“waterwipes
Borstvoeding

Tips bij overproductie verminderen bij borstvoeding

Soms komt de borstvoeding maar slecht op gang, maar het kan ook voorkomen dat je borsten iets te enthousiast melk produceren. Dit komt vaak voor in de eerste weken na de bevalling, omdat je borsten de tijd nodig hebben een balans te vinden tussen vraag en aanbod. Het kan voorkomen dat je te veel melk blijft produceren, met alle narigheid van dien. Het is dan erg belangrijk om de overproductie te verminderen. Lees hier hoe dat moet!

kleertjes sale 70

Wanneer heb je overproductie van moedermelk?

Er zijn een aantal symptomen waaraan je kan herkennen dat er sprake is van overproductie.
Deze symptomen van overproductie bij de baby zijn:

  • Onrustig drinken:
    Bij overproductie is de toeschietreflex vaak erg sterk waardoor je baby in één keer een snelle stroom melk binnenkrijgt. Je kindje kan gaan hoesten, zich verslikken en zal gedurende de voeding onrustig drinken.
  • Veel krampjes hebben of spugen:
    Door de snelle toestroom van melk, happen baby’s vaker wat lucht naar binnen omdat ze zich verslikken of tussendoor de borst los laten. Dit veroorzaakt vaak darmkrampjes.
  • beste babyfles banner
  • Vaak de borst loslaten tijdens het drinken.
  • Onrustig zijn tussen de voedingen door en/of vaak willen drinken:
    Het probleem bij overproductie is dat de baby vaak de borst niet goed kan leegdrinken. Hierdoor krijgt je baby vooral de ‘voorste’ melk binnen, deze melk is dun en bevat voornamelijk suikers en water. De melk die al wat langer in de borsten zit, is vetter.

    Het is heel belangrijk dat baby’s ook deze vettere melk binnenkrijgen omdat het ervoor zorgt dat ze langer verzadigd zijn. Bij overproductie krijgen baby’s niet zoveel van het vet binnen, waardoor ze sneller weer honger hebben.

  • Weinig of onvoldoende groeien of juist teveel aankomen.
  • Groene (soms schuimende) ontlasting.
  • Veel plasluiers.
hema rompers

Symptomen van overproductie bij de moeder

  • Sterke toeschietreflex;
  • Veel last van stuwing;
  • Veel lekken tussen de voedingen door;
  • Verhoogde kans op verstopte melkkanalen en borstontsteking;
  • Je borsten voelen nog vol na de voeding.

Moet je altijd proberen overproductie te verminderen bij borstvoeding?

In de eerste weken is het vrij normaal dat je te veel melk aanmaakt, het is dan nog niet direct nodig om de melkproductie te verminderen. Je borsten moeten zich nog even aanpassen aan de vraag van je kind. Dit heeft even de tijd nodig. Maar mocht je na een week nog steeds te veel melk aanmaken en merk je de genoemde symptomen op, dan is het verstandig te proberen de melkproductie te verminderen. Vraag altijd advies en hulp van een lactatiekundige.

Stappenplan om overproductie van moedermelk te verminderen

Maak je te veel melk aan, dan kan je er gelukkig iets aan doen. Schakel allereerst een lactatiekundige in zodat die je kan bijstaan. Wat moeders altijd wordt aangeraden om de melkproductie te verminderen is vaker voeden uit dezelfde borst.

Normaal gesproken wissel je tijdens of na elke voeding van borst. Dat doe je nu dus niet. Je laat je baby per voeding uit 1 borst drinken. Wil je baby na een half uurtje nog wat drinken, dan geef je weer dezelfde borst. In de 2 of 3 (soms 4) uur die volgen blijf je dezelfde borst geven, daarna wissel je pas. Deze manier helpt je baby goed de borst leeg te drinken en je andere borst krijgt een seintje om minder melk aan te maken.
Hulp bij overvolle borsten door overproductie

Hulp bij overvolle borsten door overproductie

Zitten je borsten pijnlijk vol met melk, volg dan deze stappen:

  • Stap 1

    Kolf je borsten ’s ochtends leeg.

  • Stap 2

    Laat je baby uit een bijna lege borst drinken. De melk die je baby krijgt is heel vet wat helpt het maagje wat te bedaren en je baby lekker voldaan te laten voelen.

  • Stap 3

    Deel de dag weer in blokken van een aantal uur waarbij je telkens in één blok dezelfde borst geeft. Vaak drinken is hierbij heel goed omdat je baby zo de lekkere vette melk binnen blijft krijgen.

  • Stap 4

    Voelen je borsten na een dag of twee dagen weer ontzettend vol, dan kan je ze nog een keer helemaal leeg kolven. Eigenlijk is het beter zo min mogelijk te kolven, want met kolven geef je jouw borsten een seintje om meer melk aan te maken en dat wil je niet.

Tips bij overproductie

Onderstaand nog wat tips voor vrouwen die last van overproductie hebben:

  • Bel altijd een lactatiekundige
    Laat je altijd helpen door een lactatiekundige om de overproductie te verminderen. Een lactatiekundige kan je adviseren in blokvoeden.
  • Ben alert op borstontstekingen
    Voelen je borsten pijnlijk aan of voel je harde schijven? Dit kan duiden op een beginnende borstontsteking. Lees hier meer over borstontsteking.
  • Draag zoogcompressen: Je kunt de melk die uit je borsten lekt opvangen met zoogcompressen. Bij voorkeur compressen van katoen of bamboe.
  • Sterke toeschietreflex?
    Verslikt je kleintje zich telkens of kan hij niet rustig drinken omdat je toeschietreflex te sterk is? Haal je baby dan even van de borst en wacht totdat het melk niet meer uit je tepels loopt of spuit. Wat soms ook helpt is liggend borstvoeding geven of achterover leunen.

nanabeebi luiertas best beoordeeld

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019