header banner hema
Borstvoeding

8 Dingen die je graag eerder had willen weten over borstvoeding

Anouk Bolhaar

Lactatiekundige

Deze tekst is geschreven door Anouk Bolhaar van de praktijk Mamavitaal in Den Haag.

Weet je wat ik van tevoren graag eerder had willen weten over borstvoeding geven? Een heleboel kan ik je vertellen! En dat terwijl ik al was afgestudeerd als lactatiekundige, voordat ik mijn eerste kindje voor de eerste keer de borst gaf. Ik wist dus eigenlijk al heel veel!

banner vitamine-D kind

Toch waren er veel dingen die ik me anders had voorgesteld. En ik had het fijn gevonden wanneer er een realistischer beeld geschetst zou zijn, voordat ik zou zijn gestart met het geven van borstvoeding. Daarom deel ik met jou hieronder de dingen die ik eerder had willen weten over borstvoeding en waar ikzelf tegenaan ben gelopen. Zodat jij hopelijk een beter beeld krijgt over hoe borstvoeding geven voor jou kan zijn.

Al zijn er natuurlijk altijd dingen waar je van tevoren ideeën over kunt hebben, maar ze pas écht begrijpt als het zo ver is.

8 dingen die je eerder had willen weten over borstvoeding!

  1. Dat je borstvoeding geven écht samen met je kindje moet leren

    Zelfs met alle kennis die ik had besefte ik mij te weinig dat borstvoeding geven écht een proces is dat je samen met je kindje moet leren. Ik ging er onbewust toch vanuit dat borstvoeding geven ‘vanzelf’ zou moeten gaan.

    Het is toch de natuur en een logisch vervolg op je zwangerschap dat je je kindje de borst gaat geven? Ja, dat is het zeker! Maar het is ook iets dat zowel jij als je baby moet leren. Het is goed om dat te beseffen, want dan valt het alleen maar mee wanneer dit proces iets langer duurt dan je van tevoren had verwacht.




  2. Dat iedere baby anders is

    Dat er dus geen eenduidige adviezen over jouw kindje en borstvoeding geven bestaan. 
Echt waar, elk kind is anders aan de borst. Dat zal elke moeder met ervaring van verschillende kinderen aan de borst ook bevestigen. Waar het ene kind bijvoorbeeld 30 minuten doet over een voeding, is het andere kind binnen 10 minuten klaar. En voor beide kinderen kan dit helemaal goed zijn!

    Zo lang een baby goed groeit en tevreden is aan de borst, mag je erop vertrouwen dat een kindje precies weet wat hij doet. Er is geen goed of fout! Luister dus ook vooral niet naar de adviezen dat dit te kort of te lang zou zijn. Want zo word je als mama alleen maar onnodig onzeker over iets wat niet nodig is. Elk kind heeft zijn eigen manier.

  3. hema rompers
  4. Dat die eerste 4 tot 6 weken écht nodig zijn

    Wat ik ook graag eerder had willen weten over borstvoeding is dat het wel tot 6 weken kan duren om je borstvoeding goed op de rit te krijgen. Het is even een investering, maar daarna hebben jij en je kind er echt lange tijd plezier van. Die eerste weken zijn nodig om je melkproductie goed op gang te brengen. En ook om jezelf en je baby de tijd te geven om borstvoeding echt onder de knie te krijgen.

    beste babyfoon bol.com

    Van veel moeders hoor ik terug dat ze die eerste periode echt heftig vinden, wat voor mij ook erg herkenbaar is. Gelukkig hebben we niet voor niets zwangerschapsverlof en dus de ruimte om ons hieraan over te geven. Ben je die eerste 6 weken door, dan wordt borstvoeding geven echt een feestje en een succes!

  5. Dat borstvoeding geven zo intensief kan zijn!

    Je bent je er voorafgaand niet van bewust dat borstvoeding geven betekent dat je gemiddeld elke 2 á 3 uur aan het voeden (of kolven) bent. Het is heel normaal wanneer je kindje 8 tot 12 keer per 24 uur voor een voeding komt. Op die manier helpt je baby om je melkproductie goed op gang te brengen en op te bouwen. En daarmee leg je de basis voor een goede melkproductie in de toekomst.

