van 2 of 3 etages. Hiervoor heb je nodig:

 1. 110/120 luiers maat 2 of 3 voor grote taart, 50 luiers voor kleine taart: gebruik altijd luiers in maat 2 of maat 3. Als je een grote taart gaat maken kun je beter voor maat 3 kiezen, die maat heeft de baby betrekkelijk lang aan en de moeder hoeft de taart niet meteen ‘aan te breken’.
 2. Touw: het touw moet je gebruiken om een etage bij elkaar te binden.
 3. Schaar
 4. Lint of washi tape: Kies voor een mooi lint of mooi washi tape, die doe je later aan de buitenkant van de taart en geeft de taart een mooie uitstraling. Je hebt ongeveer 2,5 meter nodig.
 5. Elastiekjes: elke luier ga je oprollen en daar doe je vervolgens zo’n bruin elastiekje om heen. Je moet dus net zoveel elastiekjes hebben als luiers.
 6. Groot stuk karton of placemat om als bodem te gebruiken.
 7. Lange saté prikkers.
 8. Optioneel: cadeautjes.
 9. Optioneel: extra decoratie.
 10. hoe luiertaart zelf maken

  Luiertaart cadeau met een persoonlijk tintje!

  Wat ik persoonlijk leuk vind, is als de luiertaart een beetje past bij het karakter, persoonlijke smaak of hobby’s van de aanstaande moeder. Mijn taart zat vol met bloemetjes, omdat ik hier gek op ben.

  Laatst had ik een babyshower van een vriendin van mij die gek is op paardrijden. Voor haar hadden we een grote paardenknuffel op de taart gezet. Zo kan je op allerlei manieren de taart een persoonlijk tintje geven. Houd de moeder in spé bijvoorbeeld van paars? Werk dan met paarse linten. Heeft de moeder een strak en modern huis, dan kun je misschien beter kiezen voor zwart/wit kleuren met geometrische vormen.

  Als het om versieren gaat kan je het zo gek maken als je zelf wilt. De basis is dat je om de etages een gekleurd lint doet. Daarnaast kun je nog bloemetjes in de taart prikken, of vlaggetjes, knuffeltjes, poppetjes, speelgoed en andere decoratie. Ook de cadeautjes kun je als extra versiering gebruiken.

  kleertjes sale 70

  Luiertaart maken stap voor stap met deze tips!

  Alle benodigdheden in huis? Dan is het nu tijd om de luiertaart te maken.

  1. Luiers rollen

   Dit is misschien wel de grootste klus van een luiertaart maken: je moet alle luiers oprollen (met de buitenkant naar buiten). Doe er vervolgens een elastiekje omheen. Een andere manier is de luiers in een waaier leggen waarbij de luiers elkaar overlappen.

  2. Bodem

   Maak de bodem door een cirkel te knippen uit een groot karton die groot genoeg is om de onderste laag van de luiertaart op te zetten. Je kunt het stuk karton nog inpakken met inpakpapier zodat zelfs de bodem er feestelijk uitziet.

  3. Eerste etage maken

   Zet vervolgens de luiers tegen elkaar aan in een cirkel. Het is echt handig als je dit samen met iemand doet, anders vallen de luiers namelijk telkens om. Of: zet alles in een taartvorm!

  4. Strikje eromheen

   Doe vervolgens een touwtje om de bodem, dit kun je net boven het taartblik vastknopen. Vervolgens draai je het taartblik om en voilà, de bodem staat. Tip: Knip de elastiekjes van de luiers aan de buitenkant weer los. Ziet er toch wat mooier uit. Om het touwtje doe je nu een lint of washi tape.

  5. Maak andere etages

   Vervolgens maak je de andere etages, die bestaan meestal uit 12 luiers en de bovenste laag uit 6 luiers. Vind je het lastig om die lagen te maken omdat de luiers steeds omvallen? Stop dan een luier in een lege wc rol en maak de anderen daaromheen. Bij deze kleinere lagen kun je een groot elastiekje gebruiken die je om de gehele laag doet. Hier overheen doe je weer een lintje.

  6. Stapelen

   Stapel vervolgens de lagen op elkaar en prik er verticaal een aantal lange satéprikkers in zodat alles wat steviger op elkaar zit.

  7. Versieren maar!

   Nu kan je losgaan met versieren en cadeautjes op de taart zetten. De versiersels kun je met spelden of prikkertjes in de taart prikken. Bovenop de taart kun je een knuffel zetten.

  8. Cellofaan eromheen en klaar

   Als laatste doe je er cellofaan (dat doorzichtige plastic) omheen zodat het er feestelijk uitziet en de taart een beetje beschermd is tegen vocht etc.

  Waar kan je kant en klare luiertaarten kopen?

  Natuurlijk hoef je niet per se zelf een luiertaart te maken. Je kunt namelijk ook een kant en klare luiertaart kopen. Waar? Nou bij bol.com bijvoorbeeld. Of koop hier een ‘luiertaart’ in allerlei soorten vormen en maten. Zoals scooter taart, rups taart, drummer taart of raceauto taart.

  Inspiratie voor luiertaart ideeën!

  Wil je jouw creativiteit laten sprankelen en een gave luiertaart maken? Dan heb ik hier wat leuke inspiratie tips voor je!  davitamon mamavitaal banner

  Meer lezen

vadersschapsverlof 2019