“header
Zwangerschap

Zwanger in de zon, is dat veilig?

Onlangs was het prachtig weer in Nederland. Volgens mij is het lang geleden dat we in april de 26 graden aantikte. Mijn man en ik hadden besloten om zoveel mogelijk samen te genieten voordat ons meisje komt. Dus toen we dit weerbericht zagen, planden we meteen een dagje strand in met zijn tweeën. Wat heerlijk zeg, zo’n vakantiedag midden in je werkweek! Puur genietend, voldaan en nog behoorlijk wit, lag ik zwanger in de zon met mijn dikke buik. Maar was dat eigenlijk wel een goed idee?

Alles voor moeder en kind banner

Zwanger in de zon, wat zijn de risico’s?

Ik had er zelf niet zo heel lang over nagedacht. Bewapend met factor 50, veel water en een parasol ging ik naar het strand. Dat leek mij bescherming genoeg. Later stelde een vriendin van mij de vraag of je wel zwanger in de zon mag liggen. ‘Ik had ergens gelezen dat het vruchtwater dan te warm wordt voor je baby’. Het leek mij een beetje sterk, maar toch dacht ik: laat ik het eens uitzoeken.

Aangezien ik al naar het strand was geweest, was het voor mij wat mosterd na de maaltijd. Maar hé, misschien heb jij er wel nog iets aan. De zomer moet immers nog beginnen. De risico’s van zwanger in de zon liggen zijn niet echt levensbedreigend. Je hoeft er ook niet bang voor te zijn dat je baby wordt gekookt in het steeds warmer wordende vruchtwater, want dat vruchtwater gaat niet heel warm worden. Je baby blijft dus helemaal veilig. De enige die risico loopt is moeder zelf!

Tijdens de zwangerschap kun je iets minder goed tegen warmte, waardoor je eerder last kunt krijgen van duizeligheid of hartkloppingen. Krijg je hier last van, dan moet je gewoon meteen uit de zon. Daarnaast moet je er echt voor waken dat je niet verbrand, maar dat geldt eigenlijk ook als je niet zwanger bent. Naast verbranden, kun je, als je jezelf niet goed insmeert, ook een zwangerschapsmasker krijgen, en dat wil je echt niet.

prenatal banner weekaanbiedingen

Grotere kans op zwangerschapsmasker

Waar je erg voor op moet letten is dat je geen zwangerschapsmasker ontwikkelt door met je gezicht te veel in de zon te liggen. Een zwangerschapsmasker bestaat uit donkere pigmentvlekken in je gezicht. Dit is niet schadelijk voor je gezondheid, maar ziet er niet heel mooi uit. Het ergste is dat ze pas verdwijnen na de bevalling. Bij sommige dames kan het zelfs wat langer duren.

Ik wil absoluut geen zwangerschapsmasker, dus ik smeer mijn gezicht altijd in met een dagcrème met factor en daarnaast heb ik van die handige gezichtsspray met factor 50 die ik snel op mijn gezicht kan spuiten (van Garnier, zie foto) als ik in de zon ga zitten of lopen.

Zon op je huid is juist goed

Het is dus absoluut niet nodig om de zon in het geheel te vermijden als je zwanger bent. Sterker nog: dagelijks 15 tot 20 minuten in de zon is goed voor je omdat je dan alle benodigde vitamine D aanmaakt. Daarnaast is een mooi bruin kleurtje natuurlijk ook niet verkeerd.

Ik schrok een beetje hoe wit ik was. Een beetje een bruin lichaam is gewoon mooier en je voelt jezelf dan ook een stuk gezonder en fijner. Het belangrijkste is wel dat je blijft smeren met een hoge factor. Aangezien dit mijn eerste zonnestralen waren sinds een jaar, heb ik met factor 50 gesmeerd. In totaal heb ik een uurtje in de zon gelegen en toch ben ik nog een beetje bijgekleurd.

Belangrijke tips voor als je zwanger gaat zonnen

Nog een paar tips waar je echt aan moet denken om veilig zwanger in de zon te liggen:

  • Vergeet jezelf niet in te smeren als je de hele dag buiten bent met kleding aan. Bijvoorbeeld tijdens het shoppen of middagje in de tuin.
  • Zorg er altijd voor dat je gehydrateerd blijft! Neem dus standaard een flesje water mee.
  • Om een zwangerschapsmasker te voorkomen is het goed om je gezicht altijd in te smeren met een factor en geregeld een hoed op te zetten.
  • Luister altijd naar je lichaam. Jezelf goed voelen is vele malen belangrijker dan een mooi tintje. Heb je het te warm, ben je duizelig, benauwd of voel je jezelf ongemakkelijk? Stop meteen met zonnen!
  • Probeer niet op het heetste van de dag, wanneer de zon het sterkste, is je zonmoment te pakken. Ga dus voor 12.00 uur of na 15.00 uur.
  • Ben je rond de 7 maanden en is je buik behoorlijk groot? Let er dan ook op om niet met je buik pal in de zon te liggen. Een gespannen huid is gevoeliger voor de zonnestralen. Leg er desnoods een doek overheen.

Zwangerschapskleding mamalicious banner

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!