luieraanbiedingen header
Borstvoeding

Hoe kan je borstvoeding en werk combineren?

Misschien niet iets waar je nu al over wilt nadenken, de combinatie van borstvoeding en weer aan het werk gaan. Jouw kraamtijd lijkt juist nog maar net begonnen en jullie beginnen net een beetje aan elkaar te wennen. Dan opeens is toch het moment daar, het besef dat je binnenkort ook weer aan het werk moet. Misschien kijk je er al naar uit, misschien ook niet. Maar beginnen met werken lijkt in ieder geval opeens een stuk ingewikkelder wanneer je borstvoeding geeft. Want hoe doe je dat, borstvoeding en werk combineren?

banner vitamine-D kind

Borstvoeding geven op het werk

Wanneer je weer aan het werk gaat, zijn er gelukkig allerlei wettelijke regelingen die ervoor zorgen dat jij borstvoeding en werk combineren kan. En je hebt door deze regelingen de eerste 9 maanden na de geboorte van je kindje het recht om op het werk te kolven of je kindje te voeden.

Je werkgever moet daarbij zorgen voor een geschikte, warme en schone ruimte. Ook moet de ruimte afsluitbaar zijn. Dit alles zodat jij zo comfortabel mogelijk kunt voeden of kolven. En je mag zo vaak en zo lang kolven of voeden als voor jou nodig is, maar in totaal dus een kwart van je werktijd. Best goed geregeld dus!
Wel is het goed om hier van tevoren al over in gesprek te gaan met je werkgever. Het beste kan je dit al doen wanneer je nog zwanger bent, zodat jullie beide niet voor verassingen komen te staan als het eenmaal zo ver is.

beste babyfles banner

Met een goede voorbereiding borstvoeding en werk combineren

Ook is het fijn wanneer jij je van tevoren goed voorbereid op borstvoeding geven. Want dan weet je beter wat je kan verwachten. Ik ken veel moeders die al van tevoren besluiten om de borstvoeding tijdens hun kraamperiode weer af te bouwen. Zodat ze gestopt zijn met borstvoeding geven op het moment dat ze weer moeten gaan werken. En dat alleen omdat ze denken dat borstvoeding en werk combineren veel ingewikkelder is dan het in werkelijkheid vaak is. Dat vind ik zó jammer!

welke borstkolf past bij jou banner

Dan heb je net al je liefde en energie geïnvesteerd en loopt de borstvoeding net lekker. Start je vervolgens na die enorme waardevolle investering met afbouwen. Waarom zou je dat willen? Hoe fijn zou het zijn wanneer jij en je kindje nog lang samen kunnen genieten van die fijne voedingsmomentjes samen? En je kindje kan blijven groeien op jouw eigen rijke moedermelk.

De combinatie van borstvoeding en werk hoeft gelukkig echt niet zo ingewikkeld te zijn! En een goede voorbereiding kan je daarbij helpen.
kolven en werk combineren

Oefenen met kolven

Vanaf het moment dat je kindje goed aan de borst drinkt, kun je gaan oefenen met kolven en het geven van de fles. Dit is vaak wanneer je kindje rond de 6 weken oud is.
Dit is perfect, want op die manier heb je nog voldoende weken de tijd om het kolven je helemaal eigen te maken voordat je weer aan het werk gaat.

Want kolven is toch vaak wel een vaardigheid die wat oefening vraagt. Ook rust en ontspanning spelen bij kolven een belangrijke rol. En op het moment dat je hier voldoende tijd voor neemt, hoef je ook geen onnodige stress te ervaren. Zo heb je voldoende tijd om het kolven je eigen te maken, om te oefenen met de fles en daarnaast ook nog een voorraadje van moedermelk op te bouwen. Want ook dat is erg fijn om te hebben wanneer je weer start met werken.

Kolven op het werk; hoe vaak?

Ja, en dan ga je weer aan het werk! En borstvoeding en werk combineren vraagt wel om wat praktische tips. Gelukkig heb je in je kraamtijd al geoefend, en kun je in ieder geval ontspannen en vol vertrouwen op het werk kolven.

Probeer tenminste hetzelfde aantal keer te kolven als dat je normaal je kindje zou voeden. Voor veel moeders werkt drie keer per dag goed, halverwege de ochtend, met de lunch en halverwege de middag. Maar natuurlijk zijn er ook moeders waarbij 2 keer kolven volstaat.

Belangrijk om te weten dat het effectiever is om vaker een kort moment te kolven, dan minder vaak langer te kolven. En door twee borsten tegelijk af te kolven krijg je een sterkere toeschietreflex en dat geeft vaak ook meer melk. Wel zo fijn, want niets is zo vervelend dan te stressen over te weinig melk.
voorbereiding borstvoeding en werk

Vind de manier die bij jou past

Besef dat borstvoeding en werk combineren voor iedere moeder anders is. Het is belangrijk dat je kijkt naar wat bij jou, je kindje en jullie situatie past. En mocht volledig borstvoeding en werken een lastige combinatie zijn, realiseer je dan dat er altijd nog andere invullingen zijn. Je hoeft écht niet direct volledig te stoppen met borstvoeding geven. Je kunt bijvoorbeeld borstvoeding combineren met donormelk of kunstvoeding. Of het zo regelen dat je tijdens je werk tussendoor naar je kindje kunt om te voeden of je kindje naar jou toekomt.

En zijn met 9 maanden de rechten voor borstvoeding geven voorbij? Dan hoef je alsnog niet te stoppen met borstvoeding als je dat niet wilt. Je zou bijvoorbeeld in je gewone werkpauze kunnen kolven. In overleg met je werkgever is er misschien wel meer mogelijk dan je denkt.

En mocht het vooruitzicht van borstvoeding en werk je toch onzeker maken en blijf je met veel vragen zitten? Dan kan een cursus bij een lactatiekundige over borstvoeding en weer aan het werk gaan je helpen.
Zo kan je toch het vertrouwen krijgen dat ook jij dit kunt combineren!
Écht, iets wat er van tevoren misschien wel heel ingewikkeld uitziet, hoeft zo ingewikkeld nog niet te zijn!

Anouk Bolhaar – Diëtist en Lactatiekundige Mama Vitaal

(Bron: Arbeidstijdenwet en Arbeidsomstandighedenbesluit)tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019