luieraanbiedingen header
Borstvoeding

Handige kolf accessoires die elke moeder kan gebruiken!

Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, is het ook handig om je te verdiepen in het kolven. Je zult waarschijnlijk niet altijd zelf in staat zijn om je kindje te voeden. Misschien omdat je op een gegeven moment weer gaat werken, omdat je soms even weg wilt of omdat je je kindje ook wilt laten wennen aan de fles. Door te kolven kan je je eigen melk blijven aanbieden aan je kind, terwijl je kindje meteen kan wennen aan het drinken uit een fles. Zo kan je partner een steentje bijdragen aan de voedingen, en heb jij wat vaker je handen vrij. Maar, wat komt er allemaal kijken bij kolven en wat heb je nodig? Ik ben op zoek gegaan naar de handigste kolf accessoires!

banner vitamine-D kind

Wat heb je allemaal nodig om te kolven?

Er bestaan verschillende soorten kolven. Om te beginnen de handkolf. Dit is een pomp die je op je borst plaatst en met je hand bedient. Door met je hand pompende bewegingen te maken zuigt de pomp melk uit je borst en loopt dit zo de fles in. Als je van plan bent niet al te vaak te kolven kan dit een handige oplossing zijn. Het zijn relatief kleine, handzame apparaten.




Ga je vaker kolven en wil je langer borstvoeding blijven geven? Dan zijn er ook elektrische pompen op de markt.
Bij een elektrische pomp plaats je de pomp op je borst en zet je hem aan. De pomp maakt dan vanzelf de ‘zuigende’ beweging en zorgt ervoor dat de melk uit je borst komt. Deze pompen hebben vaak verschillende snelheden en sterktes, zodat je dat naar je eigen behoefte kunt instellen. Medela, Avent of Ardo zijn bekende aanbieders van verschillende kolfapparatuur. Wil je niet (meteen) kopen? Dan kun je vaak ook via de verloskundige een pomp huren.
borstkolf banner philips avent Philips Avent SCF395:11

Wat zijn de handigste kolf accessoires?

Het is belangrijk om je borstkolf goed schoon te houden, en ook de flesjes waarin je de melk gaat bewaren moeten goed gedesinfecteerd worden. Zorg dat de onderdelen van je kolf die je borst raken goed schoon en droog zijn voor je ze gaat gebruiken.

Heb je crème of cosmetica gebruikt die niet geschikt is voor het geven van borstvoeding? Reinig dan ook je borst. En was altijd je handen voor je begint met kolven. Als je alle hygiëne voorschriften goed opvolgt kan je gekolfde borstvoeding 5 dagen in de koelkast tot 9 maanden in de vriezer bewaren.

beste babyfles banner
  1. Magnetron sterilisatiezakken of een sterilisator

    Hierin kan je gemakkelijk de onderdelen van het kolfapparaat reinigen in de magnetron. Veel onderdelen van de kolf zijn ook geschikt voor reinigen in de vaatwasser. Geen sterilisator in huis? Dan is het zaak de onderdelen een keer per dag uit te koken.

  2. Bewaar melkzakjes

    Al die potjes en flesjes zijn best kostbaar en nemen veel ruimte in. Gelukkig zijn er ook bewaarzakjes om je melk in in te vriezen.

  3. beste babyfles banner
  4. Tepelbeschermers

    Als je last hebt van pijnlijke tepels of tepelkloven kunnen tepelbeschermers uitkomst bieden. Je gebruikt ze tijdens het voeden of kolven en ze zitten in een handig bewaardoosje.

  5. Lansinoh Breast Therapy

    Als je pijnlijke borsten of geblokkeerde melkkanalen hebt kan dit hulpmiddel verlichting geven. De packs kunnen in de magnetron worden verwarmd of in de vriezer ter verkoeling bij bijvoorbeeld stuwing.

  6. Finger Feeder

    Als je baby moet leren om te zuigen kun je soms beginnen met vingervoeden. Dit kan bij premature baby’s goed zijn. want het is nog te zwaar en moeilijk om aan een grote tepel te drinken, en een kleine finger feeder kan hulp bieden. Vaak verbind je de feeder aan een spuitje waarin je de melk doet. Op deze manier kan je gemakkelijk doseren. Deze spuiten kunnen ook gebruikt worden bij het geven van sondevoeding.

cupfeeding medela softcub

Super handig en zonder te knoeien. Je kan hem hier bestellen.

Dit zijn zomaar een paar accessoires die je kunt gebruiken tijdens het kolven. Uiteraard heb je ook de ‘gewone’ flesvoeding accessoires nodig, zoals flessen en flessenborstels. Een goede flessenwarmer kan ook handig zijn, of juist een koeltas om de voeding mee te nemen als je een dagje weg gaat. In de meeste voedingsbh’s kan je de kolf vastklemmen, zodat je deze niet steeds vast hoeft te houden. Dat kan ook gemakkelijk zijn.

Wist je trouwens dat je werkgever je tijd en ruimte moet geven om te kolven als je dat wilt?



tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019