header banner hema
Borstvoeding

Wat als je geen borstvoeding wilt geven?

Overal is te lezen en te horen dat borstvoeding het beste is wat je je kindje kunt bieden. Maar niet iedereen kan of wil borstvoeding gaan geven als ze moeder wordt. Zelf koos ik er bij mijn tweede dochter ook voor om het niet te doen. Wat als je geen borstvoeding wilt geven?

beste babyfles banner

Er bestaat geen slechte flesvoeding!

Zelfs op de televisie reclame voor babyvoeding wordt vermeld dat borstvoeding de beste voeding is voor de baby. Maar wist je dat er helemaal geen slechte flesvoeding bestaat?

Aan de productie van babyvoeding zitten heel veel regels verbonden en alles rondom de voeding is vastgelegd. Dat houdt in dat er wettelijk bepaald is wat er wel en niet in babyvoeding mag zitten. Of je nu kiest voor een A-merk of een huismerk, in principe zijn de ingrediënten nagenoeg gelijk. Je weet dus zeker dat je baby altijd binnenkrijgt wat hij nodig heeft, ook al geef je geen borstvoeding.

Lees ook: Waarom kiezen voor biologische flesvoeding voor de baby?
Waarom zou je kiezen voor flesvoeding?

Het geven van flesvoeding heeft heel veel voordelen. En, voordat ik de hele moedermaffia over me heen krijg: ik heb niets tegen borstvoeding, ik vind het geweldig dat er moeders zijn die ervan genieten en hun kind maandenlang voeden. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, flesvoeding is gewoon hartstikke prima!

 1. Je kunt de voedingen verdelen

  Als je borstvoeding geeft, zal je toch zelf diegene zijn die de baby het meest gaat voeden. Natuurlijk kan je gaan kolven en dat in een flesje aanbieden, maar borstvoeding geeft toch meestal de moeder, met de borst (joh).

  Als je kiest voor de fles kan jouw partner de baby net zo vaak (of vaker) voeden dan jij. Ook leuk voor hem toch? Mijn man deed vaak de laatste avondvoeding, zodat ik op tijd naar bed kon. Heel erg fijn!

 2. banner winkelpromo
 3. Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen

  Veel moeders leggen zonder gêne hun baby aan de borst (geweldig, doe dat vooral!) maar als je niet zo bent kan het best ongemakkelijk voelen om de baby in het openbaar te voeden. Je zult al snel een plekje willen zoeken om je af te zonderen en dat lukt niet overal.

 4. Geen gedoe!

  Bij veel moeders gaat het borstvoeding geven niet van zelf. Het aanleggen kan lastig zijn, je kunt tepelkloven krijgen om nog maar te zwijgen over borstontsteking. Heb je allemaal geen last van als je een fles geeft. Als jouw melkproductie eenmaal gestopt is (en dat ging bij mij heel snel) heb je geen last meer van stuwing en lekkage en kan je weer fijn je gewone bh’s aan.

 5. Je kunt gemakkelijker medicatie toedienen

  Onze jongste dochter had veel moeite met poepen en daar kreeg ze medicatie voor. Dit kieperde ik door de fles (ik maakte dan eerst een klein flesje) zodat ik zeker wist dat ze alles op dronk en dus alle medicatie binnenkreeg.

 6. Je weet precies hoeveel je baby drinkt

  Wat heel fijn kan zijn als je daar onzeker over bent.

 • Waarom heb ik gekozen voor flesvoeding?

  Al voordat ik zwanger was riep ik dat ik geen borstvoeding zou gaan geven. Het leek me gewoon niets voor mij, dat gedoe aan je lijf. Eenmaal zwanger van onze oudste namen de hormonen het over van mijn verstand en wilde ik het toch proberen. Maar ze werd een maand te vroeg geboren en haar slikreflex was niet goed ontwikkeld.

  Ik kolfde me een ongeluk zodat ze dat via de sonde binnenkreeg. Uiteindelijk ging ze aan de borst, met veel gedoe. Moeite met aanhappen, geen kracht om te drinken en tepelhoedjes.

  Om te weten hoeveel ze dronk moest ik haar voor en na het drinken wegen. Toen we eindelijk naar huis mochten, hoefde dat ineens niet meer en moest ik er maar op vertrouwen dat ze genoeg dronk. Huilend probeerde ik een huilende baby aan te leggen, het was een groot drama. En dus stopte ik na 2 weken met borstvoeding geven.

  Toen ik zwanger was van onze tweede stond een ding vast: flesvoeding. Vanaf het eerste moment. En wat vond ik het een verademing (afgezien van die twee dagen stuwing en enorme borsten dan). Maar verder sta ik nog steeds 100% achter mijn keuze. Flesvoeding was en is geweldig!
  Blijf bij je eigen gevoel als je geen borstvoeding wilt geven!

  Weet je heel zeker dat je geen borstvoeding wil gaan geven? Laat je dan vooral niet ompraten. Geef bij de verloskundige aan dat je heel zeker bent van je zaak en ook bij de kraamzorg instelling waar je voor kiest. Het is jouw baby en het zijn jouw borsten, dus jouw keuze!

  Ik ben bij onze oudste keer op keer over mijn grens gegaan, omdat er in het ziekenhuis zo op gehamerd werd dat borstvoeding het beste was voor ons kindje, zeker omdat ze te vroeg geboren werd. Terwijl ik toen al voelde dat het niet zou gaan werken bleef ik kolven en klooien.

  Er kwam midden in de nacht een keer een verpleger die met een hand mijn borst pakte en met de andere hand onze dochter erop ‘drukte’. Dat moment vergeet ik nooit meer. Zo vreselijk ongemakkelijk en hardhandig, op dat moment had ik al een grens moeten trekken. Dus doe wat goed voelt voor jezelf. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Ga niet over je grenzen heen.

  Natuurlijk kleven er ook nadelen aan flesvoeding, het is best prijzig en je moet flessen schoonmaken en uitkoken. Maar dat weegt voor mij 1000 keer op tegen het borstvoeding geven. En een blije mama is veel beter voor de baby dan een mama die zich een melkkoe voelt en daar allesbehalve gelukkig van wordt. Dus doe wat jij wilt, volg je hart en niet je verstand. Borstvoeding geven is een keuze en flesvoeding geven gelukkig ook!

  Bekijk ook dit filmpje over hoe borstvoeding geven echt is!  Actuele aanbiedingen bij onze partners:
  folder prenatal
  folder hema
  folder deonlinedrogist
  folder kleertjes
  folder mamalicious

  Meer lezen

 • vadersschapsverlof 2019
  error: Inhoud is beschermd !!