luieraanbiedingen header
Borstvoeding

Borstvoeding opstarten in het gouden uur!

Dat klinkt gelijk best wel serieus, vind je ook niet? Borstvoeding opstarten in het gouden uur. Want wat is dat gouden uur eigenlijk precies en waarom is het zo belangrijk voor jou en de baby? Dat vroeg ik mij ook af toen ik de term ‘het gouden uur’ voorbij zag komen tijdens mijn eerste zwangerschap. Ik was nog in opleiding tot lactatiekundige en ben natuurlijk op onderzoek gegaan!

meegroeiromper banner

Wat wordt bedoeld met het gouden uur?

Het eerste contact met je kindje in het eerste uur na de bevalling is een ongelofelijk belangrijk moment voor jullie allebei. En omdat het eerste uur na de geboorte van jouw baby zo enorm belangrijk is, wordt het ook wel het gouden uur genoemd. Écht een moment met een gouden randje, zeg maar. Maar waarom dan?

Waarom wordt dit uur het gouden uur genoemd?

Allereerst natuurlijk omdat jij voor het eerst kennismaakt met je baby. Dat is al een moment met een gouden randje op zich!




Maar ook omdat dit uur zo kostbaar is voor de hechting tussen jou en de baby. Want precies in dit uur, wanneer je baby direct na de geboorte huid op huid bij jou ligt, doorloopt hij 9 instinctieve aangeboren fasen.

Het bijzondere is ook, dat jouw baby niet de enige is die dit laat zien. Echt alle baby’s overal ter wereld doorlopen dezelfde stapjes wanneer ze direct na de geboorte huid op huid bij mama mogen liggen. Een belangrijk onderdeel van het borstvoeding opstarten.
instinctieve fases gouden uur na bevaling

Negen instinctieve fases in het gouden uur

Al liggend bij mama zijn er verschillende inspanningen die de baby kan laten zien binnen de negen fasen van het gouden uur:

  1. Fase 1: De geboorteschreeuw

    Een prachtig geluid, de eerste keer dat je je baby hoort.

  2. Fase 2: Ontspanning

    Het moment dat je baby even kan bijkomen van de soms pittige reis naar buiten. Ontspannen liggend op jouw borst luisterend naar jouw hartslag.

  3. Fase 3: Ontwaken

    Na het bijkomen wordt je baby weer wakker en gaat langzaam over naar de actieve fase. Je baby kan hoofdbewegingen maken, zijn ogen openen, wat mondactiviteit vertonen en zijn schouders bewegen.

  4. Fase 4: Activiteit

    Je baby is alert, maakt kleine geluidjes, zuigt op een handje en kijkt naar jou, jullie eerste oogcontact. Want wist je dat je baby scherp kan zien op ongeveer 20 cm afstand? Precies de afstand vanaf je baby naar jouw gezicht. Bijzonder hè?!

  5. Alles voor moeder en kind banner
  6. Fase 5: Rustmomenten

    In het eerste uur na de geboorte worden momenten van rust afgewisseld met perioden dat je baby actief is.

  7. Fase 6: Kruipen

    Je baby kruipt zonder hulp naar jouw borsten toe, dit wordt ook wel de breastcrawl genoemd.

  8. Fase 7: Vertrouwd raken

    Je baby maakt kennis met jou door je borsten en tepels aan te raken en te masseren. Dit is het moment dat je geduldig moet zijn, omdat deze fase 30 tot 45 minuten kan duren. Heb vertrouwen en laat je baby vooral zonder hulp zijn ding doen.

  9. Fase 8: Zoek en zuigsignalen

    In deze fase legt je baby zichzelf aan en begint te zuigen. Deze vroege ervaring van het leren drinken aan de borst, begint meestal ongeveer een uur na de geboorte. Zo zie je dat de borstvoeding opstarten in het gouden uur zo goed als vanzelf gaat.

  10. Fase 9: De eerste diepe slaap

    De laatste fase. Na deze geweldige start valt je baby in een diepe slaap die 1,5 tot 2 uur kan duren.

Waarom borstvoeding opstarten gouden uur belangrijk

Waarom borstvoeding opstarten in het gouden uur belangrijk is!

Omdat jouw baby het eerste uur na de geboorte zo wakker en alert is, werken alle reflexen optimaal. En dankzij deze reflexen kan je baby dus zelf op zoek gaan naar jouw borst. Je baby hoeft alleen maar ontspannen op jouw buik te liggen en dan gaat het borstvoeding opstarten eigenlijk al vanzelf.

Je baby is dus geprogrammeerd om je borst te zoeken. Dit zoeken naar je tepel en het aanleggen is heel erg belangrijk. Want als je baby binnen 1 uur na de bevalling aan je borst drinkt, dan slaat hij dit als het ware op in zijn hersenen. Dit inprenten is van betekenis voor alle andere keren aan de borst.

In dit eerste uur na de geboorte is het dus heel erg positief wanneer je deze tijd ook echt voor elkaar neemt. Om rustig bij te komen en om te ontspannen. Met jouw baby op de buik en je partner naast je, kan je samen genieten van elkaar en van het moment van dit gouden uur.

cheezzbaby banner

Wil jij ook deze fijne start voor jouw baby?

Dan is het handig om de volgende punten mee te nemen in jouw geboorteplan of borstvoedingsplan.

  1. Neem de baby na de geboorte meteen op je buik, lekker warm afgedekt.
  2. Demp het Licht en geluid zodat de overgang uit jouw buik voor je baby zo soepel mogelijk verloopt.
  3. Zorg ervoor dat je 1 tot 2 uur ongestoord huid op huid contact met je baby kan hebben.
  4. Laat de medische handelingen zoveel mogelijk bij jou op je buik gebeuren wanneer deze nodig zijn.
  5. En geef je baby het eerste uur alle kans om zelf zijn weg te vinden naar jouw borst.

Want het is echt ongelooflijk wat een baby al kan binnen enkele minuten na de geboorte, vind je ook niet? De borstvoeding opstarten kan niet op een beter moment plaatsvinden.
En onthoud, het nakijken, wegen of temperaturen van je baby kan écht allemaal gedaan worden na deze uitgebreide kennismaking.

Kijk hier voor nog meer blogs met informatie over borstvoeding



tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019