    Wanneer je kind wat ouder wordt, kan het zijn dat deze voedingen minder intensief worden. Er zijn kinderen die dan voldoende hebben aan 7 à 8 voedingen per dag, maar nog steeds zijn 12 voedingen ook heel gewoon. Wel drinken baby’s wanneer ze ouder zijn vaak wat efficiënter en daarmee ook sneller. De intensiteit lijkt dus wel wat minder te worden wanneer ze ouder worden.

  6. lactatiekundige inschakelen bij problemen

  7. Dat je bij problemen direct een lactatiekundige moet inschakelen

    Wanneer je graag borstvoeding wilt geven, kan het enorm frustrerend zijn wanneer het niet lukt. Gelukkig zijn er genoeg hulptroepen in je omgeving zoals de kraamverzorgende en de verloskundige die je op weg kunnen helpen.

    Maar besef, dat wanneer je er met hun hulp niet uitkomt, je niet te lang moet wachten met het inschakelen van een lactatiekundige. Zij is niet voor niets de expert op het gebied van borstvoeding en kan je de juiste hulp bieden. Want als je te lang blijft aanmodderen, ben je misschien nog wel verder van huis, wat zonde zou zijn!

  8. welke borstkolf past bij jou banner
  9. Dat clustervoedingen heel normaal zijn

    Clustervoedingen zijn heel normaal gedrag van goed groeiende borstgevoede kindjes! Maar ook gedrag waardoor je als mama enorm onzeker kan worden. De hele dag is je kindje tevreden, maar elke avond opnieuw is er weer die onrust. Je kindje wil dan veel aan de borst, is erg onrustig en wil ook veel gedragen worden en bij je zijn. Je kan erdoor aan jezelf gaan twijfelen, heb je misschien niet voldoende melk?

    Wees je ervan bewust dat dit heel normaal gedrag is en totaal geen gedrag waar je je zorgen om zou moeten maken. Je kindje wil zich geliefd en veilig voelen en de beste plek is nou eenmaal bij jou. Geef eraan toe en vertrouw erop dat het een fase is.

  10. Dat er regeldagen bestaan!

    En ja, jeetje, wat kunnen deze dagen intens zijn! Net nu je denkt dat je het ritme van je kindje begrijpt, is je baby van het ene op het andere moment weer wat onrustig en huilerig. Ook lijkt je kind de hele tijd bij je te willen zijn en constant te willen drinken, alsof hij onverzadigbaar is. Niets is minder waar!

    Regeldagen zijn er om de vraag en het aanbod van jouw melkproductie opnieuw op elkaar af te stemmen. Zodat je baby krijgt wat hij nodig heeft en weer blij en tevreden kan zijn. Hoe meer jij je hieraan overgeeft en meebeweegt in de behoefte van je kind, hoe sneller deze regeldagen ook weer voorbij zijn.

  11. Dat borstvoeding geven na verloop van tijd makkelijker wordt

    Zeker dit zouden veel moeders graag eerder willen weten over borstvoeding geven. De eerste periode wordt door heel veel moeders als het zwaarst ervaren en dat is ook zeker mijn eigen ervaring. Maar besef dat het niet voor niets is. In die eerste 4 tot 6 weken komt je melkproductie goed op gang en krijgen jij en je kindje het voeden en drinken aan de borst steeds beter onder de knie. Je baby groeit goed en kan steeds effectiever drinken.

    Daarnaast is jouw lichaam efficiënter geworden in het aanmaken van melk en zijn de pijn en ongemakken bij het aanleggen van het begin al bijna vergeten.
    Echt, die eerste periode is het zwaarst, maar daarna wordt het zoveel makkelijker! Hoe noemde ik dat ook alweer bij punt 3? Oh ja, echt als een feestje 😉

Wat had jij eerder willen weten over borstvoeding geven?

Anouk Bolhaar is lactatiekundige en heeft een eigen praktijk Mamavitaal in Den Haag.



Zalando 2 75p schoenen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019