sale kleertjes header
Borstvoeding

Kolven: zo doe je dat!

Als je borstvoeding geeft ben je niet altijd in de gelegenheid om bij je baby te zijn. In dat geval is kolven een goede manier om ervoor te zorgen dat de baby wel jouw moedermelk krijgt, zodat je toch een keer de deur uit kan. Bij kolven verzamel je jouw moedermelk door middel van een kolfapparaat. Dit apparaat zorgt ervoor dat jouw toeschietreflex wordt opgewekt, wat normaal gesproken je baby doet en waardoor je melk kunt geven.

welke borstkolf past bij jou banner

Wat is toeschietreflex?

Als je melk uit je borsten wilt krijgen is het noodzakelijk dat er een toeschietreflex optreedt. Deze reflex wordt normaal op een natuurlijke wijze opgewekt door je baby. Dit gebeurt door de bewegingen van zijn of haar kaak en mondje. Als je gaat kolven moet je zelf deze toeschietreflex opwekken anders krijg je geen melk.

De eerste paar keer kunnen om die reden wat lastiger zijn. Probeer altijd te ontspannen. Je kunt de eerste keren eerst je kindje aan je borst laten drinken om het reflex op te wekken en vervolgens meteen op het kolven overstappen.




Hoe vaak kolven als je hele dagen gaat werken?

Hoe vaak je kunt kolven ligt geheel aan jouw situatie. Als je bijvoorbeeld weer hele dagen gaat werken, zal je het vaker moeten doen dan wanneer je niet de hele dag weg bent van je kindje. Ga je de hele dag werken, probeer dan 3 keer per dag te kolven: ’s ochtends, vroeg in de middag en laat in de middag. Zorg er verder voor dat je jouw kindje voedt voordat je naar je werk gaat en meteen nadat je weer thuis komt van je werk.

Ga je niet hele dagen werken, maar ben je bijvoorbeeld een middag weg. Probeer het dan te doen op de momenten dat je normaal ook jouw baby zou voeden.

Wat zijn je rechten voor kolven op het werk?

De eerste 9 maanden na de geboorte van je baby heb jij het recht om borstvoeding te geven of te kolven op je werk. Ongeveer een kwart van je werktijd mag je hieraan spenderen. Je wordt in deze tijd gewoon doorbetaald. Daarnaast heb je ook gewoon recht op de normale pauzes. Als laatste dient je werkgever ervoor te zorgen dat je jezelf rustig kunt terugtrekken om te voeden of te kolven.

beste babyfles banner

Hoeveel moet je kolven?

Hier is eigenlijk geen eenduidig antwoord op. Probeer in ieder geval je borsten helemaal leeg te maken. Als je kolft met een dubbelzijdig apparaat (dus twee borsten tegelijk) krijg je vaak de meeste melk. Hoe vaker je kolft hoe meer moedermelk je produceert. Heb je te weinig melk gekregen, dan kun je de voeding eventueel aanvullen met kunstvoeding of flesvoeding. Een andere manier is om meerdere keren te kolven.

Borstvoeding bewaren

Gekolfde melk is een paar dagen houdbaar in de koelkast en tot 6 maanden in de vriezer. Je mag gekolfde melk samenvoegen als deze binnen 24 uur gekolfd is. Als je dus te weinig melk hebt verkregen, kun je dit bij de volgende keer samenvoegen met de melk die je dan hebt geproduceerd. Zorg er wel voor dat de melk eerst volledig is afgekoeld voordat je het samenvoegt.
Als je gaat kolven dan zijn ook deze kolf accessoires handig om in huis te hebben!

Hoe lang duurt kolven?

De duur van het kolven is afhankelijk van de manier waarop je kolft en je eigen handigheid. In het begin zal het altijd langer duren dan wanneer je een getrainde ‘kolver’ bent. Hieronder vind je de gemiddelde duur:

  • Zonder apparaat, met de hand: 20 tot 30 minuten (na verloop van tijd gaat dit sneller)
  • Met een handpomp: 45 minuten.
  • Elektrisch kolfapparaat: 15 minuten.

Eventjes snel tussendoor kolven is bijna niet te doen. Je bent dan gespannen en dat is niet bevorderlijk voor het toeschieten van de melk. Plan het moment zo in dat je hier rustig de tijd voor kunt nemen. Dit geldt voornamelijk voor de eerste keren.

Kolven kopen. Tips waar je op kunt letten!

Er zijn handkolven en elektrische kolven verkrijgbaar. Beiden geven ritmische zuigen aan je borst doordat het een vacuüm opbouwt en hierna verbreekt. Er is eigenlijk niet een soort die beter is dan de andere. Sommige moeders krijgen met een elektrische kolf meer melk en andere weer niet. Ken je deze kleinste en stilste borstkolf al?
Als je een kolfapparaat gaat kopen dan kun je de keuze baseren op onderstaande vragen:

  1. Hoe vaak ga je kolven?
    • af en toe: handkolf
    • dagelijks en voor een langere periode: elektrische kolf
  2. Hoeveel tijd heb je?
    • weinig tijd, bijvoorbeeld tijdens werk: elektrische en eventueel dubbelzijdige kolf (twee borsten tegelijkertijd)
    • meer tijd: handkolf en desnoods ook een enkelzijdige kolf
  3. Hoeveel geld wil je uitgeven?
    • tussen de 35 en 80 euro: handkolf
    • meer geld te besteden, dus meer dan 80 euro: elektrische kolf


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019