“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapsmasker, wat kan je eraan doen?

Een zwangerschapskwaaltje waarvan je niet ziek wordt en dat je niet belemmert in je dagelijks functioneren is het zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker is ook niet schadelijk voor je gezondheid en je hebt er geen last van, het is alleen niet altijd even mooi. Wat is een zwangerschapsmasker en hoe kan je het voorkomen en behandelen?

Alles voor moeder en kind banner

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker is een masker van pigment (donkere plekken) op het gezicht van een zwangere vrouw. Deze (donker) bruine plekken bevinden zich voornamelijk op het voorhoofd, de wangen, rondom de lippen en ogen. Soms kan het ook op de armen en nek voorkomen.

Een zwangerschapsmasker wordt ook wel Melasma genoemd. Vrouwen die in het tweede of derde trimester zitten van hun zwangerschap kunnen Melasma krijgen. Na de bevalling verdwijnt het ook weer geleidelijk.




Waardoor wordt een zwangerschapsmasker veroorzaakt?

Net zoals bij alle andere zwangerschapskwaaltjes zijn ook bij dit kwaaltje de zwangerschapshormonen de boosdoener. Door de schommelingen in de hormonen progesteron en oestrogeen maken de cellen in het gezicht meer pigment aan. Hierdoor ontstaan er donkere plekken op het gezicht. Pigment is een kleurstof die in onze huid zit.

Wanneer onze huid in aanraking komt met de zon zorgt pigment ervoor dat onze huid bruin kleurt en onze huid wordt beschermd. Door de hormonale schommelingen worden sommige plekken meer bruin dan anderen. Een zwangerschapsmasker komt eerder voor bij vrouwen die gevoelig zijn voor het ontstaan van pigmentvlekken. Als je dit van jezelf weet, probeer het dan zoveel mogelijk te voorkomen door uit de zon te blijven!

pigmentcreme voor een zwangerschapsmasker

Probeer een zwangerschapsmasker altijd te voorkomen!

Het is vele malen beter om een zwangerschapsmasker te voorkomen, dan het te behandelen wanneer je het hebt. Je hoeft maar één ding te doen om het te voorkomen: de zon vermijden en je gezicht insmeren met een hoge factor (bijvoorbeeld factor 50). Als je gezicht geen zonlicht ziet, gaat je huid minder snel verkleuren.

Ben je in de lente of zomer zwanger? Smeer je gezicht dan goed in, blijf zoveel mogelijk in de schaduw en draag een hoed of pet als je buiten loopt.

Lees ook: Zwanger in de zon! Is dat veilig?

nutricia actie banner

Zwangerschapsmasker behandelen tijdens de zwangerschap

Heb je toch een zwangerschapsmasker gekregen, dan kan je als eerste proberen het weg te werken. Dit is geheel ongevaarlijk. Wegwerken kan je proberen met een laagje foundation of poeder. Heb je dit nooit gebruikt? In de drogist of parfumzaken kan je jezelf altijd gratis laten adviseren over de kleur en welke het beste dekt.
zwangerschapsmasker verwijderen na bevalling
Ga nooit je zwangerschapsmasker behandelen met middelen die algemene Melasma behandelen. Deze kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je baby. Wat je mogelijk wel kunt doen is pigmentcrème of -serum gebruiken van Biodermal. Vraag voor de zekerheid wel aan je arts of deze producten geen schade kunnen aanrichten. Andere behandelingen zijn niet verstandig tijdens de zwangerschap.

Behandeling van zwangerschapsmasker na de zwangerschap

Na de bevalling zullen de pigmentvlekken vanzelf verdwijnen, dit kan wel een paar maanden duren. Gaat het niet vanzelf weg, dan kun je bepaalde behandelingen proberen mits je nog meer kinderen wilt. Als je eenmaal een zwangerschapsmasker hebt gehad, is de kans groot dat je het bij jouw volgende zwangerschap weer krijgt. Wellicht is het dan beter om te wachten met een dure behandeling totdat je gezinnetje compleet is.

Als laatste is het altijd heel verstandig om met jouw arts te overleggen welke behandelmethode het beste is. Het maakt namelijk niet uit welke je kiest, er zit altijd een risico aan vast.
Manieren om een zwangerschapsmasker te behandelen zijn:

  1. Hydrochinon bevattende crème

    Deze crèmes bleken de huid. Laat je wel eerst adviseren in de winkel of vraag aan je huisarts welke crème je het beste kunt gebruiken. Het gebruik is namelijk niet altijd zonder risico’s. Soms kan je huid er te bleek van worden. Er bestaan ook preparaten met hydrochinon. Deze kunnen door je arts voorgeschreven worden. Houd er wel een beetje rekening mee dat het pigment naar verloop van tijd kan terugkomen.

  2. Lasertherapie

    Dit is een vrij kostbare behandeling die wel goede resultaten kan geven. Met name de robijnlaser schijnt effectief te zijn. Helaas kan ook na deze behandeling het zwangerschapsmasker terugkomen bij een volgende zwangerschap.

  3. Overige methodes

    Peeling, OPL-behandeling, IPL-behandeling en coagulatie.

Er zijn dus zowel tijdens als na de zwangerschap manieren om een zwangerschapsmasker te behandelen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019