header banner hema
Zwangerschap

Prenataal kolven! Wat is het en waarom wel of niet doen?

Wist je dat je al kunt gaan kolven tijdens de zwangerschap, dus voordat jouw baby geboren is? Dit moet je alleen niet zomaar op eigen houtje gaan doen, want het is niet voor iedere zwangere vrouw een goed idee. Wat is prenataal kolven precies en waarom zou je het wel of niet doen? Dat lees je allemaal hier!

startersbox zwitsal banner

Wat is prenataal kolven?

Nou, dat heb ik eigenlijk hierboven al verklapt. Prenataal kolven is kolven tijdens de zwangerschap. Op het moment dat de baby nog in jouw buik zit dus. Dat klinkt natuurlijk heel gek.

Maar misschien heb je al wel gemerkt dat je melkproductie al lang op gang gekomen is tijdens de zwangerschap. Soms lekken je borsten misschien al als je bijvoorbeeld slaapt. Vanaf de 36e week van je zwangerschap kan je beginnen met prenataal kolven. Maar doe dit altijd in overleg met de verloskundige of gynaecoloog!




Voor wie is prenataal kolven een goed idee?

Er zijn verschillende risicogroepen die het advies krijgen om al voor de bevalling te gaan kolven. Soms is er een indicatie dat je kindje extra bijvoeding nodig gaat hebben in de eerste week. En dan is het fijn als je die voeding al klaar hebt staan.

Voor zwangere vrouwen in de volgende situaties kan prenataal kolven een goed idee zijn:

  1. als je BMI hoger is dan 40.
  2. als je (zwangerschaps)diabetes hebt.
  3. als de baby geboren gaat worden met een geplande keizersnede.
  4. als je in verwachting bent van een meerling.
  5. als jij of je partner een aantoonbare allergie hebben.
  6. wanneer je een relatief grote of juist hele kleine baby in je buik hebt.
  7. als je in het verleden een borstoperatie hebt ondergaan.
  8. wanneer je weinig melkproductie had bij eerdere pogingen tot borstvoeding geven.

Wanneer is het onverstandig om prenataal te gaan kolven?

Heb je last (gehad) van bloedingen tijdens de zwangerschap? Of heb je een afwijking aan de baarmoeder? Dan moet je zeker niet gaan kolven als je nog in verwachting bent. Ook als je in het verleden bent bevallen van een prematuur, is het heel onverstandig.

Kolven kan er namelijk voor zorgen dat je harde buiken krijgt. En dat is normaal gesproken niet erg, maar als die harde buiken over gaan in weeën is dat natuurlijk niet de bedoeling.

prenatal extra korting banner

Wat heb je nodig voor prenataal kolven?

Wil je zelf graag prenataal gaan kolven omdat je zeker wilt zijn dat je wat borstvoeding klaar hebt liggen voor de baby? Overleg dit dan eerst met je verloskundige of gynaecoloog. Als zij het een goed idee vinden kunnen ze je waarschijnlijk ook helpen aan de spullen die je nodig hebt.

Prenataal kolven doe je met je handen, dus je hebt nog geen kolfapparaat nodig. Wel zal je spuitjes nodig hebben om de melk mee op te zuigen en in te bewaren.

Lees ook: De moedermelkbank! Wat, hoe en waarom?

Hoe kolf je met de hand?

Je duim plaats je aan de bovenkant van je tepel. Je wijsvinger en middelvinger plaats je aan de onderkant van je tepel, ter hoogte van de buitenkant van de tepelhof. Houd minimaal vier centimeter afstand van je tepel met je vingers. Je andere vingers leg je ter ondersteuning onder je borst.

Zorg er altijd voor dat je vingers (duim en wijs/middelvinger) samen een “C” vormen. Je gaat een herhalende beweging maken van plaatsen, drukken, naar voren rollen. Dit blijf je doen tot er melk uit je borst komt. Vang de melk op met een lepel, glas of een kommetje. Als je klaar bent met kolven (2 à 3 keer per dag, zo’n 10 minuten) zuig je met een spuitje de melk op. Schrijf de datum er op en bewaar het in een afgesloten bakje in de vriezer. Lees hier meer tips over hoe je moet kolven.

Het is wel heel belangrijk om prenataal kolven op de goede manier te doen. Alles wat je gebruikt aan glazen, spuitjes en opvangbakjes moet goed schoon zijn zodat je kindje echte goede, schone moedermelk binnen krijgt. En krijg je harde buiken tijdens het kolven? Stop dan direct en probeer het op een later tijdstip weer.

Lees ook:Hoe kan je moedermelk hygiënisch bewaren en opwarmen?



blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019